Hlavní navigace

Květy černého bezu: jak využít, co tu roste zadarmo

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Černý bez pročistí pleť a zbaví akné. V horku osvěží, v zimě zbaví zahlenění… Tenhle poklad přitom roste na každé mezi. Čas na sběr květů je právě teď, v květnu a červnu.

Během května se postupně objevuje po celé republice. Je to jedna z nejpoužívanějších bylin pro léčbu nachlazení. Díky tomu, že roste opravdu všude, můžeme si udělat zásoby na celý rok. Především v zimě, kdy na nás útočí bacily ze všech stran, je pak čaj z květů příjemným doplňkem léčby. Bez černý ale nabízí ještě mnohem více. Je výborný do osvěžujících nápojů i užitečný při přípravě domácí kosmetiky.

Na první pohled může černý bez působit jako obtížný plevel, který roste u každé cesty. Skutečnost je však mnohem zajímavější. Bezový keř neporoste jen tak všude – vyhledává si totiž výhradně půdy, které jsou bohaté na živiny. Nejraději má rumiště, okolí pastvin, komposty nebo stará hnojiště. Pokud se vypravíte na jeho sběr, rozhodně mějte na paměti, že je dobré sbírat výhradně tam, kde je čisto – určitě dál od cest a průmyslových zón.

Správný sběr černého bezu

Pokud se rozhodneme nasbírat si bezové květy, musíme tak učinit v každém případě za suchého a slunného počasí. Nikdy nesbíráme po ránu, ale spíše kolem poledne. V případě, že by na květech zůstala rosa nebo vlhko po dešti, při sušení by zhnědly a ztratily by na kvalitě. Sbírat bezové květy musíme rychle a následně je nutné dát je co nejdříve sušit.

Suší se v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 40 °C. Bez je totiž poměrně snadno náchylný ke znehodnocení. Květy sušíme na dobře větraném místě a ideálně na takovém podkladu, aby větraly ze všech stran. Pro tento účel je nejvhodnější bylinářské síto nebo rošt.

Po nasušení bylinu uchováváme ideálně v hermeticky uzavíratelné dóze. Takto uchovaný květ černého bezu má trvanlivost jeden rok, takže nám bez problémů vydrží do další sezóny. Pokud bychom jej skladovali déle, začne ztrácet vůni i léčivé vlastnosti.

Účinky na zdraví

Bílá květenství úžasně fungují jako potopudný prostředek. Často se využívají i ve směsích, které jsou určeny na potlačení horečky. Bezový čaj však umí také čistit zahleněné průdušky i likvidovat choroboplodné zárodky. Černý bez se hojně využívá rovněž k inhalacím, zejména při kašli či chřipce.

Ve spojení s dalšími bylinami pak může bez pomáhat eliminovat bolesti hlavy. Květ bezu si však hravě umí poradit i se zahleněním, ničí bakterie a u kojících žen podporuje tvorbu mateřského mléka. Z květů se rovněž připravuje kloktadlo na záněty dutiny ústní, je skvělým doplňkem léčby při paradontóze.

Využití v kosmetice

Černý bez se využívá zejména k ošetření uhrovité pleti, dále do celkově uklidňujících, vzpružujících a posilujících koupelí. Méně známý je hydrolát, který si můžeme vyrobit jak z čerstvých, tak i ze sušených květů.

Tipy na domácí bezovou kosmetiku i léčebné recepty najdete v článku Z bezových květů můžeme vyrobit domácí léky i kosmetiku.

Bez černý k pití – a trochu i k jídlu

Květy bezu jsou oblíbenou přísadou svěžích limonád. I když pozor, mnohé z těch, které se v restauracích nabízejí coby „domácí“, nemají s přírodními surovinami nic společného. Jak ukázal náš test domácích limonád, může se jednat třeba o nejlevnější kupovaný sirup plný éček zalitý vodou.

Máte-li možnost, připravte si sirup sami z ověřených zdrojů:

Sirup z bezových květů

Přísady: 40 bezových květů, 80 g kyseliny citrónové, 3 citróny v bio kvalitě, 1,5–2 kg třtinového cukru


Autor: Depositphotos.com

Domácí bezový sirup stačí zalít vodou nebo minerálkou

Květy bezu opatrně opláchneme studenou vodou. Dva a půl až tři litry vody necháme přejít varem. Přidáme kyselinu citrónovou a poté necháme vychladnout. Květy a na kolečka pokrájený, dobře omytý citrón přelijeme v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citrónovou, překryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin louhovat. Po této době výluh přecedíme přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypeme cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny, tedy 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejeme, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky. Horkou tekutinu okamžitě vlijeme do předem připravených vysterilizovaných sklenic či lahví, uzavřeme víkem a dnem vzhůru necháme vychladnout. Pak láhev otočíme a uskladníme nejlépe na tmavším a chladnějším místě.

Pro teplé dny se výborně hodí recept na domácí bezovou limonádu:

Osvěžující bezová limonáda s okurkou

Přísady: 4 l vody, 15 očištěných bezových květů, 1–2 citróny v bio kvalitě, ½ kg třtinového cukru, 1 nastrouhaná okurka, ½ čajové lžičky sušeného droždí

Vodu svaříme s cukrem. Necháme mírně zchladnout a pak přidáme šťávu z citrónu. Po vychladnutí přidáme bezové květy i sušené droždí. Směs pečlivě promícháme a necháme jeden den odstát. Po uplynutí doby macerace směs slijeme přes pláténko do sklenic, přidáme nastrouhanou okurku a uchováváme v chladu. Můžeme přidat led a spotřebujeme co nejdříve.

Asi nepřekvapí, že bezu se moc nenajíme, přesto připomínáme tradiční recept na smaženou pochoutku z bezových květů; podrobný postup najdete v článku Kosmatice: smažené květy černého bezu jíme vždy bez stonku. Podívejte se, jak na to:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).