Hlavní navigace

Sedněte si s nohou přes nohu a vydržte pár minut. Co dělají vaše žíly?

21. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Všichni sedáváme s nohou přes nohu. Stejně tak všichni tušíme, že to není zrovna ideální. Jak sedět správně a co s námi a našimi žilami dělá sezení s překříženýma nohama?

Moderní způsob života je u mnohých z nás spojen s dlouhodobým sezením či stáním. Nedostatek pohybu a dlouhý čas strávený v jedné poloze přitom mohou být důvodem různých zdravotních komplikací – od nadváhy a bolestí zad přes otékající nohy, metličky a křečové žíly až po hemoroidy. Změna způsobu sezení může pomoci.

Co způsobuje sezení s nohou přes nohu

Nejen ženy v sukni často používají právě tento způsob, stačí se rozhlédnout. Faktem ale je, že může vést například ke zvýšenému krevnímu tlaku, kdy dojde ke stlačení velkých krevních cév a krev poté teče v dolních končetinách pomaleji. Částečné přerušení krevního oběhu znamená, že se krev shromažďuje a zvyšuje tlak na ostatní cévy. Ze stejného důvodu může dojít k poškození nervových zakončení nebo objevení se metliček a křečových žil. Jejich základem je rozšíření žil, kterým se tělo zvýšenému tlaku v dolních končetinách brání. Při výčtu zdravotních rizik nemůžeme zapomenout ani na bolesti zad způsobené nepřirozenou polohou páteře.

Běžně své poloze na židli nevěnujeme pozornost, mnohdy ani nevíme, že máme „nohu přes nohu“. Zkuste si pro jednou sednout s překříženýma nohama schválně a pozorujte, co to s vámi dělá:

Vědomě si dejte při sedu na židli nohu přes nohu a nohy si neprohazujte. Vydržte a pozorujte. Sledujte, jak se začnou po chvilce vaše nohy zúženému průtoku krve bránit, tedy různě brní a těžknou.

Jak tedy správně sedět

Při správném sezení je důležité mít židli nastavenou tak, aby kolena byla v pravém úhlu. Nebojte se opřít si záda o opěradlo s tím, že při práci na počítači by měl být monitor umístěn rovně před tváří (pozor na předsouvání hlavy vpřed).

Tato poloha je vhodná i pro cviky podporující krevní oběh dolních končetin, které slouží jako prevence vzniku otoků, metliček a křečových žil. Cvičit můžete přímo při práci například tak, že se budete střídavě opírat o špičky a o paty. Můžete také natáhnout nohy před sebe a postupně propínat a krčit chodidla jedné a druhé nohy.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám – jednoduché a rychlé

Změna sezení je první krok, co dál?

Pokud se u vás objevují kvůli dlouhému sezení otékající nohy, nebo již máte viditelné metličky a křečové žíly, pouze změna sezení bohužel nepomůže. Je důležité navštívit praktického lékaře, který vám dá další tipy na změnu životního stylu a případně vám doporučí venofarmaka – léky na posílení žilní stěny a podporu žilního oběhu. O léčbě přitom lékař rozhoduje podle pokročilosti onemocnění a míry subjektivních obtíží pacienta. „Základem léčby jsou konzervativní metody. Jsou to režimová opatření, kompresivní léčba a farmakoterapie. K režimovým opatřením patří zejména redukce hmotnosti, dostatek pohybu a omezení nadměrného slunění či tepla. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů a otoků. Třetím pilířem jsou léky venofarmaka, působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve,“ shrnuje Jana Vojtíšková, praktická lékařka pro dospělé z Prahy.

Neoblíbenou, ale fungující pomůckou k prevenci otékajících nohou, metliček a křečových žil je zmiňovaná komprese. Vybrat si můžete punčocháče, podkolenky, ale i stehenní nebo polostehenní punčochy.

Galerie: 5 typů kompresních punčoch podle typu potíží

Jak říká lékař Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie VASCUMED a LF Masarykovy univerzity v Brně: „Kompresní punčochy jsou základní součástí režimových opatření a jedním z pilířů léčby. Pravdou ale je, že mezi pacienty nejsou příliš oblíbené, hlavně v létě, kdy se začínají objevovat vyšší teploty. Proto jim doporučuji, aby zejména v teplých měsících nezapomínali na další režimová opatření a také na ověřená venofarmaka, které může doporučit jak praktický lékař, tak specialista.“ Další podrobnosti k tématu otoků, metliček a křečových žil najdete na www.zilniporadna.cz nebo v bezplatné mobilní aplikaci „Bolí vás nohy?“.

Odborná spolupráce:

MUDr. Robert Vlachovský, Ph.D.

Cévní chirurg, vedoucí lékař a zástupce přednosty pro vědu a výzkum na II. chirurgické klinice Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a FN u sv. Anny v Brně. Působí také na specializovaném pracovišti pro diagnostiku a léčbu křečových žil Vascumed.


MUDr. Jana Vojtíšková

Praktická lékařka

Lékařka s atestací z interního lékařství a z všeobecného lékařství, od roku 1993 provozuje soukromou Ordinaci Vyšehrad v Praze 4. Školitel IPVZ, učitel 1. a 2. LF UK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).