Hlavní navigace

Kuře na vafli a další jídla, která byste neměli v New Yorku minout

16. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Jana Kuklová
V New Yorku jsem byla poprvé před osmi lety. Mojí nejsilnější vzpomínkou z té doby na největší americké město je pocit zoufalství z hledání jídla, které by bylo aspoň trochu dobré a zároveň nezruinovalo můj rozpočet. Prostě, v New Yorku jsem se tehdy vůbec dobře nenajedla. Letos bylo vše jinak.

I když se to nezdá, před osmi lety byl svět hodně jiný. Éra chytrých telefonů teprve pomalu začínala, internet v mobilu byl nedosažitelným luxusem a služby jako hodnocení podniků na Google mapách nebo doporučení od chytré asistentky Siri zatím ještě nikdo ani neznal. Nemluvě o tom, že i mé finanční možnosti byly v té době hodně omezené.

Není proto divu, že jsem se rozhodla dát New Yorku ještě jednu šanci s tím, že se na něj tentokrát mnohem lépe připravím. Do New Yorku jsem proto nyní odjížděla se seznamem jídel, která chci ochutnat, a přibližně se sto špendlíky v Google mapách označujícími podniky, které stojí za návštěvu.

Jednorázové obaly a jiné zvyklosti

Nyní i při mé první návštěvě mě v New Yorku překvapily především dvě věci. Zatímco u nás v Evropě je dveřník, který hosty uvede na místo, znakem lepší restaurace, v Americe se na usazení čeká téměř v každém podniku. Výjimkou jsou snad jen fast foody, kde se objednává přímo u pultu. Tato zvyklost může neznalého cestovatele docela zmást, protože se bojí, že podnik, kde ho ke stolu uvede obsluha, bude příliš luxusní, a tak se takové restauraci raději vyhne. Přesně to byla moje chyba, kterou jsem udělala při první návštěvě New Yorku a která vedla k tomu, že mi unikla spousta dobrého jídla i za příznivé ceny.

Druhá věc odlišná od Evropy, na kterou si nedokáži a ani nechci zvyknout, je nadměrné množství jednorázových obalů, ve kterých se v New Yorku servíruje vše od kávy přes hamburgery až po zmrzlinu a dezerty. Můj manžel s hrůzou vzpomíná na to, jak lidé před osmi lety pili v New Yorku z plastových kelímků dokonce i točené pivo v jinak naprosto normálně vyhlížející restauraci.

Přitom od začátku roku 2019 v New Yorku platí zákaz jednorázových plastových obalů, jako jsou misky, talíře a kelímky. Zajímalo mě proto, jak se město, které si pamatuji zaplavené špinavými použitými plasty, s tímto zákonem dokázalo vypořádat. Do konce června platí přechodné období, během kterého se prodejci na tuto změnu musí připravit, a od července se začnou rozdávat pokuty. Už během mé dubnové návštěvy jsem si ale všimla zásadní změny. Newyorčané se nevzdali jednorázových obalů, jenom plast nahradili za papír. V restauraci, kde před osmi lety servírovali vynikající burger v plastové krabičce, jej dnes nosí na papírovém talířku.

Důvod, proč papír dostal přednost před omyvatelným nádobím, možná vysvětluje vzpomínka mé americké známé: „Když jsem na střední škole měla brigádu v jedné kavárně, nabízeli jsme jak jednorázové kelímky, tak i porcelánové hrníčky. I když si hosté chtěli vypít kávu přímo v kavárně, často si ji raději vzali do kelímku. Lidé v Americe mají k nádobí v restauracích nedůvěru, protože se bojí, že by nemuselo být dobře umyté.“

Smažené kuře na sladké vafli

První příčku na mém seznamu jídel, která rozhodně musím ochutnat, zaujímalo kuře na vafli. V životě jsem toho snědla už hodně, ale o tak šílené kombinaci, jako je smažené kuřecí stehýnko na sladké vafli, jsem ještě neslyšela.


Autor: Jana Kuklová

Kombinace kuřete a sladkých vaflí je v New Yorku velmi oblíbená – a vynikající

Legenda praví, že kuře na vafli vzniklo v dnes už zavřeném harlemském jazzovém baru Wells'. Nejrušněji zde bývalo kolem druhé hodiny v noci, což je čas přesně mezi večeří a snídaní. Dilema, který z těchto chodů si objednat, se jednoduše vyřešilo rozhodnutím servírovat smažené kuřecí stehýnko na snídaňové vafli. Spojení je to hodně nezvyklé, ale funguje výborně.

I když se jinak kuřecímu masu vyhýbám, kuřecí stehýnko obalené v křupavém těstíčku, polité sladko-pálivou omáčkou z javorového sirupu, položené na čerstvé vafli ovoněné skořicí považuji asi za jedno z nejlepších jídel, které jsem kdy ochutnala. Kombinace kuřete a sladkých vaflí je v New Yorku dokonce tak oblíbená, že svoji verzi tohoto pokrmu nabízí i známý řetězec KFC.

