Hlavní navigace

Nejlepší suvenýr z dovolené: dobré jídlo

30. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Na cestách se z nás stávají gurmáni a domů vozíme místní suroviny a speciality. Jako dárek nebo pro vlastní potěchu. Podívejte se, co shánět v Itálii, Španělsku a dalších zemích Evropy.

Z cest si kromě zážitků přinášíme nejrůznější suvenýry pro sebe na památku a pro blízké jako dárek. Pokud vám na dovolené něco výjimečně chutná, proč si to nekoupit i s sebou domů. Každý kout světa nabízí jiné chuťové speciality. Jaké dobroty jsou typické pro destinace v Evropě?


Autor: Isifa.cz

Sýry, šunky, olivy… darujte chuť dovolené!

Zdravé řecké pochoutky

Řecká kuchyně patří k nejchutnějším na světě a mnoho z řeckých specialit se proslavilo také v zahraničí. Řecký salát, gyros, musaka nebo třeba tzatziki jsou dobře známé i v našich restauracích a fast foodech. Pokud si vás na dovolené řecké speciality podmanily a chcete si kousek řecké kuchyně vzít sebou domů, suvenýrům by měl kralovat řecký olivový olej. Jako dárek se výborně hodí také velké masité černé olivy Kalamata, nebo nejrůznější druhy a směsi voňavého koření. Vyhlášený je řecký med a sladké pochoutky z něj. Velmi oblíbené a chutné jsou také ovocné džemy z třešní a švestek.

Pokud cestujete s ledničkou, přibalte si domů třeba světoznámý sýr feta, nebo nasolené rybí jikry s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou taramosalata, které se servírují jako předkrm.  

Jako skutečná pozornost potěší třeba originální řecká Metaxa – destilovaná z několika druhů vína, zrající v dubových sudech a ochucena tajnou směsí bylin. Vybrat si můžete od nejméně kvalitní tříhvězdičkové až po prémiovou kvalitu 12 hvězdiček s bohatou chutí a zralou vůní. Ještě populárnější je bylinný anýzový likér ouzo, který se mísí s vodou nebo ledem, čímž získá žádoucí mléčnou barvu. 

Ve všech případech platí, že chutné suvenýry lze zakoupit výhodně hlavně v supermarketech. Ceny jedlých pochoutek v místních obchůdcích nebo přímo na pláži jsou výrazně vyšší. Ceny zboží se oproti loňské sezóně nezvýšily. Za litr kvalitního olivového oleje zaplatíte od 3 do 10 Eur, láhev Ouza 0,3 l vás vyjde na 3,50 Eur a Metaxa*** na 18 Eur.

Čtěte dále: Středomořská strava místo pivo-vepřo-knedlo-zela

Voňavé turecké speciality

Turecká kuchyně se díky svojí rozmanitosti, bohaté kombinaci chutí a lehkostí řadí k nejlepším a nejzdravějším na světě. Má bohatou historii a některé recepty jsou staré přes 5000 let. Kdo jednou ochutnal lahodné turecké speciality přímo na místě a rád by chutě Turecka přenesl do svého jídelníčku, určitě by si měl domů pořídit pár kilo koření, čajů a pár kostiček sladkostí.

Z celé řady jídel Turecko proslavil hlavně kebab, jehož základem je telecí maso, a jeho rozmanité variace. K nejkvalitnějším pochoutkám s nálepkou „země původu: Turecko“ patří také jogurty – právě odsud pochází jeho název, který se rozšířil do celého světa. Balit do kufru porci kebabu nebo jogurty ale rozhodně nedoporučujeme. Přece jenom nejlíp chutnají právě doma v Turecku.

Ze zdejší pestré gastronomické škály vybíráme jednoznačně koření, u něhož určitě nešetřete místo v zavazadlech. Na tržištích je pastvou pro všechny smyslové buňky, cenově se ale vyplatí nakupovat spíš v supermarketech. Nejtypičtější je mletá paprika pul biber (od sladké po silně pálivou). Při smlouvání o cenu koření však výjimečně nepochodíte. Z trvanlivých pochoutek, které si můžete dovést domů, zkuste také originální místní bulgur v nejrůznějších velkostech drti a baleních. Suvenýrem pro potěšení jsou také turecké sladkosti – například typický krychličkový cukrový dezert lokum.

