Hlavní navigace

Kolik cukru je ve vašem drinku? Budete se divit

17. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Míchané nápoje jsou letní hit. Specialisté Express Dentist zjišťovali, jak jsou na tom z pohledu množství cukru. Některé drinky jsou vyloženě cukrovou bombou, populární Margarita či Mojito jsou na tom relativně lépe.

Vítané osvěžení v horkých letních dnech, na dovolených nebo při různých párty představují tradičně míchané alkoholické nápoje, lidově řečeno různé koktejly a drinky. Jejich významnou složkou je přitom velmi často cukr, což je celkem všeobecně známo. Co ale zas tak všeobecně známo není, jsou obrovské rozdíly v množství cukru v jednotlivých nápojích.

Až denní dávka cukru v jediném nápoji

Množství cukru v míchaných nápojích totiž kolísá od 0,4 gramu cukru v jednom drinku až po více než 25 gramů – a to se již zásadně podepisuje na celkovém příjmu v rámci doporučené denní dávky cukru.

Ta činí v dospělé populaci v průměru 30 gramů, v praxi je ale doporučený denní příjem tzv. volného cukru o něco nižší u žen (kolem 25 gramů) a vyšší u mužů (až 50 gramů).

Nejde ale jen o nadměrnou konzumaci cukru a negativní vliv takové konzumace na zdraví, ale také o nežádoucí vliv pití příliš sladkých drinků na kazivost zubů. Výsledky šetření o obsahu cukru v alkoholických nápojích okomentoval proto nedávno v zahraničních médiích portál ExpressDentist.com.

Proč si po míchaném drinku vyčistit zuby?

Bakterie zubního povlaku podle uvedeného webu cukry přítomné v potravinách a nápojích rozkládají, přičemž vznikají kyseliny snižující pH povlaku. Při snížení pH pod hodnotu 5,5 začíná sklovina ztrácet některé minerály ze svého povrchu a platí, že čím déle zůstane kyselý povlak na zubu, tím větší poškození skloviny způsobí.

Také proto je žádoucí pravidelně si čistit zuby, a jak je patrné z tabulky níže, dvojnásobně to platí po konzumaci sladkých alkoholických koktejlů a drinků. Mimo jiné i proto, že, jak připomíná zubař a mluvčí Express Dentist Greg Grillo, alkohol přirozeně vysušuje ústa a zubní kaz má pak tendenci postupovat rychleji.

Nejsladší koktejl je Pimm's

Nejsladším koktejlem s negativním dopadem (nejen) pro zuby je přitom oblíbený britský ovocný koktejl Pimm's na bázi ginu, který obsahuje přibližně 25,3 gramu cukru, což odpovídá 84,3 procenta denního doporučeného příjmu volného cukru.

Na druhém místě je Espresso Martini, jehož jedna porce obsahuje přibližně 25 gramů cukru (83,3 procenta z celkového doporučeného denního příjmu cukru), na třetím pak porce drinku Moscow Mule obsahující 23 gramů cukru (76,7 procenta) denního doporučeného příjmu cukru. Jde o koktejl, který se obvykle podává v měděném hrnečku a zahrnuje vodku, pikantní zázvorové pivo a limetkovou šťávu.

Naopak Dirty Martini obsahuje pouze 1,3 procenta z celkové denní doporučené dávky cukru (0,4 gramu cukru), takže lze teoreticky vypít 23 sklenic Dirty Martini ke splnění doporučeného denního příjmu cukru. Ale pak by měl dotyčný asi jiný problém…

Množství cukru v jedné porci drinku a procenta denního příjmu cukru uvádíme v následující tabulce:


Autor: Vitalia.cz / zdroj dat Journalists.org

Raději máme méně sladké drinky

Ze statistik oblíbenosti alkoholických koktejlů a drinků nicméně vyplývá, že nejsladší drinky nepatří k nejvíce konzumovaným. Server Brewsmartly.com sestavil pořadí podle počtu hashtagů na populární sociální síti TikTok.

Podle uživatelů této platformy je nejoblíbenějším drinkem Margarita (chutná 395 milionům konzumentů), s odstupem pak následuje Mojito (252 milionů) a Mimosa (232 milionů), dále Dirty Martini (147 milionů) a Piña Colada (téměř 79 milionů).

Galerie: České míchačky – mezi kreativitou, recesí a bolehlavem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).