Hlavní navigace

Melouny z ČR? To není podvod

6. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Preferujete tuzemskou produkci? Kupte si vodní melouny z České republiky. Moravská společnost je pěstuje na 32 hektarech a zcela bez skleníků, jen pod širým nebem.

Pohled do regálů některých tuzemských maloobchodních sítí a zjištění, že se v nich spotřebitelům nabízejí vodní melouny původem z ČR, může leckoho svádět k domněnce, že jde o nějaký podvod. Melouny jsou totiž jedním ze symbolů exotického ovoce, které se do naší země dováží ze zahraničí.

O žádnou zavádějící informaci ale nejde. Bezsemenné vodní baby melouny dodává hned do několika maloobchodních sítí pěstitel z Moravy.

Moravské melouny do řetězců

Melouny do prodejen potravin dodává společnost ZoŠi Agro z jižní Moravy nedaleko od Brna, a to za příznivé ceny. Například oproti dováženým biomelounům ze Španělska, které byly jedinou variantou v namátkou zvoleném obchodě, zhruba za polovinu. Bioprodukty jsou samozřejmě prakticky dražší, i tak je však cenová, ale i objemová konkurenceschopnost tohoto tuzemského velkopěstitele hodná obdivu i ocenění.

Mimo jiné tím také ostatním pěstitelům ovoce a zeleniny v naší zemi ukazuje cestu, že lze i s tuzemskou produkcí, navíc se specifickou komoditou, na trhu uspět. Třeba s baby melouny.

V malém množství si přitom melouny někteří lidé pěstují a pěstovali na svých zahrádkách. Uvedená společnost ale produkuje melouny na 32 hektarech pozemků; kromě toho pěstuje na zhruba dalších 100 hektarech okurky, různé druhy paprik, zelí nebo třeba lilek, abychom jmenovali spíše netradiční plodiny. Minimálně v objemu produkce melounů jde přitom o jediného takového pěstitele v ČR, který letos slaví výročí už pětadvaceti let existence na trhu. I proto lze produkty společnosti nalézt v sítích Kaufland, Makro, Globus, Efko, Penny a mnoha dalších.

Žádné skleníky, žádné „podtrhávání“

Veškerou zeleninu a ovoce společnost pěstuje pod širým nebem, rostliny jsou ale zavlažovány moderní technologií, která se používá například v Izraeli. Jde o kapkovou závlahu, kterou je voda přiváděna ke kořínkům jednotlivých rostlin. To samozřejmě oproti zavlažování rozstřikovači šetří zdroje vody a zvyšuje se také efektivita působení vody na rostliny.

Vyšší uplatnění tuzemského ovoce a zeleniny na našem trhu není přitom jen zájmem producentů, ale i spotřebitelů. Doba potřebná k transportu z pole ke konečnému spotřebiteli se totiž v takovém případě počítá na jednotky, maximálně desítky hodin, což umožňuje ovoce a zeleninu sklízet ve stavu optimální zralosti, a ne tedy předčasně „podtrhávat“. To má pak samozřejmě příznivý vliv jak na senzorické vlastnosti plodů (barvu a chuť), tak také na jejich složení a na vyšší podíl pro člověka příznivých látek. Na rozdíl třeba od masa (zejména hovězího) je tak v případě ovoce a zeleniny čerstvost největší předností.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Nezanedbatelný vliv na to ale mají i odběratelé zemědělských produktů. Pokud například kvůli poškození několika jednotlivých kusů odebíraných plodin zásilku vracejí a požadují její přetřídění, ztrácí právě v době sklizně, kdy o kvalitě rozhoduje prakticky každá hodina, pěstitel cenný sklizňový čas. Ztrácí však také samotný spotřebitel, protože čas od sklizně do doby prodeje se tím prodlužuje. Bohužel je ale taková praxe odběratelů docela častá (nejde zdaleka jen o zkušenosti uvedeného pěstitele), a nebylo by tak od věci, kdyby si obchodníci i jejich nákupčí uvědomili, že tímto způsobem poškozují v prvé řadě sami sebe a následně své zákazníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).