Hlavní navigace

Nový vztah? Dřív než do ložnice k lékaři na testy

22. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
„Každý zdravý vztah by měl začít testováním na pohlavně přenosné nemoci,“ říká lékař. Ke komu jít a před čím nás vyšetření ochrání?

„Jednou si sedneš a trpíš celý život,“ tak se poučují malá děvčata, aby si nesedala na záchodová prkýnka na veřejných WC. Jenže ono to zas tak o tom prkýnku není. Respektive může být, ale pravděpodobnost, že získáte ze záchodového prkýnka nějakou vážnou infekci, je minimální.

Vždy mít po ruce kondom

Spíše bychom měli mladým ženám, ale i mužům, stále více připomínat, že jeden nechráněný pohlavní styk může ovlivnit celý jejich život. O nemocech, nebo lépe infekcích, které se přenášejí primárně pohlavním stykem, se příliš nemluví. Stále je to trochu tabu a ochranné pomůcky, jako je například kondom, používáme často pouze z antikoncepčních důvodů. Vzhledem k tomu, že se mladé dívky proti nechtěnému otěhotnění běžně chrání pilulkami, mít po ruce kondom je spíš raritou. 

A pokud, tak největším strašákem stále zůstává HIV, přestože třeba počet případů syfilis u nás v současné době strmě narostl.

Jaké pohlavní infekce jsou nejčastější?

Jenže on to není jen AIDS nebo syfilis. Jsou i další infekce, které vám mohou znepříjemnit celý život, nebo vás dokonce přivést i na onkologii. Celosvětově se poměrně dost šíří například infekce viru HPV, například vyvolat rakovinu děložního čípku u žen a rozvoj nádoru penisu u mužů.

Úplně nejrozšířenější je chlamydiová infekce, kterou je každoročně infikováno asi 90 milionů lidí. „Nákaza může v těle probíhat akutně či chronicky. Více než 80 procent nákaz chlamydiemi proběhne bez příznaků a neléčená chlamydiová infekce je v České republice nejčastější příčinou mimoděložního těhotenství,“ varuje na svých stránkách Česká průmyslová zdravotní pojišťovna s tím, že infekce způsobená bakterií Chlamydia trachomatis napadá pohlavní a močové cesty, ale třeba i konečník: „Je příčinou zánětů močové trubice, nadvarlat, prostaty, děložního hrdla, a dokonce i některých kloubů. Může být zodpovědná i za neplodnost, a to obou pohlaví. U žen bývá příčinou srůstu vejcovodů, u mužů poškození spermií,“ dodává pojišťovna.

K lékaři hned, když se nám něco nezdá

Lékaře bychom měli navštívit ihned, když se nám něco nezdá. „Včasný záchyt choroby je velmi důležitý. Pokud má pacient pocit – stačí, když mu jen probleskne hlavou – že něco není v pořádku, tak by to měl být impulz k tomu, aby vyhledal pomoc,“ řekl v online diskusi, kterou pořádala nezisková organizace mladých lékařů a mediků Loono, dermatovenerolog Štěpán Hrňa z kožní ambulance v Uherském Hradišti.

Ty správné dveře, na které byste měli zaklepat, jsou u kožního lékaře neboli  dermatovenerologa. K vyšetření nepotřebujete žádanku a testování je zcela bezbolestné. Čekat vás bude stěr a odběr krve.

Lékař nesoudí, lékař léčí

Jediné, co je třeba překonat, je stud. „Snahou lékaře je vám pomoci. Nejsme soudci, jsme lékaři a máme jen léčit,“ ubezpečil kožní lékař s tím, že pro stanovení diagnózy je nejdůležitější otevřenost. Informaci o tom, že jste to nejspíš dostali ze záchodového prkénka nebo v sauně, si odpusťte. Lékař ví moc dobře, že pohlavně přenosné infekce se přenášejí výhradně pohlavní cestou, a právě upřímnost ocení ze všeho nejvíc.

Muži nejsou na taková vyšetření tolik zvyklí jako ženy. Lékařka Beatrice Bížová z kliniky dermatovenerologie Nemocnice Na Bulovce je v diskusi ubezpečila, že se setkává s pacienty denně a není ani v jejích silách si zapamatovat, kdo s jakým problémem přišel a s kým měl případně poměr.  

K lékaři preventivně

S návštěvou lékaře byste neměli čekat ani v případě, kdy jste měli nechráněný pohlavní styk s někým, o jehož sexuální minulosti toho příliš nevíte. Anebo víte, že byla divoká: „Chodí k nám i pacienti po rizikovém styku, aniž by měli jakékoli příznaky. To vítáme, je to velmi zodpovědné chování,“ dodala Bížová. Problémem může být různě dlouhá inkubační doba. U některých infekcí je to jeden den, jindy i několik měsíců. Specialista s tím ale počítá a pacienta dostatečně informuje, případně si ho pozve znovu.

Dermatovenerologové mají úplně nejraději, když k nim přijde na testování na pohlavní nemoci člověk, který má za sebou již nějakou sexuální minulost a nechá se vyšetřit preventivně, protože navazuje novou známost. „V rámci primární prevence by měl každý zdravý vztah začít na testování pohlavně přenosných nemocí,“ zdůraznil Štěpán Hrňa, protože riziko přenosu je velké a s každým dalším partnerem roste.    

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).