Hlavní navigace

Metoda Ludmily Mojžíšové – lidé netuší, k čemu všemu slouží

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
O této fyzioterapeutické metodě již bylo napsáno mnohé. Nicméně stále o ní neví hodně těch, kterým by mohla pomoci od jejich trápení. Ani zdaleka nejde jen o neplodnost. Snadné ošetření a cvičení pomáhá při řadě potíží a umí odstranit i dlouhodobé úporné bolesti.

Jedná se o metodu, která pracuje primárně se svaly pánevního dna, a jak její název napovídá, vytvořila ji terapeutka Ludmila Mojžíšová. Součástí metody jsou i mobilizace zablokovaných kloubů v oblasti beder, ale i žeber. Tento problém většinou souvisí s neideálním nastavením svalů pánevního dna.

Co se dozvíte v článku
  1. Ohromný význam dna pánevního
  2. Když pánevní dno nepracuje optimálně…
  3. Dvě části metody Ludmily Mojžíšové
  4. Zbytečné obavy z mobilizace kostrče
  5. Pro koho je určena metoda Ludmily Mojžíšové
  6. Snadné ošetření s fantastickými výsledky

Ohromný význam dna pánevního

Pánevní dno není jeden sval, ale více svalů spojených do – lze říci – svalové trampolíny, která je natažena úplně dole v pánvi. Aby to nebylo jednoduché, svaly jsou ještě složeny ze svalových vláken, a ty se z okrajů pánve sbíhají do středu. Nakonec z toho vzniká jakási síť připomínající hvězdičku.

A oním samotným středem jsou opět svaly, ale tentokrát jsou to kruhové svěrače, které ovládají konečník, močovou trubici a pochvu u žen. Ačkoliv jsou tyto svaly kvůli svému umístění obestřeny lehkým závojem tabu, jsou velice důležité pro fungování naší tělesné schránky, ale i vnitřních orgánů.

Když pánevní dno nepracuje optimálně…

Pánevní dno je základnou našeho trupu, pomáhá ho totiž stabilizovat, abychom mohli volně hýbat končetinami. Ono se to nemusí zdát zřejmé hned na první pohled, ale abyste mohli pohnout paží, potřebujete zpevnit bránici i další svaly uvnitř břicha. A to by zas nebylo možné bez zapojení pánevního dna, které spolu s pánví podporuje nastavení celé páteře. V tuto chvíli je tedy jasné, že pokud pánevní dno nepracuje optimálně, ani rukama nemůžeme hýbat optimálně. A rázem z toho mohou být například přetížené trapézy, bolesti hlavy či jiné neduhy.


Autor: Terapeutické centrum Namao

Metoda Ludmily má dvě rovnocenné složky. Jednou je aktivní domácí cvičení, druhou složkou je pasivní terapie, kterou provádí fyzioterapeut (na snímku autorka článku).

Další z funkcí pánevního dna se dá odtušit od jeho umístění – ano, fungování pánevního dna přímo ovlivňuje funkci našeho pohlavního i močového systému. V neposlední řadě jsou to také „stresové svaly“, které se mohou reflexně stáhnout při větší psychické zátěži (kdo by neznal rčení „měl jsem strach, až se mi stáhl zadek“).

Ve chvíli, kdy svaly pánevního dna nejsou v optimální kondici, může se to projevit na dalších zřetězených segmentech. Většinou tomu říkáme dysbalance – jedna část svalů pánevního dna je ve velkém napětí, jiná část je oslabena. První část přetahuje druhou, a tím se mění nastavení celé pánve. Podle konkrétní situace se objeví dané příznaky. Například když je ve velkém napětí řitní svěrač, může to způsobovat zácpu a zřetězeně pak i menší aktivitu břišní stěny, a tím větší prohnutí v kříži a bolesti v bederní oblasti. Opět se zde ukazuje, jak neskutečně komplexní systém lidské tělo je.

Dvě části metody Ludmily Mojžíšové

Metoda Ludmily Mojžíšové pracuje s těmito svaly dvojím způsobem.

Jedna část metody je pravidelné domácí cvičení. To jednak pracuje přímo se svaly pánevního dna, ale zároveň je chápe globálně v jejich napojení na další svalové skupiny. To znamená, že se protahují svaly podél celé páteře, svaly v oblasti beder, při cvičení se hodně pracuje s dechem i břišním svalstvem. Současně se ale pracuje i přímo s pánevním dnem pomocí jeho vtahování a relaxace, což se můžete naučit pod vedením fyzioterapeuta hned při první návštěvě.

Druhá část metody je přímo ošetření svalů pánevního dna a kostrče. Proč kostrče? Protože na ni se část těchto svalů upíná a je to volné zakončení páteře. Proto ji mohou stažené svaly „přetáhnout“ z ideálního postavení a opět se mohou objevit nejrůznější potíže a bolesti. Dokonce i bolesti hlavy často souvisí právě s takto zablokovanou kostrčí.

