Hlavní navigace

Nová chlopeň bez velké operace. Jak se lékaři rozhodují, kdo ji podstoupí?

21. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Výměna srdeční chlopně bez nutnosti velké operace? Metoda TAVI je reálnou možností nejen pro pacienty, pro které by byla operace příliš riskantní. Ale nehodí se pro každého. Podle čeho lékaři volí, u koho metodu použijí?

Medicína nám prodlužuje životy a neustále se zdokonaluje. Trend v chirurgii míří k čím dál méně invazivním zákrokům. Pacientům to přináší značné výhody, zejména zkrácení doby rekonvalescence a zlepšení kvality života.

Co se dozvíte v článku
  1. Věkem opotřebovaná chlopeň
  2. Jak se liší TAVI od klasické operace
  3. Skalpel, nebo katétr?
  4. Kdo rozhoduje o způsobu náhrady chlopně
  5. Ocelový stent a biologická chlopeň
  6. Aortální stenóza

Věkem opotřebovaná chlopeň

Platí to i o intervenční kardiologii, která prodělala neuvěřitelný pokrok a některé srdeční potíže už není nutné léčit, respektive operovat, při otevřeném hrudníku, ale výkon se provádí pomocí katétrů, které se zavedou přes tepnu v třísle.

Takovým onemocněním je třeba aortální stenóza, při níž dochází ke zúžení plochy aortálního ústí, což zhoršuje odtok krve z levé komory srdeční.

Když včas poznáte infarkt, angioplastika vám zachrání život Přečtěte si také:

Když včas poznáte infarkt, angioplastika vám zachrání život

„Aortální stenóza se vyskytuje typicky ve vyšším věku. U nemocných mladších 65 let je relativně vzácná, zatímco ve skupině 80 až 89 let je prevalence přibližně deset procent, což znamená, že jeden z deseti pacientů má významnou aortální stenózu,“ upozorňuje docent Martin Mates, vedoucí lékař intervenční kardiologie Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Jak se liší TAVI od klasické operace

Léčba léky není v tomto případě dlouhodobě účinná, vede pouze k přechodnému zmírnění příznaků. Řešením onemocnění a skutečnou pomocí je až náhrada postižené chlopně.

Zatímco v minulosti lékaři přistupovali v případě tohoto onemocnění pouze k velkým chirurgickým operacím, dnes už stále častěji nahrazují opotřebovanou tkáň tak, že se katétrem přímo do srdce vpraví chlopenní protéza.

Na nemoci ve stáří si zaděláváme už od čtyřicítky. Můžeme žít déle a být při tom fit Přečtěte si také:

Na nemoci ve stáří si zaděláváme už od čtyřicítky. Můžeme žít déle a být při tom fit

„Metodou TAVI se implantuje nová chlopeň do té staré, zdegenerované, kdežto chirurgická výměna spočívá v tom, že chirurg nejprve tu původní chlopeň vyjme a nahradí ji novou chlopní,“ vysvětluje intervenční kardiolog a dodává, že se pacient po náhradě chlopně, ať už chirurgicky, nebo katetrizačně (TAVI), vrací ke svým běžným dřívějším aktivitám a není fyzicky nějak významně ovlivňován. „Zde je třeba konstatovat, že díky menší invazivitě je operační průběh a návrat domů významně snazší a rychlejší po zákroku metodou TAVI, ve srovnání s kardiochirurgickou operací.“

Skalpel, nebo katétr?

Podle dostupných dat ze západní Evropy nebo Severní Ameriky je metoda TAVI levnější ve srovnání s kardiochirurgickým výkonem.

Přihlédneme-li k dalšímu významnému benefitu, kterým je ve srovnání s kardiochirurgií méně invazivní zákrok, a k faktu, že je TAVI metoda spojena se zlepšením kvality života, musíme si položit otázku, z jakého důvodu přistoupí přesto lékaři v některých případech onemocnění srdeční chlopně ke konvenční velké operaci.

Léčíte se se srdcem a oběhovým systémem?

Může to být nutnost současného výkonu na jiné srdeční chlopni, případně operace aortokoronárního bypassu. Významnou roli hrají také anatomické důvody, jako je rozměr chlopně nebo odstupy koronárních tepen, a v tomto případě přináší vyšší věk pacienta výhody: „Mladší nemocní s významnou aortální stenózou mají anatomicky jinak vytvořenou aortální chlopeň, proto je u nich použití metody TAVI složitější, nebo přímo nemožné,“ vysvětluje lékař Kardiocentra Nemocnice Na Homolce.

