Hlavní navigace

Pálení žáhy obvykle není nebezpečné, pomáhá změna jídelníčku. Co nejíst?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Palčivý pocit na hrudi a hořkokyselá chuť v ústech přicházející zanedlouho poté, co se dosyta najíte. Pálení žáhy dokáže znepříjemnit život a dlouhodobý neléčený problém může poškodit sliznici jícnu. Těmto problémům lze předcházet a v mnoha případech k tomu stačí jen několik změn v životosprávě.

Pálení žáhy (pyróza) se obvykle vyskytuje tehdy, když se obsah žaludku vrací zpět do jícnu. Ten se připojuje k žaludku dolním jícnovým svěračem. Pokud svěrač funguje bezchybně, uzavře se, když jídlo opustí jícen a vstoupí do žaludku. U některých lidí však nefunguje správně nebo je oslabený, takže obsah žaludku uniká zpět do jícnu. Žaludeční kyseliny mohou jícen dráždit a způsobit pálení žáhy.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak se projevuje pálení žáhy?
  2. Pálení žáhy v těhotenství
  3. Na co si dát pozor a co nejíst při pálení žáhy
  4. Co pomáhá na pálení žáhy
  5. Kdy vyhledat lékaře

Jak se projevuje pálení žáhy?

Nepříjemný pocit pálení, který se šíří hrudníkem, způsobuje žaludeční kyselina. Pálení žáhy se může pohybovat od mírného dráždění až po extrémně nepříjemné pocity.

Zahrnuje v různé míře následující symptomy: pálení a pocit nepohodlí za hrudní kostí, vyzařující z vrcholu žaludku až ke krku, bolest, zhoršující se při změně polohy těla (například při ohýbání nebo vleže), kyselá chuť v krku a ústech.

Obtíže se obvykle vyskytnou půl hodiny až hodinu po jídle. Někdy může pálení žáhy způsobit příznaky, které jsou mimo obvyklou normu, dokonce mohou napodobovat infarkt. Protože ne každý infarkt způsobuje klasickou, zdrcující bolest na hrudi, kterou často vidíte ve filmech nebo v televizi, je dobré vědět, jak odlišit nevinné pálení žáhy od infarktu:

Příznaky pálení žáhy vs. infarktu

Pálení žáhy se obvykle objevuje po jídle a způsobuje kyselou chuť v ústech nebo pocit vzestupu kyselosti v zadní části krku. Obyčejně začíná jako pálení v horní části žaludku, která se pohybuje nahoru do hrudníku. Obtíže obvykle zmírní antacida.

Infarkt nebývá vázaný na zkonzumované jídlo a může způsobit bolest žaludku, včetně nevolnosti a celkové bolesti břicha, od kterých nepomohou antacida. Většinou navíc působí tlak nebo bolest na hrudi, které mohou vyzařovat do paží, krku, čelistí nebo zad.

Pálení žáhy v těhotenství

Obtíže s pálením žáhy jsou také běžným problémem v těhotenství. Podle výsledků výzkumů se odhaduje, že 17 až 45 procent těhotných žen trápí pálení žáhy a zhoršuje se v každém dalším trimestru. Zatímco v prvním trimestru mělo příznaky asi 39 procent žen, ve třetím trimestru to bylo už celých 72 procent.

Pálení žáhy u těhotných žen je způsobeno řadou činitelů, včetně uvolnění spodního jícnového svěrače, způsobeného hormonem progesteronem. Některé další hormony, jejichž hladina je v těhotenství zvýšená, také mohou zpomalovat trávení, a to rovněž přispívá ke zmíněným obtížím.

Rostoucí děloha také vyvíjí tlak na žaludek, což může zhoršit symptomy pálení žáhy. Těhotné ženy jsou navíc na tyto obtíže citlivější a hůře je snášejí než ženy, které těhotné nejsou.

Na co si dát pozor a co nejíst při pálení žáhy

Pálení žáhy mohou zhoršovat některé faktory, jako je třeba:

  • kouření
  • nadváha nebo obezita
  • poloha vleže bezprostředně po jídle
  • užívání některých léků, jako je aspirin nebo ibuprofen

a dále se na něm podílejí i některá jídla a nápoje, například:

  • čokoláda
  • kofeinové nápoje
  • sycené nápoje
  • alkohol
  • citrusové plody
  • rajčata a výrobky z rajčat
  • smažená a kořeněná jídla
  • cibule, česnek
  • mentol

Co pomáhá na pálení žáhy

Symptomy pálení žáhy lze eliminovat vlastními silami. Existují osvědčené tipy, jejichž dodržování by mělo vést k úlevě:

  • vyhněte se rizikovým potravinám nebo činnostem,
  • užívejte volně prodejné léky, jako jsou například antacida, tedy látky neutralizující kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě,
  • zázvor je také účinným pomocníkem, můžete si ho dopřát ve formě čaje anebo si zakoupit například zázvorové pastilky,
  • vhodné je jíst naposledy 3 až 4 hodiny před spaním, pokud to není možné, pak jako poslední jídlo večer volte lehké, snadno stravitelné pokrmy,
  • ležte s hlavou ve zvýšené poloze, podložte si ji například více polštáři anebo zvedněte polohovací rošt,
  • spíše než dvě nebo tři velké porce jídla denně je lepší jíst častěji menší porce a každé sousto důkladně rozžvýkat, aby se zmírnilo zatížení trávicího systému,
  • také příliš těsné oblečení, například kalhoty či stažený opasek, vyvíjející tlak na žaludek, může přispívat k obtížím.

Kdy vyhledat lékaře

Úprava životního stylu, stravování a užívání volně prodejných prostředků obvykle zmírní obtíže s pálením žáhy. Pokud však pálení žáhy dlouhodobě přetrvává nebo se přidají problémy, jako jsou například potíže s polykáním, bolest při polykání, hubnutí, tmavá stolice nebo stolice s příměsí krve či zvracení, je třeba navštívit odborníka.

Protože i dlouhodobé samotné pálení žáhy, které nesouvisí s vážnějším onemocněním, může vést k vážným zdravotním problémům, je v případě selhání konzervativní léčby možné provést chirurgický zákrok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).