Hlavní navigace

I soukromé školky budou vyžadovat potvrzení o očkování dítěte

22. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rodiče budou muset nově doložit i v soukromé školce, že je jejich dítě očkované. Školy v přírodě se ale budou moci účastnit i neočkované děti. Schválila to znovu Poslanecká sněmovna.

Rodiče, kteří své děti neočkovali či vakcinaci odkládali a vybírali soukromé školky a další zařízení, kde povinnost doložit očkování dosud neplatila, budou mít ztíženou situaci. Poslanecká sněmovna znovu projednala novelu z dílny ministerstva zdravotnictví, které mění zákon o ochraně veřejného zdraví. Návrhy do dolní komory vrátil Senát. Obě předlohy nyní dostane k podpisu prezident.

Do jakékoliv školky jen s řádným očkováním

Dosud platilo, že doložit očkování dítěte bylo jedním z kritérií pro přijetí do státní mateřské školy. Rodiče, kteří své děti neočkovali nebo očkování odkládali na pozdější věk, volili proto soukromé školky a další možnosti. To se mění: novela zákona o ochraně veřejného zdraví upravuje povinnost přijmout očkované dítě i pro další subjekty, v jejichž náplni je péče o dítě starší tří let v předškolních zařízeních. Poslanci totiž odmítli návrh senátorů.

„Taková změna by mohla vést ke snížení kolektivní imunity, proto jsem ji odmítl a jsem rád, že mě vyslyšeli i poslanci,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Podobná opatření, zavedení přijímání pouze očkovaných dětí do školek a podobně, jsou jistě jedním z kroků, jak přimět rodiče k očkování,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Vitalia.cz Roman Chlíbek, vedoucí Katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a vědecký sekretář České vakcionologické společnosti ČLS JEP. „Vidíme, že je řada rodičů, kteří čekají s očkováním, dokud děti nejdou do školky, očkovat je nechají až pak, když musí. Je také jasné, že pokud bude v dětském kolektivu, kde jsou děti dlouhodobě v těsném kontaktu, řada neočkovaných dětí, tak to riziko určitě představuje.“

Na školu v přírodě neočkované dítě může

Změna nastává i v případě účasti dětí na škole v přírodě. Té se dosud neočkované děti účastnit nemohly. A návrh senátorů na změnu v tomto bodě poslanci přijali. Očkování už není podmínkou pro pobyt dítěte ve škole v přírodě. 

„Souhlasil jsem s tím, protože není důvod, aby na týdenní školu v přírodě nemohly kvůli chybějícímu očkování děti, které jsou po zbytek roku spolu ve třídě,“ dodal Adam Vojtěch.

„Aby kvůli pár dnům školy v přírodě bylo exkomunikováno z kolektivu několik neočkovaných dětí, to považuji za nesmyslné. I když zase víme, že jsou infekce, kde stačí pár hodin kontaktu, takže to není úplně jednoduché,“ komentoval před časem návrh novely zákona Roman Chlíbek.

Co zahrnuje řádné očkování dítěte

  • Očkování proti šesti onemocněním – tetanus, černý kašel, dětská přenosná obrna, hepatitida typu B, záškrt, onemocnění vyvolané haemophilus influenzae typu b ve schématu minimálně 2 + 1.
  • Očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám v minimálně jedné dávce.

Tábora se bez očkování účastnit nelze

Pokud ale rodiče chtějí své děti v létě poslat na tábory, očkované být musí. Rozdíl oproti škole v přírodě je dle zákonodárců především ten, že tábory jsou delší a setkávají se tu děti z různých prostředí:

„Pro účast na zotavovacích akcích, tedy táborech, ale zůstane tato povinnost zachována z důvodu toho, že se jedná o dlouhodobější pobyty náhodně vytvořených velkých kolektivů dětí,“ uvádí se v novele zákona.

 Novela zavádí také bezplatné očkování dětí do jednoho roku věku proti meningokoku. 

Co ještě navrhovali senátoři 

Poslanci neschválili také další návrh senátorů: aby dítě před nástupem do mateřské školy nemuselo být očkováno proti žloutence typu B, součásti tzv. hexavakcíny. Právě toto očkování je pro některé rodiče diskutabilní, protože žloutenkou tohoto typu se malé děti téměř nemohou nakazit, přenáší se totiž transfuzí krve nebo pohlavním stykem. Podle ministra Adama Vojtěcha by to ale mohlo vést ke snížení kolektivní imunity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).