Hlavní navigace

Očkování proti covidu: registrace pro všechny nad 40 let. Kdy ho raději odložit?

16. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od pondělí 17. května se otvírá možnost registrace k očkování proti nemoci covid-19 pro další početnou skupinu obyvatel. Tentokrát jde o kategorii 40+. Jsou však i situace, kdy byste měli termín očkování posunout.
Co se dozvíte v článku
  1. Kdo se již může registrovat k očkování proti koronaviru
  2. Aktuální registrace k očkování
  3. Jak se přihlásit k očkování proti koronaviru
  4. Pro koho není očkování vhodné a kdy ho odložit
  5. Protilátky – kdy a které se objevují

Kdo se již může registrovat k očkování proti koronaviru

Registrovat k očkování se mohou osoby starší 45 let, od pondělí 17. 5. 2021 osoby starší 40 let, dále všichni zdravotničtí pracovníci, osoby s chronickým onemocněním či zdravotním stavem s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19. Přihlašovat se mohou i pracovníci v sociálních službách a vysokoškolští akademičtí pracovníci.

Aktuální registrace k očkování

Od 17. května se spustí registrace pro osoby nad 40 let.


Přihlásit se k vakcinaci mohou také osoby s chronickým onemocněním. Platnost kódu pro registraci je u nich prodloužena do 15. června.


Od 3. května se mohou k očkování registrovat akademičtí pracovníci (tj. pracovníci podílející se na výuce studentů, zejména pak v rámci praktické, laboratorní, experimentální a podobné výuky) českých veřejných a soukromých vysokých škol. Od vedení školy obdrží zaměstnanci unikátní kód, za pomoci kterého se mohou přihlásit k očkování. Kódy jsou platné do 15. června. U samotného očkování je třeba předložit potvrzení o zaměstnání. Více informací najdete na webové stránce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.


Od 3. května se k očkování proti covidu-19 mohou registrovat osoby pečující o člověka ve III. a IV. stupni závislosti u příspěvku na péči. Přihlášení k očkování probíhá za pomoci speciálního kódu. Kód na svém kontaktním pracovišti předá Úřad práce ČR, a to v místě, kde má trvalý pobyt oprávněná osoba dávky příspěvku na péči. Na očkovacím místě se pak osoba prokáže dokladem totožnosti a potvrzením od Úřadu práce, které obdrží při převzetí kódu. Kódy platí do 15. června.

Jak se přihlásit k očkování proti koronaviru

  • Přihlášení k očkování přes centrální systém probíhá ve dvou krocích na adrese crs.mzcr.cz.
  • Ministerstvo zdravotnictví připravilo pro všechny zájemce podrobný manuál, který je k dispozici zde.
  • Pokud se necítíte dostatečně technologicky zdatní, abyste provedli registraci sami, a nemáte nikoho, kdo by vám s registrací pomohl, můžete využít pomoci řady informačních linek, zřizovaných neziskovými subjekty či kraji. Krajské a obecní linky jsou určeny pro občany žijící v příslušném kraji či obci. Obrátit se můžete také na infolinku 1221.
  • Jste-li vážně nemocní a máte zájem o očkování, na stránce pacientských organizací se dozvíte, jak funguje registrace k očkování ve vašem případě.
  • Pokud se chcete nechat očkovat u svého praktického lékaře, nikde se neregistrujte a domluvte se přímo s ním.

Pro koho není očkování vhodné a kdy ho odložit

Momentálně dostupné vakcíny byly vyvinuty pro dospělé, nejsou určeny pro děti nebo těhotné ženy. Vakcína Comirnaty je určená pro osoby starší 16 let, vakcína firmy Moderna pro osoby starší 18 let. Vakcína společnosti AstraZeneca je určená pro starší 18 let, Janssen pro starší 18 let.

Termín očkování by měli odložit lidé krátce po prodělání nemoci covid-19.

„Poté, co proděláte covid-19, si váš organismus proti viru vybuduje vlastní protilátky a po nějakou dobu jste proti nemoci covid-19 imunní (máte tzv. protektivní imunitu). Na základě aktuálně dostupných dat se odborníci shodují, že se jedná o období minimálně 90 dní po prodělání covid-19. Po uzdravení máte v krvi stále ještě protilátky, které se vytvořily, když jste byli nemocní. Nové se ale nevytvářejí, a tak z těla postupně mizí,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Česká vakcinologická společnost ČLS JEP doporučuje zahájit očkování u osob, které prodělaly onemocnění covid-19, nejdříve za 90 dnů po prodělaném onemocnění covid-19 (od prvního pozitivního výsledku PCR testu), včetně osob ve vysokém riziku infekce. Je to zejména s ohledem na omezenou dostupnost očkování proti koronaviru v ČR a má se tak umožnit očkování osob, které onemocnění neprodělaly a žádnou imunitu nemají. Je tu však i zdravotní aspekt:

„Ve studiích byla prokázána bezpečnost očkování proti covid-19 pro osoby po prodělaném onemocnění, nicméně v případě, že očkování proběhne v relativně krátké době po onemocnění, kdy vaše tělo ještě má vyšší hladinu protilátek, je riziko reakce (teplota, únava) vyšší. Posunem termínu očkování se riziko takovéto reakce zásadně sníží,“ uvádí ministerstvo na webu ke koronaviru.

Očkování proti covidu by – stejně jako u jakékoli vakcinace obecně – měli zvážit lidé s nějakým akutním onemocněním, indispozicí apod. Vždy se raději poraďte se svým lékařem či na očkovacím místě.

Protilátky – kdy a které se objevují

Protilátky třídy IgA

  • Mohou se objevit již 3. den, většinou ale až po 5. dni od nástupu příznaků onemocnění.
  • Tyto protilátky jsou charakteristické pro slizniční imunitu a právě sliznice jsou vstupní branou pro respirační infekce – tedy i SARS-CoV-2.
  • Tyto protilátky vymizí většinou do 20.–30. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgM

  • Objeví se asi po 8–11 dnech od nástupu příznaků onemocnění.
  • Vymizí většinou do 30.–50. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgG

  • Ukazují na prodělanou infekci.
  • Tvoří se za 2–3 týdny po prvních příznacích onemocnění.
  • Přetrvávají v krvi několik měsíců, celková doba přetrvávání těchto protilátek je předmětem řady současných studií.

Více v článku o testech na protilátky proti koronaviru.

Galerie: Jak probíhá test hladiny protilátek proti covidu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).