Zbytečné obavy z mobilizace kostrče

Může se stát, že z mobilizace kostrče mají lidé strach, protože se provádí přes konečník.

Čeho se lidé nejčastěji bojí:

  • že to bude bolet,
  • že jim odejdou plyny,
  • že se jim bude chtít na záchod,
  • že to nepůjde.

Ošetření kostrče je jemné, fyzioterapeut do konečníku pomocí gelu zasune jeden prst, záhy najde dotykem kostrč a stažené svaly, které protáhne a promasíruje malým tlakem. Je to nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak tyto svaly uvolnit. Celou dobu je klient pohodlně vkleče na kraji lehátka. S terapeutem po celou dobu ošetření může mluvit, takže jakýkoliv dyskomfort se okamžitě vyřeší. Ze strachů, že během ošetření cokoli uteče, se nemůže nic naplnit, protože je jednoduše tento výstup již obsazený prstem fyzioterapeuta. Po tomto ošetření následují mobilizace zablokovaných kloubů v oblasti beder, žeber, hrudníku a lehké cvičení.

Při ošetření žeber i svalů pánevního dna se jedná o práci v intimním prostoru. Zároveň i témata, která metoda Ludmily Mojžíšové řeší, jsou často velmi osobní a mohou se nás dotýkat i na hlubších rovinách. Důležitá je tedy naprostá diskrétnost a zajištění bezpečného prostoru terapeutem, aby toto sdílení mohlo v klidu proběhnout.

Rozhodně ale není nutné při každé návštěvě fyzioterapeuta, který využívá tuto metodu, podstupovat ošetření přes konečník! Způsob terapie vždy volí fyzioterapeut na základě vyšetření všech potíží a většinou i kombinuje různé fyzioterapeutické metody k docílení ideálního výsledku terapie. A především se na postupu domlouvá s vámi. Nikdy se neděje nic, s čím byste nesouhlasili. Dokonce jako fyzioterapeutka velmi ocením, když mi v průběhu jakékoli terapie řeknete, co cítíte, nebo co byste potřebovali jinak. Pro všechny fyzioterapeuty je to nápomocné.

Pro koho je určena metoda Ludmily Mojžíšové

Primárně vznikla pro ženy, které nemohly otěhotnět. Ale byla by veliká škoda tuto metodu spojovat pouze s pomocí k těhotenství. Velmi úspěšně totiž pomáhá při zácpě, bolestech hlavy i zad či zablokovaných žebrech. Řeší nejen bolestivou menstruaci, se kterou ke mně ženy často docházejí, ale také poporodní inkontinenci, o které se stále málo mluví, stejně jako o dyskomfortu při sexu a bolestech během styku.

Indikace metody Ludmily Mojžíšové:

  • funkční ženská neplodnost (sterilita),
  • neschopnost donosit plod (infertilita),
  • bolestivá menstruace,
  • dyskomfort při pohlavním styku,
  • bolesti zad,
  • bolesti kostrče,
  • bolesti v pánvi,
  • skolióza,
  • retence moče,
  • inkontinence,
  • zácpa.

Zdroj: Terapeutické centrum Namao

Metodu Ludmily Mojžíšové vnímám jako zcela nepostradatelnou při přípravě na IVF (oplodnění ve zkumavce). Jedná se totiž o jinou cestu k miminku, která není pro tělo zcela přirozená, a tak mu touto cestou pomůžeme se na miminko připravit. Stejně tak je skvělé tělo připravit i na celé těhotenství a porod – zejména pokud vnímáme, že si o to nějakou formou samo říká a občas nás někde pobolívá. Žádná metoda, ani tato, nezaručí miminko každé ženě, protože samozřejmě záleží na konkrétní situaci.

Snadné ošetření s fantastickými výsledky

Když jsem se o této metodě na škole dozvěděla úplně poprvé, nenapadlo mě, že se později stane mou specializací. Ale postupně mě výsledky dosahované s její pomocí natolik okouzlily, že nebyla jiná možnost a metodě Ludmily Mojžíšové jsem zcela propadla.

Je fascinující, jak lze relativně snadným a rychlým ošetřením odstranit dlouhodobé úporné bolesti a potíže. Nebo jak lze mnohdy i základními cviky udržovat tělo bez bolesti. A nikdy mne nepřestane fascinovat, jak velice jemně je možné podpořit přirozený vznik nového života.

Věřím, že pokud vás vaše tělo dovede až k této metodě a pocítíte ji sami na sobě, budete stejně nadšení, jako jsem já.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Lucie Červenková

Fyzioterapeutka, nutriční terapeutka, terapeutické centrum Namao.

Vystudovala obor fyzioterapie na 2. lékařské fakultě a nutriční terapie na Vyšší odborné zdravotnické škole, ve své práci využívá propojení těchto dvou oborů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).