Hlavní navigace

Od kdy mazat miminko opalovacím krémem? Opalování u dětí je jiné než u dospělých, radí lékárnice

10. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
ROZHOVOR – Opalování a pobyt na slunci u malých dětí má svá specifika. Alexandra Hašková popisuje, jak je správně chránit před slunečním zářením, jak například vybrat opalovací krém pro miminka i jak pečovat o pokožku po pobytu na slunci.

Česká lékárnická komora připravila praktické informace pro rodiče. Ve spolupráci s Alexandrou Haškovou, lékárnicí a členkou Představenstva České lékárnické komory, v něm vysvětluje, jak by mělo probíhat slunění malých dětí.

Do jakého věku dítě vůbec nevystavovat sluníčku?

V zásadě je doporučení nejmenší děti do půl roku věku nevystavovat slunci vůbec. Ideální je i děti starší obecně chránit před sluncem především v exponované časy od jedenácti do patnácti hodin. Je to z toho důvodu, že dítě není malý dospělý. Jeho pokožka má svá specifika, která jsou dána především tenkostí. Z toho důvodu prochází škodlivé UV záření mnohem snáze, rychleji, a především do hlubších vrstev kůže. Druhý významný faktor související s charakterem dětské pokožky je její pigmentová nevyzrálost (mají méně ochranně působícího melaninu).

Jak nejlépe chránit před sluncem miminko a jak batole?

Na prvním místě je vždy fyzikální ochrana ve smyslu pokrývek hlavy, slunečních brýlí, vhodného oblečení a samozřejmě určitého režimu, který alespoň sníží expozici v nejhorší polední časy na přímém slunci.

Ve výběru vhodného protektivního prostředku pro věkové kategorie miminek nebo batolat není zásadní rozdíl, obě tyto věkové skupiny jsou stále charakterizovány tenkostí a nevyzrálostí kůže. Ta souvisí ještě s jedním důležitým faktorem, který je třeba brát v úvahu při výběru vhodných prostředků chránících před slunečním zářením. Tyto přípravky mohou obsahovat dva druhy fotoprotektivních složek – působících fyzikálně a působících chemicky. Tím, že je kůže dětí tenčí, tak je snáze prostupná i pro látky, které na ni nanášíme. To je důležitý faktor, který musíme brát v úvahu při výběru šetrných přípravků.

Otestujte se: Umíte to správně s opalovacími krémy? 

Z tohoto hlediska se u nejmenších dětí (ale i rizikových osob se sklonem k alergiím a ekzémům) doporučuje minimalizovat vystavování slunci. A když je i přesto potřeba kůži před sluncem chránit, tak za použití právě fyzikálních filtrů v opalovacích prostředcích. Ty zajistí kromě okamžité účinnosti nejšetrnější volbu pro nejmenší děti, protože se nevstřebávají tak jako chemické filtry, které pro svůj účinek musí nejprve prostoupit do hlubších vrstev kůže, kde později přijímané záření přemění na „neškodné“. Chemické filtry mají různou stabilitu, a tak dochází postupem času k rozkladům na jiné látky. A právě ty mohou působit kožní reakce, na které jsou nejmenší děti náchylné právě z hlediska tenkosti kůže.

Galerie: Výběr slunečních brýlí – za stovku, nebo za tisíce? 

Jak silný faktor používat pro děti do 1, 3 a do 6 let?

I šestileté dítě je třeba stále chránit maximálně. Obecné doporučení jsou kvalitní prostředky s ochranným faktorem (SPF) minimálně 30 a výše. Někteří lékárníci doporučují těmto dětem raději 50 SPF.

Prostředek by měl být kvalitní právě ve smyslu, že je dobře tepelně a světelně stabilní, aby se co nejméně rozkládal po určité době na slunci na potenciálně dráždivé látky. Při výběru vhodného přípravku je vhodné se tedy kromě voděodolnosti zaměřit i na jeho foto a termostabilitu. I z tohoto důvodu lze doporučit přípravky z lékáren, kde je možné výběr konzultovat se zdravotníkem. 

Mají se děti mazat, i když je pod mrakem nebo jsou ve stínu? Jakým faktorem?

Určitě. Mraky, voda, ale třeba ani sklo v autě nás neochrání od průchodu slunečního záření. Je třeba na to myslet a tu pravou prevenci hledat v kvalitních prostředcích a přirozené fyzikální ochraně oblečení. 

Jak pečovat o dětskou pokožku již po pobytu na sluníčku?

Je dobré pokožku hydratovat vhodnými šetrnými tělovými mléky či krémy. Výhodou je obsah regeneračních složek, jako je známý panthenol. Je vhodné použít prostředky s lehkou texturou, bez parfemace a jiných dráždivých látek, ideálně i bez konzervantů.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

Jaká je první pomoc při spálení dětské pokožky sluníčkem?

Pokožka se hojí sama olupováním. My jí můžeme pomoci právě již zmiňovanou hydratací a přípravky s obsahem regeneračních složek typu panthenolu, které mohou citlivou pokožku také zklidnit.

Zvýšená opatrnost je potřeba u parfemovaných přípravků, které mohou dětskou citlivou pokožku ještě více podráždit. Pokud se nejedná o významné spálení, obvykle si vystačíme s výše uvedeným ošetřením. Pokud se jedná o rozsáhlejší léze, krupičky, až puchýřky, je na místě především u nejmenších dětí vždy raději kontaktovat lékaře. Případně vyhledat během dovolené lékárnu a poradit se s lékárníkem, který má možnost situaci zhodnotit a v méně závažných případech nabídnout z řady protektivně a hojivě působících přípravků. V případě alergií je vhodné alespoň na noc utlumit svědění pomocí antihistaminik.

Mgr. Alexandra Hašková

Lékárnice, členka Představenstva České lékárnické komory, vedoucí projektu Lékárnice maminky, který nabízí rodičům kvalitní zdroj nezávislých informací v oblasti zdraví nejen jejich dětí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).