Hlavní navigace

Lékárny mohou kvůli koronaviru připravovat vlastní dezinfekce na ruce

13. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vzhledem k velké poptávce a nedostatku dezinfekčních přípravků vydalo ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, kterým povoluje lékárnám vyrábět a prodávat dezinfekční roztoky bez dosavadních omezení. Jde o lihovou lékárenskou dezinfekci podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která nemusí být vyráběna z lékopisných surovin.

Povolení je vydáno na dobu sto osmdesáti dnů a takto vyrobené lékárenské dezinfekce jsou určeny pouze k prodeji fyzickým osobám a jen v místě, které je vyrobilo. Povolení ministerstvo vydalo v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 v Evropě. MZ ČR přistoupilo k tomuto opatření, aby zajistilo lepší dostupnost přípravků osobní hygieny pro veřejnost, a tím zamezení šíření infekčního onemocnění.

Lékárníci mohou nyní připravovat dezinfekční roztoky bez dosavadních omezení

Česká lékárnická komora (ČLnK) rozhodnutí ministerstva vítá. Vzhledem k tomu, že i přes vládní zákaz exportu dezinfekčních přípravků je většina hromadně vyráběných dezinfekcí momentálně pro veřejnost nedostupná, lékárníci již nyní v mnoha lékárnách připravují antiseptické roztoky z lékopisných surovin.

Jenže i ty docházejí a v brzké době budou pravděpodobně nedostupné. „Česká lékárnická komora proto vítá udělení výjimky pro lékárny, které tak budou moci vyrábět dezinfekční roztoky ze surovin, které nemusí být lékopisné. Stejně tak jako je mohou doposud vyrábět komerční výrobci. Jedná se o důležitý krok vedoucí ke zvýšení dostupnosti dezinfekčních přípravků pro veřejnost. Pro zabránění šíření pandemie je totiž důležité, aby hygienická pravidla dodržovalo co nejvíce lidí,“ uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs. Dezinfekční roztok budou připravovat tam, kde mají vlastní výrobu přímo v lékárně, což bývají například nemocniční lékárny nebo lékárny při poliklinikách.

Hygiena je nezbytná

Stále platí, že je v rámci preventivních opatření proti rozšíření koronaviru zásadní časté a důkladné mytí rukou či jejich bezoplachová dezinfekce, připomínají lékárníci.

„Jelikož nelze jednoduše poznat pacienta s onemocněním COVID-19, je naprosto nezbytné, aby byl k dispozici dostatek přípravků osobní hygieny, které pomohou zabránit přenosu tohoto onemocnění na zdravé osoby,“ uvádí i ministerstvo zdravotnictví.

Galerie: Jak si správně umýt ruce

Ministerstvo povolením přípravku zohlednilo současný nedostatek dezinfekčních přípravků na ruce na našem trhu, a umožnilo tím rozšířit jejich dostupnost i od poskytovatelů lékárenské péče.

Složení přípravku lihová lékárenská dezinfekce odpovídá doporučení WHO. Při jeho používání je třeba dodržovat standardní pravidla bezpečného zacházení, tedy například uchovávat mimo dosah dětí a chránit se před zasažením očí.

Dezinfekce by měla trvat zhruba minutu

Uvedený přípravek se nanáší na ruce a je schopen likvidovat bakterie, plísně a viry. Uváděná nejvyšší dávka je maximálně deset použití za den.

Návod k použití lihové lékárenské dezinfekce:

  • Přípravek nanášejte v dostatečném množství (2× 3 ml), aby pokryl celou plochu rukou (může se individuálně lišit).
  • Naneste na dlaně a rozetřete po celých rukou a zápěstích. Zvláštní pozornost věnujte kůži kolem nehtů a záhybům v kůži.
  • Dobře vtírejte, dokud není kůže suchá. Tento postup by měl zabrat zhruba minutu.
  • Přípravek není vhodný pro děti do tří let věku. Nemá se používat při poranění kůže a kožních onemocněních.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).