Hlavní navigace

Trápí vás chronická bolest? Přijďte se do Motola poradit s lékaři

22. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Existují bolesti, které se daří zkrotit jen obtížně. Nebo vůbec ne. Opravdu s nimi ale pacient musí trvale žít? Podle odborníků mohou být nadějí na zlepšení kvality života tzv. neuromodulační technologie. Lékaři je chtějí veřejnosti přiblížit ve čtvrtek v pražské Fakultní nemocnice Motol. Vstup je volný, přijít může kdokoliv.

Každá bolest má řešení. To je motto akce pro veřejnost, která se koná ve čtvrtek 24. listopadu 2022 v pražské Fakultní nemocnici (FN) Motol. Nemocnice sídlí na adrese V Úvalu 84, k ní přiléhá stejnojmenná stanice metra trasy A.

Jde o veřejnou prezentaci tzv. neuromodulačních technologií, které se používají pro zmírnění či odstranění silných, jinak nezvládnutelných bolestí. Záštitu nad akcí převzaly Centrum pro léčení a výzkum bolestivých stavů FN Motol a Společnost pro studium a léčbu bolesti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Co jsou neuromodulační technologie

Neuromodulační terapie patří mezi intervenční metody léčby bolestí. To znamená, že jim předchází operace v celkové anestezii. Při ní je do těla pacienta vložena například elektroda nebo pumpa pro dávkování léku do páteřního kanálu. Po operaci pak následuje dlouhodobá, většinou doživotní léčba, která spočívá ve stimulování nervů elektrickými pulsy nebo dávkování léku přímo do mozkomíšního moku.

Po devíti letech vstal z vozíku. Elektroda v páteři muži vrátila hybnost nohou Přečtěte si také:

Po devíti letech vstal z vozíku. Elektroda v páteři muži vrátila hybnost nohou

Z toho vyplývá, že metoda není vhodná pro každý typ bolesti, ani pro všechny pacienty. Využívá se k tlumení bolestí, které se označují jako neuropatické, tedy způsobené postižením nervového systému. Nejčastěji vznikají například po neúspěšné operaci zad nebo po úrazech končetin či trupu. Vhodná je ale také na některé typy bolesti hlavy a migrény.

Pokud se pacientovi potíže nepodaří vyřešit jiným typem léčby, může na řadu přijít operace, jež pomáhá, má ale i svá rizika – například krvácení, infekci nebo únik mozkomíšního moku. Cílem neuromodulační terapie je zmírnit bolest alespoň o 50 %, a zlepšit tak kvalitu života pacienta.

Lékařům i pacientům chybí informace, tvrdí algeziolog

Neuromodulační terapie je známá desítky let, přesto o ní veřejnosti chybějí informace, což chtějí změnit odborníci na léčbu bolesti (algeziologové). „Informovaný pacient je dobrý pacient. Proto chceme, aby se povědomí o neuromodulační terapii šířilo nejen mezi odborníky, ale i laickou veřejností,“ podotýká Šimon Kozák, vedoucí lékař Centra léčby bolesti a Neuromodulačního centra FN Královské Vinohrady.

Přestože tato terapie není vhodná pro všechny typy bolesti, je důležité, aby se lidé se svými problémy a dotazy obraceli na správné lékaře, protože ani mezi odborníky nealgeziology není zatím bohužel povědomí o neuromodulační terapii příliš velké,“ dodává lékař, který je jedním z přednášejících na čtvrteční veřejné prezentaci.

A co by tedy obecně pacienti měli dělat, aby měli šanci se k neuromodulaci dostat? Podle Šimona Kozáka by měli vyhledat pracoviště označené jako Centrum léčby bolesti, v nichž se lékaři zabývají léčbou chronických bolestí komplexně a kde tuto formu terapie mohou indikovat.

Prezentace se bude konat v dopoledních hodinách

Veřejná prezentace neuromodulačních technologií se koná v kinosále FN Motol (2. patro, budova ředitelství) ve čtvrtek 24. listopadu od 9 do 12 hodin. Rezervace není nutná. Vstup je zdarma.

Kdo bude na veřejné prezentaci přednášet

  • doc. MUDr. Jiří Kozák, Ph.D. – primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN v Motole
  • MUDr. Jan Lejčko – vedoucí Centra léčby bolesti a Neuromodulačního centra FN Plzeň
  • MUDr. Šimon Kozák – vedoucí lékař Centra léčby bolesti a Neuromodulačního centra FN Královské Vinohrady, předseda Sekce mladých algeziologů

Návštěvníci se dozví, co neuromodulační technologie jsou a jak funguje terapie s jejich pomocí, pro koho jsou či nejsou vhodné, jaké bolesti řeší a co musí pacient splňovat, aby mohl tuto léčbu podstoupit.

Prezentaci tvoří soubor přednášek lékařů i besed s pacienty, kterým metoda pomáhá od bolesti a kteří se podělí o svoji zkušenost s tímto typem léčby. Fungování neuromodulačních technologií budou odborníci demonstrovat na zkušebním modelu. Prostor bude i pro dotazy z publika. „Kromě osvěty a propagace metody chceme na tomto setkání zodpovědět vše, co by mohlo veřejnost z této oblasti zajímat. Už se těšíme na diskusi s přítomnými posluchači,“ doplňuje Šimon Kozák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).