Hlavní navigace

Křeče v nohách často způsobuje nedostatek hořčíku. Může ale jít o vážnější onemocnění

5. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos/deagreez1
Asi každý z nás někdy zažil bolestivé křeče, které postihují nejčastěji lýtka nebo prsty u nohou. U většiny lidí poukazují časté křeče v nohou na nedostatečný příjem hořčíku. Křečím se dá poměrně dobře předcházet dodržováním pitného režimu, úpravou jídelníčku a dalšími opatřeními. Pokud jsou ale extrémně silné nebo trvají déle než 10 minut, měli byste vyhledat lékaře.

Co jsou křeče a jak se projevují?

Křeče jsou bolestivé stahy svalů a svalových skupin, které nelze ovlivnit vůlí. Ačkoliv mohou být opravdu hodně bolestivé, v naprosté většině případů rychle odezní. U někoho trvají třeba jen pár sekund, ale existují i případy, kdy trvají několik minut.

Ještě několik hodin po odeznění křečí ale mohou přetrvávat pocity ztuhlosti a napětí. Pacienti si nejčastěji stěžují na křeče v nohách (konkrétně postihují hlavně lýtka) a křeče v prstech u nohou. U některých lidí se pak objevují střídavě křeče v rukách a nohách. [1, 23]

Křeče v nohách: příčina

Obecně je za nejčastější příčinu bolestivých křečí v dolních končetinách považován nedostatek hořčíku. Tento minerál je totiž nezbytný pro svalovou relaxaci. Opačně funguje vápník, který zodpovídá za stažení (kontrakce). Z tohoto důvodu jsou typickým projevem hypomagnezémie svalové křeče.

Primární křeče v nohách

Jako primární (idiopatické) křeče v nohách označujeme takové stavy, které vznikají bez zjevné příčiny. Existuje ale několik teorií, které se je snaží objasnit. Většina odborníků se přiklání k tomu, že tyto křeče vznikají kvůli zkrácení svalů v důsledku nevhodné fyzické zátěže. Mezi další možné příčiny patří:

  • nedostatečné protažení po fyzickém výkonu,
  • abnormální nervové přenosy vzruchů během spánku,
  • krátkodobé přerušení přísunu krve do postiženého svalu.

S primárními křečemi se často potýkají mladí lidé, kteří aktivně sportují a cvičí. Většinou se objevují v lýtkách. [4, 56]

Sekundární křeče v nohách

Sekundární křeče jsou doprovodným příznakem nějakého onemocnění nebo jiných potíží. Sem patří například:

Někdy se mohou objevit křeče v nohou od páteře, pokud má pacient utlačené nervy. Mezi další možné příčiny, proč vás berou křeče do nohou, patří:

  • nedostatečný příjem vitamínů B2, D a E,
  • nadváha,
  • nadměrná konzumace mléčných výrobků s tavicími solemi (tavené sýry),
  • nedostatek pohybu vyplývající ze sedavého stylu života,
  • stres a únava. [7, 8, 9, 10]

Křeče v nohách v noci

Noční křeče v nohou představují opravdu hodně nepříjemný problém, protože mohou být tak silné, že vás probudí ze spánku. Vznikají v důsledku nadměrného zatížení kosterního svalstva.

Křeče v nohách v těhotenství

Křeče v nohou v těhotenství jsou naprosto běžným jevem. Rostoucí bříško a zvyšující se tělesná hmotnost představují ohromnou zátěž pro dolní končetiny, které jsou pak náchylnější ke křečím. Na jejich vzniku se může podílet i zvětšující se děloha, která utlačuje nervy a cévy v pánevní oblasti. S křečemi se potýkají hlavně ženy v pokročilém stupni těhotenství. [11, 12]

První pomoc při křečích

Pokud cítíte nástup křečí, můžete zkrátit dobu jejich trvání a zmírnit bolestivost provedením takzvané fajfky. Tento cvik spočívá v natažení nohy a vystrčení paty směrem dopředu. Prsty na nohou by měly směřovat naopak k tělu. V danou chvíli je to sice nepříjemné, ale uvidíte, že se váš stav rychle zlepší. Dalším šikovným cvikem je vyvinutí silného tlaku nohou vůči podlaze.

Až křeče odezní, dopřejte si masáž. Na rozmasírování se nejlépe hodí gely obsahující koňský kaštan, mentol, eukalyptus nebo arniku. Některým lidem také pomáhá s uvolněním namoženého svalu horká koupel, jiným naopak prospívají chladivé obklady. [13, 14, 15]

Z horka nám nehrozí jen úpal, ale také křeče Přečtěte si také:

Z horka nám nehrozí jen úpal, ale také křeče

Léčba křečí v nohách

Chronické a silné křeče v nohou patří do péče lékaře. Jedině odborník totiž dokáže určit, zda za křeče nezodpovídá jiné závažné onemocnění. Mezi používané léky na křeče v nohou patří například:

  • analgetika – léky na úlevu proti bolesti,
  • myorelaxancia – léky uvolňující svaly, oblíbený je třeba Guajacuran,
  • chinin – látka, která se dříve používala hlavně k léčbě malárie.

Prevence křečí v nohách

Jako výborná prevence proti křečím v nohách fungují doplňky stravy s hořčíkem. Tento minerál najdete také v mnoha potravinách, jako jsou:

  • slunečnicová semínka,
  • mandle,
  • dýňová semínka,
  • mléko a mléčné výrobky,
  • cizrna,
  • čočka,
  • fazole,
  • mořské ryby.

Křeče mohou být někdy spojeny i s nedostatkem jiných živin:

  • vitamín D – je důležitý pro metabolismus vápníku, najdete ho v rybách, mléku či sóje,
  • draslík – mezi nejlepší zdroje patří sušené fíky, meruňky, špenát a mrkev.

Kromě toho se snažte dodržovat základní opatření:

  • po fyzickém výkonu se dobře protáhněte,
  • zvyšte příjem tekutin a snažte se pít ještě před tím, než se dostaví pocit žízně,
  • pokud máte nadváhu, zhubněte. [16, 17, 18, 19]

Zdroje: nhs.uk, clevelandclinic.org, mayoclinic.org, practicalneurology.com, healthline.com, pharmacytimes.com, legsmatter.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, nih.gov, health.com, cpzp.cz, internimedicina.cz

Co způsobuje křeče v prstech na nohou?
Na vzniku křečí se významně podílí nedostatek hořčíku, což je minerál zajištující svalovou relaxaci. Křeče se mohou objevovat i v důsledku svalového přetížení, nedostatečného protažení po výkonu nebo dehydratace. Provází i některé patologické stavy a onemocnění, jako jsou nemoci jater, cukrovka nebo hypofunkce štítné žlázy.
Co dělat, když se objeví křeče nohou v noci?
Svalové křeče v nohách se bohužel objevují náhle a mohou být tak silné, že člověka probudí ze spánku. Ačkoliv to může být náročné, doporučuje se propnout nohy do fajfky – pata směřuje ven od těla, prsty směrem k tělu. Někdy pomáhá i vyvíjení tlaku nohama vůči podlaze.
Co pomáhá na křeče v nohách?
Pokud nejsou křeče způsobeny přidruženým onemocněním, dá se jim obvykle dobře předcházet úpravou jídelníčku a změnou životního stylu. Snažte se konzumovat potraviny bohaté na hořčík, vitamín D a draslík. Zařadit můžete i minerálky a iontové nápoje. Nezapomínejte na důkladné protahování po výkonu a pravidelně pijte. Pokud máte sedavé zaměstnání, zařaďte do denní rutiny svižné procházky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).