Dalším faktorem je to, že použité biologické protézy, kterými je nemocná chlopeň nahrazena, ať chirurgicky, nebo katetrizačně, mají omezenou životnost. „Uvádí se, a naše zkušenosti tomu odpovídají, že průměrná životnost takzvaných biologických chirurgických chlopní je kolem deseti let. Pro TAVI implantované chlopně tomu pravděpodobně bude stejně. Proto se často volí postup, že chirurgové poprvé operují, a to v době, kdy jde o jinak relativně zdravé, mladší pacienty s nízkým rizikem komplikací, a výkon metodou TAVI následuje zhruba po deseti letech do té postižené bioprotézy, která byla dříve implantovaná chirurgicky.“

Kdo rozhoduje o způsobu náhrady chlopně

Rozhodnutí o tom, zda skalpel, nebo katétr, nestojí pouze na ošetřujícím lékaři. O každém pacientovi, respektive o způsobu náhrady chlopně (chirurgicky, nebo TAVI), rozhoduje v každém kardiocentru komise odborníků, tzv. kardiotým nebo heart team, který je složený jak z kardiologů, tak z kardiochirurgů a dalších odborníků, například anesteziologů.

Infarkt je plošná bolest, bodání u srdce není příznak, říká kardiolog Přečtěte si také:

Infarkt je plošná bolest, bodání u srdce není příznak, říká kardiolog

„Současné doporučené postupy odborných společností, České kardiologické společnosti a Evropské kardiologické společnosti uvádějí řadu faktorů, podle kterých se mají odborníci ve volbě typu intervence rozhodovat. Například u pacientů starších 75 let by měl být preferován výkon metodou TAVI, pokud je technicky dobře proveditelný,“ doplňuje intervenční kardiolog.

Ocelový stent a biologická chlopeň

Konstrukce TAVI implantované chlopenní protézy má dva základní komponenty. Zaprvé je to kovová výztuž, tzv. stent, a zadruhé vlastní chlopeň z biologického materiálu. Stent vypadá trochu jako malá královská koruna, která se dokáže podle potřeby roztáhnout. Jen jí chybí drahé kamení a není z ryzího zlata. Cenu má ale mnohem vyšší – dokáže prodloužit život až o deset i více let.

„Stent je vyroben buď z lékařské oceli, nebo ze speciální slitiny nitinol. Životnost tohoto kovového materiálu je neomezená. Vlastní chlopeň je vyrobená z biologického materiálu a všitá dovnitř stentu. Zde se životnost odhaduje zhruba na deset let. V případě nutnosti je pak možné implantovat další chlopeň, takzvaně chlopeň do chlopně,“ vysvětluje docent Mates.

Metoda TAVI je hrazená z veřejného zdravotního pojištění

Metoda TAVI je hrazená z veřejného zdravotního pojištění

Autor: Depositphotos

Z hlediska přítomnosti cizího materiálu v cévním oběhu je však nutné dodržovat následně určitá opatření, zejména je důležitá prevence infekce chlopně, a dále je třeba trvale užívat léky proti srážení krve, nejčastěji je to malá dávka aspirinu. Je tomu stejně jako po kardiochirurgické náhradě chlopně.

„Počty výkonů TAVI se v posledních letech zvyšují, tento trend se nezastavil ani během omezení při covid-19 pandemii,“ poznamenal lékař.

Metoda TAVI je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Všeobecná zdravotní pojišťovna a rovněž další zdravotní pojišťovny dlouhodobě podporují rozvoj těchto výkonů v komplexních kardiovaskulárních centrech, což dokládají jejich každoročně rostoucí počty. Všechny potřebné informace o metodě TAVI najdete na webu ZDE

Aortální stenóza

Aortální stenóza se téměř u třetiny nemocných nezjistí, takže se ani správně neléčí. Hlavními příznaky onemocnění jsou dušnost, bolesti na hrudi, případně ztráta vědomí. Pokud nedojde k nějakému zásahu, tak je prognóza tohoto onemocnění u velké části nemocných horší než u některých nádorových onemocnění.
Výskyt v populaci starších 65 let se udává mezi třemi až čtyřmi procenty, s věkem počet nemocných stoupá exponenciálně. Ve skupině 60 až 69 let je prevalence kolem jednoho procenta, ve skupině 70 až 79 let je to kolem čtyř procent a ve skupině 80 až 89 let je prevalence asi deset procent.

Odborná spolupráce

Autor: Archiv

Doc. MUDr. Martin Mates CSc.

Od 1. září 2009 je vedoucí lékař intervenční kardiologie Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).