Burger nepatří jen do fast foodu

Další jídlo, kterému se v New Yorku nelze vyhnout, je hamburger. Zajímavé ale je, že Američané z hamburgeru nedělají takovou vědu, jako je tomu často v Evropě, a drží se především osvědčené kombinace hovězí maso, rajče, listový salát, cibule; a pro náročnější je tu rozteklý sýr nebo opečená slanina. Můj americký známý se na adresu našich přeplácaných evropských burgerů stručně vyjádřil: „Když v Evropě děláte burger, často ani nevíte, co vlastně děláte.“


Autor: Jana Kuklová

Corner Bistro, kde dělají prý jedny z nejlepších burgerů v New Yorku

V New Yorku lze dobrý hamburger sehnat jak ve fastfoodových řetězcích, tak i v restauracích, kde za něj Newyorčané neváhají dát ani osmnáct dolarů. Takový hamburger je ale samozřejmě trochu něco jiného než burger i z toho sebelepšího fast foodu.

Momentálně je v New Yorku velmi populární hamburgerový řetězec Shake Shack. Já osobně jsem jeho kouzlu moc nepropadla a mnohem víc jsem si užila hamburger v bohémsky vyhlížejícím podniku Corner Bistro, kde podle nejrůznějších žebříčků dělají prý jedny z nejlepších burgerů v New Yorku. A já nemám důvod tomuto tvrzení nevěřit.

Legendární cheesecake

Zatímco hamburger je typický pro celou Ameriku, ikonickým pokrmem pro nejznámější americké město je cheesecake. Newyorský cheesecake se od všech ostatních cheesecaků trochu liší. Ten nejznámější a údajně i nejlepší newyorský cheesecake pochází z původem brooklynského podniku Junior's. Pochopitelně jsem si nemohla takovou vyhlášenou delikatesu nechat uniknout.


Autor: Jana Kuklová

Newyorský cheesecake je poměrně vysoký, hutný a chuť mu dodává především ovoce

Hlavními ingrediencemi, ze kterých se cheesecake v Junior's vyrábí, je vysokoprocentní smetana ke šlehání, krémový sýr a vejce. Toto složení napovídá, že jeden kousek takového dezertu není úplně lehká záležitost.

Newyorský cheesecake je ve srovnání s cheesecakem, tak jak ho známe z českých kaváren, poměrně vysoký, hutný a chuť mu dodává především ovoce, kterým se zdobí až hotový upečený dort. Cheesecake v Junior's je opravdu vynikající. Obzvlášť mě nadchla třešňová verze, kdy hutnou sýrovou náplň odlehčoval výborný třešňový rozvar. Jeden kousek tak vydatného dortu ale dokáže zasytit stejně jako celý oběd. Neumím si představit, že bych si v Junior's dala hlavní chod a potom ještě dezert v podobě cheesecaku. Však paní od vedlejšího stolu si kousek vyhlášeného dortu nechala hned při objednávce zabalit s sebou do krabičky.

Texaské překvapení

V New Yorku by se dalo pořád něco jíst. Já jsem například propadla typickým americkým lívancům s banánem a jahodami; zamilovala jsem si ovocná smoothies, která nikde jinde nedělají tak dobře jako právě v New Yorku, a na vyhlášený hot dog na pláži Coney Island jsem byla ochotná vystát si téměř hodinovou frontu. Co mě ale opravdu hodně nadchlo, byl podnik jménem Brooklyn Kolache Co. Ano, „kolache“ se opravdu čte jako „kolače“ a opravdu jde o naše české koláče.


Autor: Jana Kuklová

Ano, v New Yorku se prodávají české koláče

Ve státě Texas, kde se v průběhu historie usadilo hodně českých přistěhovalců, se koláče staly oblíbeným pečivem. Američané se ale nespokojili jen s tradičními českými náplněmi, jako je mák, povidla a tvaroh, ale vytvořili si spoustu dalších příchutí, a to i ve slané verzi. V kavárně Brooklyn Kolache nabízejí kolem patnácti druhů koláčů, přičemž ty slané lehce převažují nad sladkými. Mým favoritem je asi ten plněný vajíčkem a papričkami jalapeños.

Pestrý New York

Česko-texaské koláče jsou však jenom jedním z mnoha příkladů multikulturní atmosféry města, ve kterém žijí lidé z celého světa. I když v New Yorku není problém navštívit nejrůznější restaurace servírující tradiční pokrmy snad ze všech koutů zeměkoule, myslím, že úplně nejlépe se etnická kuchyně ochutnává na gastronomických trzích a ve food halách, kde je možné pod jednou střechou ochutnat celý svět.

Momentálně je asi nejpopulárnější trh Smorgasburg, který probíhá každý víkend v Brooklynu. Téměř sto prodejců zde nabízí například brazilské, singapurské, filipínské nebo peruánské speciality. Hodně nápaditá je také food hala Japan Village, kde si na své přijdou především milovníci japonské kuchyně.

Po své druhé návštěvě New Yorku mohu konečně říct, že jsem si toto město užila i po chuťové stránce. Ani jednou jsem nenarazila na jídlo, které by mi nechutnalo nebo mě zklamalo. Zároveň jsem ale přesvědčená, že je nutné se na New York připravit a nejlépe si vytipovat několik pokrmů, které stojí za ochutnání; jinak se může stát, že se člověk v té široké nabídce úplně všeho snadno ztratí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).