Hlavní navigace

Naše maso z Modletic: Neblbněte nás, zlobí se lidé na Kaufland kvůli novému logu

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com/Kaufland
„Naše maso z Modletic“ a „Naše maso z Modletic výhradně z českého chovu“ jsou dvě nová loga obchodního řetězce Kaufland. Lidem vadí, že v Modleticích nejsou žádné kravíny ani vepříny, ale pouze masozávod, který zpracovává maso z různých zemí.

Maso je téma, které v uplynulých dnech a týdnech rezonuje ve všech domácnostech, hospodách i pracovištích. A právě v těchto emocemi nabitých dnech se supermarket Kaufland rozhodl, že lidem na sociálních sítích ukáže, že on má maso, na které je spoleh; maso se zcela novým logem „Naše maso z Modletic“. Jenže tím řadu lidí spíše naštval, považují totiž kampaň za zavádějící.

Naše maso z Modletic, nebo jejich maso odkudkoli?

Nová značka Kauflandu Naše maso z Modletic pochází z masozávodu v Modleticích, který je zde už od roku 2003. A vůkol nenajdete ani jeden vepřín, ba ani kravín. Což hodně lidí na sociálních sítích rozlítilo: „Pokud vím, tak v Modleticích se čerstvé zboží, tedy i maso, jenom balí. To si děláte z lidí srandu? Kde jsou v Modleticích kravíny?“ nebo „…ta Vaše ‚pečeť‘ s českou vlajkou je zavádějící, až přímo lživé klamání spotřebitele, neboť to není ‚Naše maso z Modletic‘ ale ‚Jejich maso (třeba) z Přeštic, poražené a bourané v Modleticích‘. Tak tady laskavě neblbněte národ lživými pseudopečetěmi,“ vzkazují Kauflandu.

Že název značky „Naše maso z Modletic“ může být pro lidi zavádějící, připouští i Kaufland. Pro server Vitalia.cz upřesňuje, že hlavním záměrem bylo komunikovat zákazníkům, že jako jediný řetězec má vlastní masozávod, kde maso zpracovává za přísného dohledu a kontroly.

Jak to tedy je? Nejde o totéž jako v kauze Ježkův statek, což také není žádný skutečný statek, s panem Ježkem v čele, ale jde jen marketingovou značku (psali jsme „Podvod“ jménem Ježkův statek? Normálka).

Odkud se bere Naše maso z Modletic, když ne z Modletic?

Sám Kaufland propaguje značku poněkud nejasně: „Vedle klasického loga ‚Naše maso z Modletic‘ je zaváděna ještě varianta s trikolórou s dodatkem ‚Výhradně z českého chovu‘.“ Zajímalo nás proto, odkud se modletické maso bere a zda je jen českého původu.

„V masozávodě v Modleticích zpracováváme čerstvé vepřové a hovězí maso z velké části českého původu. Vepřové půlky jsou pro tento účel nakupovány do Modletic jen a výhradně od českých dodavatelů. Protože části vepřového masa s kostí i bez kosti nejsou v České republice dostupné, tyto nakupujeme i v zahraničí (v EU). I u hovězího masa upřednostňujeme maso z České republiky. I zde jsme však s ohledem na zajištění pokrytí poptávky některých konkrétních částí masa nuceni suroviny ze zahraničí dokupovat,“ vysvětlila nám tisková mluvčí Kauflandu, Renata Maierl.


Ilustrační foto: Depositphotos.com

Maso je téma, které nyní v ČR rezonuje. V masozávodě v Modleticích je zpracováváno čerstvé vepřové a hovězí maso, z velké části českého původu.

Jací jsou konkrétní dodavatelé českého masa, jsme chtěli zjistit od Kauflandu, který nás odkázal na své stránky. Zde jsme ale našli jen dva dodavatele. Maso Brejcha, což je značka Jatky Blovice a Jatky Domažlice. Nejde o chovatele ani krav, ani vepřů. Druhý uvedený dodavatel Agroprodukt Straky chová vepře, kteří vidí denní světlo a mají volnost pohybu.

Podtrženo shrnuto, v masozávodě v Modleticích se zpracovávají vepřové půlky výhradně od českých dodavatelů, ovšem některé vepřové je i ze zemí EU a hovězí maso též není vždy z ČR. Zpracovává se tu tedy maso z různých zemí původu, denně jde o zhruba sto dvacet tun masa.

České maso ukáže etiketa nebo nové logo

Jestli si chcete být jistí, že kupujete jen české maso, samotná značka „Naše maso z Modletic“ toho zárukou není. Protože to „Naše maso z Modletic“ klidně může být masem z EU zpracovaným v Modleticích. „Veškeré maso, které je zpracované v našem masozávodu v Modleticích, bude označeno logem ‚Naše maso z Modletic‘ na obale,“ uvedla Renata Maierl.


Autor: Kaufland

Vlevo nové logo na mase, které pochází z výhradně českých chovů, vpravo logo, které najdete na všech masech, které pocházejí ze závodu v Modleticích.

Chcete-li si usnadnit v Kauflandu práci s hledáním českého masa, hledat byste tak měli variantu s trikolórou s dodatkem „Výhradně z českého chovu“. Toto logo nese vepřové pultové maso, kde Kaufland garantuje původ z českého chovu. Nebo se můžete, ať už nakupujete v jakémkoliv obchodě, řídit návodem Jak si ověřit původ masa, který jsme nedávno zveřejnili. Dobře se můžete zorientovat i podle níže uvedeného letáku.

Galerie: Průvodce hovězím masem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).