K překvapení mnohých nejoblíbenějším nápojem místních není turecká káva, ale čaj. Z Turecka si tak můžete kromě zlata, koberců, starožitností a modrých oček dovést také různé variace kvalitního silného čaje. Nejpopulárnější a nejaromatičtější je bezesporu jablkový nebo pomerančový čaj. Zvláštní místo v turecké kuchyni mají i ořechy a mandle, které jsou součástí výjimečných místních sladkostí. Celosvětově proslulé jsou rozinky, které se díky své kvalitě staly jedlou ikonou Turecka.

Oblíbené jsou také čerstvé kynuté kroužky sypané sezamem, připravované na slano i na sladko zvané simit.

Gurmánská Itálie

Italská gastronomie již po staletí soupeří o prvenství v žebříčku nejlepších kuchyní světa s Francií. Dovolená v Itálii je proto pastvou také pro chuťové i čichové buňky. Italská kuchyně má regionální specifika a pokaždé tak můžete zkoušet nové a nové místní speciality. Itálie vám tak může chutnat pokaždé jinak, ale jedno mají společné. Jídlo je vždy připraveno z čerstvých a kvalitních surovin, které si z dovolené můžete přivést i domů.   

Legendárním symbolem italské kuchyně je pizza. Tu si domů asi nepovezete. Originálním dárkem pro vaše blízké však mohou být pravé italské těstoviny, které patří k nejproslulejším a nejpoužívanějším surovinám v italské kuchyni. Existuje nespočetné množství druhů plněných, neplněných a polévkových těstovin. Některé uvidíte jen a pouze v Itálii, kde má téměř každý region své typické druhy. Vyberte si takové, které u nás nejsou k mání a máte originální chutný dárek pro sebe i rodinu.

Vybírat také můžete ze stovky sušených šunek, klobás a salámů. Slovo salám dokonce z Itálie pochází – „salame“ = solená uzenina, maso. Nejznámějším salámem je mortadella, nejslavnější sušenou šunkou parmské prosciutto.  Šikovné na převoz domů jsou také chutné italské pesto, olivy, kapary, nebo artyčokysušená rajčátka. Další gastronomickou hvězdou z Itálie jsou sýry – například sněhobílý měkký sýr mozzarella vyráběný z buvolího nebo kravského mléka, plnotučný plísňový sýr gorgonzola, zrnitý drobivý sýr parmiggiano-reggiano (parmazán, parmezán) a se jmenováním dalších druhů sýrů, stejně jako v případě těstovin a pizzy, bychom mohli pokračovat. 

Itálie je také největším producentem a exportérem vína na světě. Je domovem ChiantiCinzana. Itálie svou kuchyni prostě umí prodat, a proto jsou nám moc dobře známé i další italské pochoutky, jako třeba mascarpone, riccota, rizoto, polenta, minestrone, carpaccio, ciabatta, campari, nebo tiramisu a capuccino.

Přečtěte si: Mamma mia! Italský sýr z Hané

Španělské tapas u vás doma

Návštěvníci Pyrenejského poloostrova v sobě během dovolené odhalují skryté gurmánství. Španělská kuchyně je pestrá, výživná a přímo návyková.  Dominují ryby, zelenina a masové pokrmy. Tradičním španělským jídlem je paella – základem je rýže se zeleninou a mořskými plody nebo kuřecím masem, dochucena šafránem. Paella pochází z Valencie a každá rodina v zemi má svůj vlastní recept a zvláštnosti, jak paellu připravit. Mezi další speciality patří studená zeleninová polévka gazpacho, tu si můžete v kelímku koupit i v místních McDonaldech. 

Čtěte dále: Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Španělsko je největším výrobcem i konzumentem olivového oleje na světě. Pokud vám zbude místo v zavazadlech, přibalte si jednu láhev olivového oleje. Rozdíl v chuti salátu pak poznáte okamžitě.

Typickými pro Španělsko jsou také sušené kořeněné klobásky chorizo nebo fuet, výrazné chuti. Vzácným dárkem pak může být jamon serrano – surová sušená šunka z kýty speciálních druhů prasat, která se nechá několik dní v mořské soli a pak zraje a suší se pověšená v předepsaných podmínkách.   

