Hlavní navigace

Masáž není vhodná jen na začátku těhotenství

Sdílet

 Autor: Lenka Šumanová
I v těhotenství si žena může dopřát relaxaci a udělat něco pro své zdraví. Co by nastávající maminky měly vědět o těhotenské masáži?

Budoucí maminky vyhledávají tuto službu čím dál častěji. Masáže zlepšují nejen psychický, ale i fyzický stav ženy. A právě to má vliv i na prenatální vývoj očekávaného potomka. Pravidelná masáž usnadňuje průběh těhotenství i porodu a miminko ji vnímá jako velmi příjemný podnět.

Rozdíl mezi klasickou a těhotenskou masáží

Největší rozdíl mezi běžnou masáží a masáží pro těhotné ženy je v intenzitě samotné masáže. Na kůži těhotných není vyvíjen velký tlak a nepoužívají se hmaty, které se provádějí palcem nebo jednotlivými prsty. Zbytečně nechceme u maminky dráždit lymfatický systém. Rozdíl je tedy v tom, že masírujeme celou dlaní nebo spojenými prsty.

Pro koho je vhodná

Těhotenská masáž se doporučuje všem maminkám, které nemají žádné komplikace v průběhu těhotenství. V případě obtíží je vždy lepší konzultovat se svým lékařem, ale pro většinu nastávajících maminek je masírování v těhotenství zcela bezpečné.

Kdy masírovat nelze

Kontraindikací je pro nás první trimestr. Během celého tohoto období se žádný typ masáží nedoporučuje. V prvních čtyřech měsících hrozí největší riziko spontánního potratu. Mezi další rizikové faktory patří rýma, nachlazení, nevolnost, horečnaté stavy, zánětlivé procesy, onkologické onemocnění, akutní poranění, onemocnění dutiny břišní, průjmy, zvracení, bodavé bolesti v zádech nebo jakákoliv jiná akutní onemocnění. V případě, že maminka má diabetes (cukrovku), je na zvážení jejího ošetřující lékaře, zda se dá provést masáž alespoň částečná; ve většině případů se však neprovádí. Riziko rychlého snížení hladiny cukru v krvi je zde velmi vysoké. Také se mohou vyskytnout tzv. místní kontraindikace, tzn. že v místě, kde se problém nachází, masáž neprovádíme. Do této skupiny patří křečové žíly, kdy se dolní končetiny v důsledku tohoto onemocnění nemasírují, dále pak záněty žil a cév, drobná poranění, odřeniny, popáleniny, místní infekce, otevřené rány, ekzémy a jiné kožní defekty.

Co těhotenská masáž umí

Pomáhá od drobných zdravotních obtíží, zmírňuje bolesti zad a kloubů a ulevuje od oteklých nohou. Při pravidelném cyklu dopomáhá k lepšímu spánkovému režimu, zlepšuje držení těla, podporuje správný krevní oběh matky a dítěte, snižuje zadržování vody a působí pozitivně proti křečím.

Čím můžeme masírovat

Zpravidla se používají bio oleje, nejlépe lisované za studena, anebo krémy. Pomáhají k lepšímu klouzání rukou po kůži, předcházejí poškrábání a masírování je mnohem příjemnější a plynulejší. Oleje zlepšují kvalitu pokožky, pomáhají předcházet tvorbě strií, posilují regeneraci a elasticitu kůže. Výrobky by měly obsahovat různé vitamíny, například A, B, C, E, elastin, kyselinu hyaluronovou, D-panthenol a další. Mezi oblíbené patří kokosový olej, ten si navíc mohou poté i kojící matky aplikovat na bradavky místo krému. Dalšími vhodnými oleji jsou mandlový, slunečnicový, jojobový, olivový, olej z meruňky nebo broskve atd.

S některými přípravky však opatrně. Obecně platí, že bychom se měli vyvarovat bylin, které mají silnější účinek na prokrvení tkání, srdeční činnost nebo mají projímavé či močopudné účinky.

Jak masáž probíhá

Nejčastější a nejpříjemnější pozice je vleže na boku. Maminka leží na masážním stole s vypodloženou hlavou. Dle potřeby je možné podepřít bříško nebo dát polštář mezi kolena či kotníky. Celé tělo je zakryto dekou a vždy je odkryta jen ta část, kterou masírujeme. Začínáme od nohou táhlými pohyby přes záda až na ruce. Ideální doba masáže je od třiceti do devadesáti minut. Po celou dobu se provádějí jemné a pomalé tahy. Jak už bylo zmíněno, od klasické se těhotenská masáž liší svojí intenzitou a vybranými hmaty, prováděnými zpravidla celou dlaní. Klientka se přitom cítí uvolněně, spokojeně a během celé doby může relaxovat nebo pospávat.

Při masáži se vyhýbáme intenzivní masáži šíje, kotníků a chodidel. V těchto částech se nachází několik spoušťových bodů, které působí na roztažení pánve. Tím by mohlo dojít k nežádoucímu rozevření pánevního dna a nechtěnému vyvolání porodu.

Galerie: Historie porodnictví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zdravotní sestra, profesionální masérka. V salónu Masáže VJ
ve studiu Hvězda v Praze-Břevnově se věnuje jak řešení problémů
spojených s bolestí svalů, tak masážím působícím jako prevence a
uvolnění nejen svalové, ale i duševní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).