Ačkoliv název mangold zní docela exoticky, tento kultivar řepy obecné byl už v 18. století nejoblíbenější listovou zeleninou střední Evropy. Z nutričního hlediska jde o poměrně hodnotnou plodinu, kterou však dnes jí málokdo.
Co se dozvíte v článku
Co je mangold?
Mangold (Beta vulgaris var. cicla) možná znáte pod označením řepa cvikla. Není to totiž samostatný druh zeleniny, je to kultivar řepy obecné, který pochází ze Středozemí. První rozšířené odrůdy mají své kořeny na Sicílii. Mangold byl několik set let zpátky extrémně populární zeleninou.
Postupně ho ale zatlačil do pozadí špenát. Dnes rozhodně nepatří mezi nejběžnější druhy zeleniny, ale v moderní kuchyni se začíná používat čím dál častěji. Mangold nikdy není hořký, naopak má nasládlou a lehce zemitou chuť. Skvěle se hodí k sýrům, smetaně a bylinkám. Podušený a ochucený mangold snadno nahradí dušený špenát.
Klasická odrůda mangoldu má zelené nebo bílé řapíky. Často ale můžete narazit i na takové odrůdy, jejichž řapíky hrají nejrůznějšími pestrými barvami. Od sytě žluté a oranžové po růžovou, zářivě červenou až temně purpurovou.
Mezi zahrádkáři je populární také mangold duhový. Tato odrůda nabízí řapíky různých barev, takže když ho vysadíte na záhonku, můžete se pak těšit na rostliny nejrůznějších barev. Mangold tedy plní nejen funkci chutné a zdravé zeleniny, ale vystupuje i jako okrasná rostlina.
Jaké má mangold účinky na zdraví?
Po nutriční stránce se mangold vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C. Ten patří mezi nejsilnější antioxidanty, podporuje funkci imunitního systému a chrání buňky před předčasným stárnutím. Je ale pravda, že vařením se velká část tohoto vitamínu zničí. Dále v něm najdete vitamíny skupiny B, karotenoidy, které slouží jako prekurzory vitamínu A, a minerální látky.
Z minerálů je potřeba vypíchnout hlavně vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík. Z velké části je mangold dále tvořen vodou (cca z 90 %). Chuť mangoldu je pak lehce nasládlá díky sacharidům. Podobně jako ve špenátu najdete i v mangoldu kyselinu šťavelovou. Ta může ve vyšších dávkách negativně působit na vývoj kostí a dráždit zažívací ústrojí. V umírněném množství ale nijak neškodí.
V tradičním léčitelství mangold platí za výborný prostředek na zpevnění cév. Obsahuje totiž rutin a kvercetin, které najdete ve většině doplňcích stravy určených k léčbě žilní nedostatečnosti. Do jisté míry tak může působit jako prevence proti ateroskleróze.
Společně s červenou řepou bývá mangold vnímán jako opravdu velice zdravá zelenina, která pomáhá při anémii a působí jako prevence proti nádorovému bujení. Podporuje vylučování trávicích šťáv, urychluje látkovou výměnu a posiluje nervový systém. Navíc je vhodný při redukčních dietách, protože obsahuje velmi málo kalorií.
Galerie: Netradiční barvy tradiční zeleniny
Mangold: pěstování
Mangold patří mezi dvouleté rostliny. V praxi to vypadá tak, že ho na podzim nemusíte sklízet ze záhonku. Zimu zvládne přečkat, pokud ho zakryjete slámou nebo netkanou textilií.
Jeho pěstování není vyloženě složité, pokud dodržíte základní pravidla. Aby mangold dobře rostl a vytvářel opravdu chutné listy, potřebuje dostatek zálivky. Když nebude mít dostatečnou vláhu, listy budou růst pomalu a budou tuhé.
Dalším předpokladem pro správný růst mangoldu je sluníčko. Vyberte proto slunné stanoviště. Půda by měla být výživná. Mangold skvěle prospívá při hnojení organickými hnojivy. Dobře mu udělá kompost nebo chlévský hnůj.
Semena se vysévají od dubna až do srpna. Výhodou pozdnější setby je fakt, že budete mít příští jaro poměrně brzy mladé listy. Během sezóny rostliny pravidelně protrhávejte, aby měly dostatek prostoru k růstu. Co se týče sousedních plodin, mangoldu nevadí prakticky nic kromě špenátu a červené řepy.
Jak zpracovat mangold?