Mimořádná je také nabídka vín. Znamenitou chuť a světovou slávu má zejména dezertní víno Sherry z oblasti Jerez. Jako dárek z cest po Španělsku se skvěle hodí také láhev kvalitního vína z oblasti La Rioja, nebo třeba láhev oblíbené sangrie. Národní nápoj je sidra – kvašený jablečný mošt. Oblíbené je také španělské brandy – koňak, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sherry. 

Ze Španělska si můžete dovést také žlutočervené koření šafrán, olivysladkosti. Přibalit si můžete například balíček křupavých sladkých churos, které se namáčejí do hořké čokolády, karamelový puding flanturron – mandlová nebo oříšková pasta s medem, skořicí a piniovými oříšky.

Chutné slovenské lahůdky

Mezi oblíbené letní prázdninové destinace Čechů patří i Slovensko. Tradiční jídla také asi není nutno představovat. Slovenská kuchyně je založená na základních surovinách – bramborách, zelímléku, jejichž kombinací vznikaly ty nejchutnější pokrmy. Národním jídlem Slováků jsou brynzové halušky se slaninou, na které jsou hrdí stejně jako Italové na pizzu nebo Japonci na své suši.

Díky geografické blízkosti si můžete z dovolené na Slovensku dovést v cestovní chladničce i hrudku domácí ovčí brynzy a jiné tradičné sýrové výrobky – ovčí sýr, korbáčiky, sýrové nitě, parenice, oštiepky, nebo také mléčné výrobky jako třeba žinčica a cmar. Zakoupit se dají v supermarketech po celém Slovensku, ale nejlepší jsou domácí přímo od výrobců z podtatranského regionu Liptov. Milovníci masa a uzenin si mohou zakoupit domácí klobásky, gazdovskou slaninu, nebo zabíjačkové speciality – jitrničky, tlačenku, nebo škvarky a škvarkovou mast. Sladké jazýčky můžete potěšit pravým skalickým trdelníkem.  Tradiční jsou i včelí výrobky a produkty z medu. Láhev sladké medoviny koupíte od 5 do 10 Eur.

Hezkým dárkem z cest je i sklenička medu s oříšky nebo ovocem. V zemi pod Tatrami se daří také bylinkám, ze kterých se vyrábí voňavé čaje a tinktury.  Typickým destilátem na Slovensku je pálenka z jalovce –  spišská borovička a pálenka ze švestek – bošácká slivovica. V horských oblastech seženete lahvované hriatô (pálenka z opečené slaniny, lihu a medu) a horec (pálenka z vyluhovaného kořene rostliny horca). Jako vynikající dárek z cest poslouží také láhev kvalitního vína z oblasti Tokaj nebo Malých Karpat.  

Darujte také chuť Česka

Chystáte se na dovolenou, na rodinnou návštěvu, nebo služební cestu do zahraničí? Rádi byste přivezli něco tradičního českého, co udělá dojem a potěší? Proč nedarovat chuť Česka a vybrat některou z tradičních specialit. Také se máme čím pochlubit.

Žádné české jídlo není tradičnější než svíčková na smetaně. Fenoménem české kuchyně jsou omáčky a polévky. To, co si ale můžete přibalit k zavazadlu, jsou tradiční valašské frgále, pardubické perníčky, lázeňské oplatky.  Odvážnější cestovatelé, které nečeká dlouhá cesta, můžou zaexperimentovat s vývozem olomouckých sýrových tvarůžků nebo pivního sýru. Ve vybraných obchodech seženete také dárkové balení pražské dušené šunky nebo salámů z Vysočiny. Celosvětovou slávu si získalo především české pivojihomoravské víno. Dárkem ke každé příležitosti je například soudek českého zlatého moku nebo kvalitní bílé víno z jihomoravských vinic.

Čtěte dále: Smutný osud salámu Vysočina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se na marketing a reklamu služeb a produktů v cestovním ruchu a potravinářství. Aktivně se zajímá především o novinky z oblasti zdravého životního stylu, zdravého vaření a fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).