Hlavní navigace

Listy hluchavky se hodí do nádivky a květy na čaj

27. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Co nevidět se kolem nás začnou objevovat první hluchavky; žlutá, nachová, ale i bílá. Jejich květy jsou sladké a usušené jsou skvělé na čaj, který chutná i dětem. Báječné jsou i listy v nádivce, které nám dodají vápník, železo i zinek.

Příchod jara byl historicky spjat se sběrem jarních léčivých bylin a jejich následným využitím v lidovém léčitelství, nebo jako surovin k výrobě zdraví podporujících čajíčků. Jednou z v dnešní době poněkud podceňovaných skupin takových bylin jsou hluchavky, které již brzy rozkvetou prakticky plošně po celé naší krajině.

Kterou hluchavku sbírat

Rod hluchavka zahrnuje celou řadu druhů, s nimiž se můžeme setkat také v ČR. Nejhojnější a také nejsbíranější (neboť obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek) jsou ale dva z nich – hluchavka bílá a hluchavka nachová.

Sbírat lze ale všechny druhy, včetně hluchavky žluté, která se však už hluchavkou nenazývá – jde o pitulník žlutý. Pokud ale přidáme do směsi i květy nebo listy této byliny, nic špatného se nestane.

Sběr květů je velmi pracný

Od sběru hluchavek možná některé jedince odrazuje jejich vnější podobnost s kopřivami a obavy o popálení se žahavými chloupky kopřiv. Hluchavky ale nepálí, a dokonce ani nejsou s kopřivami příbuzné, neboť patří do úplně jiného řádu (hluchavkovité) než kopřivy (růžotvaré).

Sběr květů je nicméně docela pracný, květy hluchavek jsou malé a usušením výrazně klesá jejich hmotnost, což není pro profesionální sběrače příliš praktické. Jinak lze ale hluchavky, především zmiňovanou hluchavku bílou, konzumovat i přímo v přírodě – vysávání sladké složky z květů si jako oblíbenou činnost mnozí možná ještě pamatují ze svého dětství. Sladká chuť je přitom také důvodem, proč je docela vhodné přidávat usušené květy hluchavek do různých čajových směsí, neboť se tím jinak obvykle nepříliš výrazné bylinkové čaje přece jen trochu osladí, a jsou tak příjemnější na pití.

Listy využijete v kuchyni i při léčbě nemocí

Pohodlnější je ale samozřejmě sbírat nať (listy) hluchavek, a je i to žádoucí, protože nať obsahuje oproti květům více pro člověka prospěšných živin, jako je například železo, vápník, zinek nebo křemík. Listy hluchavek lze také bez usušení používat jako složky zeleninových a bylinkových salátů, nebo stejně jako mladé listy kopřiv do nádivek či nadrobno nakrájené do polévek či omáček.

Galerie: Co všechno se dá v přírodě aktuálně sníst?

Právě vysokým obsahem železa jsou hluchavky vhodné pro ženy s menstruačními potížemi, hluchavka ale také působí močopudně, podporuje činnost ledvin a jater, a je proto vhodná jako prevence zánětů močového měchýře nebo právě ledvin. Stejně jako prakticky všechny rostlinné zdroje zlepšují hluchavky proces trávení, ale kromě toho také podporují tvorbu žluči.

Na čtvrt litru čaje je potřeba lžička květů

Čaj z hluchavek je však také prostředkem na podporu odkašlávání, jeho konzumace se také doporučuje kuřákům a lidem, kteří se pohybují v prašném prostředí. Látky z hluchavek působí navíc příznivě na nervovou soustavu a při problémech s usínáním. A mají dokonce příznivý vliv na reprodukční orgány jak u žen, tak u mužů, včetně prevence prostaty.

K přípravě čaje z hluchavek by měla být použita na čtvrt litru vody přibližně jedna čajová lžička usušených hluchavkových květů, pít jej lze po zhruba deseti minutách louhování a následném přecezení tekutiny. Jemná a velmi mírně nasládlá tekutina většinou chutná i dětem. Květy hluchavek lze ale také při přípravě mísit s dalšími bylinkami, jako je meduňka nebo třezalka.

Připravit si ale také můžeme ryze jarní čaj z hluchavek a dalších, na jaře rostoucích bylin, v němž dokáží hluchavky částečně kompenzovat nahořklou chuť různých tříslovin, které jiné bylinky obsahují ve větším množství. Pokud by chtěl někdo pomocí hluchavky léčit výše zmiňované potíže, měl by denně vypít zhruba tři šálky ryze hluchavkového čaje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).