Celá rostlina mangoldu je vhodná ke konzumaci. V praxi jsou sice nejčastěji zpracovávány listy a řapíky, ale je možné sníst i kořen. Ten je ale na druhou stranu v porovnání s jinými bulvami dost tuhý. Navíc neobsahuje tolik výživných látek jako zmiňované listy a řapíky.
Při výběru vhodné odrůdy můžete narazit na rozdělení mangoldů na listové a řapíkaté. Mangold listový je odrůda vyznačující se velkými šťavnatými listy a tenčími řapíky. Listy jsou určeny k postupné sklizni, protože rychle dorůstají. Používají se proto jako náhrada špenátu. Vůbec nejlepší jsou mladé listy z pravidelně zavlažovaných rostlin. Starší listy už mohou být poněkud tuhé.
Mangold řapíkatý má mnohem silnější řapíky, které se zpracovávají podobně jako chřest. Řapíky se doporučuje opatrně vyřezávat nožem. Konzumovat můžete pochopitelně také jeho listy, jen nebudou tak velké a křehké jako u listové formy.
Přebytky úrody je možné zamrazit. Díky tomu budete mít mangold po ruce třeba i během zimních měsíců, kdy neroste.
Mangold: recepty
Mangold nevyžaduje nějakou složitou kulinářskou úpravu a dochucování. V české kuchyni není úplně běžný, ale hodně často se konzumuje třeba v balkánských zemích. Oproti špenátu je mangold nasládlejší, dokonce v něm můžete cítit náznak ořechů.
Výborně chutná i sám o sobě, případně poslouží jako zdravá příloha. Stačí spařit čerstvé listy a lehce je zakápnout olivovým olejem. Dušený mangold s trochou másla a cibulky je také skvělou alternativou špenátu, pokud ho máte rádi k pečenému masu.
Mangold můžete přidat rovněž do zeleninových nádivek, slaných koláčů, na pizzu či do slaných palačinek. Zajímavým ozvláštněním jídelníčku může být také mangoldová polévka. Stačí povařit listy mangoldu s brambory a rozmixovat do hladké konzistence.
Řapíky jsou vhodné k zapékání v troubě, výborné jsou třeba se sýrem a bešamelem. U silnějších řapíků počítejte s tím, že potřebují povařit, aby byly dokonale měkké.
Už jste někdy jedli mangold?
Špenát z mangoldu
Ingredience:
- velká mísa mladých mangoldových listů,
- 1 středně velká cibule,
- 2 stroužky česneku,
- sůl,
- pepř,
- 1 lžíce oleje nebo másla,
- 1 vejce,
- 1 lžíce kysané smetany.
Postup:
Mangoldové listy opláchněte a vyřízněte z nich řapíky. Ty ale není potřeba vyhazovat, můžete je třeba zapéct v troubě nebo uvařit ve vodě. Listy nakrájejte na větší kousky. Poté oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Na pánvi nechte rozehřát máslo (olej) a nasypte na něj cibulku. Opékejte ji, aby cibule získala nazlátlou barvu, a přidejte listy mangoldu.
Směs lehce osolte a opepřete, ale raději to nepřehánějte, protože vařením mangold ztratí hodně na objemu. Nechte směs dusit, a pokud je to potřeba, lehce ji podlijte vodou. Na závěr vaření přidejte prolisovaný česnek a vajíčko. Pokud chcete, můžete mangold zjemnit trochou kysané smetany.
Zapečený mangold s bešamelem
Ingredience:
- velký trs mangoldových řapíků,
- 1 velká cibule,
- 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření,
- 1 lžíce másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 100 g nastrouhaného sýra,
- špetka muškátového oříšku,
- sůl,
- pepř.
Postup:
Začněte přípravou bešamelu. V menším kastrůlku rozehřejte máslo a zasypte ho hladkou moukou. Míchejte, dokud nevznikne jemná směs bez hrudek. Začněte přilévat mléko (smetanu) a míchejte metličkou, abyste předešli vzniku hrudek. Bešamel nechte za stálého míchání vařit na mírném plamenu, aby vznikla krémová omáčka. Na závěr do něj nastrouhejte muškátový oříšek a ochuťte ho solí a pepřem. Hotový bešamel dejte stranou.
Řapíky mangoldu nakrájejte na menší kousky a dejte je vařit do osolené vody. Vařte je asi 10 minut, aby byly dostatečně měkké. Uvařené řapíky nechte okapat a vložte je do zapékací misky. Lehce je pokápněte olejem, přelijte bešamelem a na vrchu posypte nastrouhaným sýrem. Pekáček vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte péct asi 20–25 minut. Hotový pokrm poznáte podle zlatavé kůrčičky.