Hlavní navigace

Nesnídáte? Zaděláváte si na obezitu

9. 9. 2009

Sdílet

Snídaně je bezpochyby nejdůležitějším jídlem dne, přesto ji často šidíme nebo dokonce nesnídáme vůbec. Děláme velkou chybu. Správná snídaně je pro nás důležitější, než si myslíme. Jak ale správně snídat? A co jíst, abychom správně nastartovali den?

Prvním jídlem dne je snídaně. Právě její složení rozhoduje o tom, jak se budeme cítit po zbytek dne. Jakmile snídani nevěnujeme dostatečnou pozornost nebo dokonce nesnídáme vůbec, náš start do nového dne bude výrazně obtížnější a pomalejší. Nemluvě o tom, že budeme mít brzy hlad a pustíme se do čehokoli, abychom jej zahnali. Tedy sníme i něco nezdravého, co naší linii rozhodně neprospěje. Jak tedy správně snídat? Co nám hrozí, když snídat nebudeme?

cerealie

Snídaně by měla pokrýt zhruba pětinu až čtvrtinu energetického příjmu celého dne. Je nepostradatelná pro děti i dospělé. „Ne náhodou je snídaně nejdůležitější porcí jídla dne. Tonizuje nejen trávicí trakt, rozbíhá výkonový energetický metabolismus, ale nepřímo předurčuje i celkovou pohodu. Je to takový startér dne – jako v automobilu i bez startéru se auto dá rozjet, ale za jakou cenu?“ říká MUDr. Zlatko Marinov, praktický lékař pro děti a dorost z Prahy 5.

Snídáte vydatně, nebo málo?

Zásadní chybou je nesnídat, zvláště problematické je, když snídani vynechají děti.  „Přestože je tělo v noci v klidu, spotřebovává energii na chod vnitřních orgánů a díky snídani ji získá zpět. Výzkumy potvrzují, že „nesnídání“ vede následně k obrovskému hladu, který nás pak donutí zkonzumovat daleko více potravy, než kdybychom snídali. To vede místo ke štíhlosti k nadváze a obezitě,“ popisuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny. Správně zvolená snídaně podle něj předchází poklesu energie a nástupu únavy u dětí ve škole.

Dětská snídaně

Čistě teoreticky by mohla být snídaně pro děti stejná jako pro dospělé. V praxi by se ale měla lišit. „U dětí musíme dbát na to, aby snídaně obsahovala dostatek látek vhodných pro jejich růst a vývoj. Naše nároky, které jsou na skladbu dětské stravy výrazně vyšší, se odrážejí i v požadavcích na dětskou snídaní, která vedle vyváženého poměru základních živin má obsahovat správné rozložení biologicky dostupných mikronutrientů,“ dodává lékař.

Podle něj je také důležité, aby snídaně dobře vypadala a děti bavila. Aby zkrátka snídaly rády a bez odporu. Samozřejmostí by měla být jednoduchá příprava pro rodiče.

Kvalita před kvantitou

obili

Velkým problémem při zajištění kvalitní snídaně je to, že jíme ve spěchu. Rychle něco zhltneme a příliš nepřemýšlíme nad tím, co to s naším organismem udělá. To je ale velká chyba. „Ke snídani volte jídlo, které nezanechá pocit těžkého žaludku z přemíry tuků a navíc bude i dostatečně výživné. Uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče může lidský organismus postrádat,“ popisuje Suchánek. Ideální snídaní je podle něj propojení kvalitních celozrnných cereálií, které obsahují mimo jiné vitamíny skupiny B, s mléčným produktem, ovocem a džusem.

Snídaňové cereálie jsou výrobky zdravé výživy vyráběné ze směsi obilí, kukuřice nebo rýže. Název „cereálie“ pochází z mytologie a je odvozen od názvu her, které oslavovaly bohyni Ceres, patronku dobré úrody a sklizně.

„Na racionální snídani jsou kladeny poměrně vysoké nároky. Na jedné straně má být snídaně lehce stravitelná, aby nepřetěžovala trávicí trakt a zároveň byl lehce dostupný její energetický obsah, na druhou stranu je potřeba uvolňovat tento energetický obsah pozvolna. V racionální snídani především preferujeme plnohodnotné sacharidy a naopak se vyhýbáme tukům. Tyto požadavky splňují právě cereálie,“ vysvětluje lékař Marinov. Důležité je, aby cereálie byly celozrnné, tedy byly vyrobeny z celých zrn, nikoliv z jejich částí. Cereálie z bílé mouky nedodají tělu tolik minerálních látek a hlavně v nich chybí potřebná vláknina, která je důležitá pro správné trávení.

Moc nebo málo cukru?

Snídaňové cereálie jsou pochopitelně sladké a mají vysoký glykemický index, který udává rychlost využití cukru z potraviny. Příliš vysoký glykemický index znamená, že po snědení takové potraviny budete mít opět brzy hlad. Glykemický index cereálií lze ale jednoduše snížit a déle si zajistit pocit sytosti.

„Pečivo má také vysoký glykemický index, a jak víme, neměli bychom jíst suchý chléb nebo rohlík, ale je důležité si jej namazat rostlinným tukem. Stejné pravidlo platí i pro lupínky, müsli a skupinu snídaňových cereálií. Nemažeme je máslem, ale namáčíme je do mléka, čímž stejně jako u pečiva dojde k poklesu glykemického indexu,“ dodává Suchánek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).