Když je venku nevlídno, máme tendenci se držet doma a schovat se od hlavy až k patě v čemkoli, co nás zahřeje. Pokud jde o zahřátí těla zevnitř, sahá se nejčastěji po polévce nebo čaji. Tělu je nicméně možné dodat pocit tepla i jinak, a to třeba tak nenápadnou ingrediencí, jako je koření. Koření s hřejivými účinky v sobě navíc skrývá různé zdraví prospěšné látky, pomocí nichž lze předcházet infekcím a nemocem.
Co se dozvíte v článku
Koření s hřejivými účinky
Jedním z přirozených způsobů, jak si během zimy uchovat teplo, představuje konzumace koření. Záleží však jakého, koření totiž můžeme rozdělit na to s hřejivým, či ochlazujícím účinkem. Stranou přitom ponecháme koření, u nichž je identifikovat nelze.
Ochlazující účinky se přisuzují například mátě či ibišku, ty nás však nyní zajímat nebudou. Namísto toho se zaměříme na koření s hřejivým účinkem. V rámci něj se rozlišují různé stupně tepla, u určitých se dostaví jejich účinek okamžitě, u jiných tak zřejmý není.
Tělu dodávají teplo různými způsoby. Jisté druhy koření stimulují krevní oběh a rozproudí nám krev, jiné se činí v oblasti trávení a podílejí se na jeho efektivnějším výkonu. Většina z nich navíc obsahuje různé zdraví prospěšné látky, tudíž jimi lze posílit svůj imunitní systém.
Kurkuma
Kurkuma má zlatavou barvu a uplatňuje se jako přírodní barvivo. Ústřední složkou tohoto koření je kurkumin. Jedná se o antioxidant, i díky němuž kurkumu pokládáme za zdravotně prospěšnou látku. Kurkumě se totiž připisují protizánětlivé a antimykotické účinky, dále prospívá srdci a pokožce. Hojně se aplikuje v čínské medicíně a ájurvédě.
Vyjma kurkuminu se v ní nachází též vápník, hořčík, železo, fosfor a draslík. Možnosti jejího použití jsou bohaté, je ji možné přimíchat do nápojů, polévek, rýže a různých indických pokrmů, ale také třeba do jogurtu. Pověstné je zlaté mléko, kterému kurkuma dodává onu charakteristickou barvu.
Černý pepř
Nezní to sice příliš vábně, ale ideální je v zimě popíjet čaj s černým pepřem, případně ho smíchat s medem. Černý pepř totiž disponuje různými minerály, vitamínem C, flavonoidy a k tomu se vyznačuje antibakteriálními vlastnostmi.
Leckdo ho proto používá jako lék proti kašli, nachlazení či zimnici. Pepř rovněž zlepšuje vstřebávání živin a cirkulaci krve. Často se jím dochucují omáčky, polévky a masitá jídla.
Zázvor
O účinnosti zázvoru jakožto hřejivého koření bychom asi nepochybovali. Stačí ho rozkousat pouze kousek a hned v krku pocítíme onen štiplavý žár. Ne nadarmo bývá častou ingrediencí polévek, sušenek a dušených pokrmů, zázvorový čaj ani není třeba zmiňovat.
Prvně byl údajně použit již před 4000 lety, přičemž důležitou roli sehrává v čínské medicíně a ájurvédě. Je o něm známo, že má ulevovat od zažívacích potíží, snižovat nadýmaní a plynatost, stimulovat krevní oběh a zmírňovat nevolnost spolu s menstruačními bolestmi. Společně s medem se pak nasazuje proti nachlazení.
Hřebíček
Hřebíček překypuje aromatickou vůní, jen vzpomeňte na Vánoce, kdy se zapichoval do pomerančů a jeho vůně se linula po pokoji. To ovšem není celé, s čím si ho lidé spojují, hřebíček příznivě působí na bolavé zuby a dásně. Může za to eugenol, což je hlavní složka hřebíčku.
Mimoto slouží jako expektorans a díky svým protizánětlivým, antioxidačním a antivirovým vlastnostem může pomoci ke zdraví střev, při léčbě horečky, kašle či obyčejného nachlazení. Kromě sladkých receptů ho lze smísit se zelím či různými druhy masa, z nápojů se často vyskytuje kupříkladu ve svařeném víně a chai latte. Dobře se doplňuje se skořicí a nejen že vás krásně zahřeje, ale jeho vůně působí zklidňujícím dojmem.
Kardamom
Najdeme ho v dezertech, polévkách, hřejivých nápojích, avšak může se přidat též do rýže. Využívá se především v indické kuchyni a vyznačuje se výraznou kořenitou až citrusovou chutí. Někdy v něm lze cítit pinie.
V zimních měsících vám může pomoci vypořádat se se studenými prsty na rukou a nohou, jelikož má zlepšovat krevní oběh. Dále je schopen snížit hladinu cukru v krvi nebo krevní tlak, napomáhat trávení, ale údajně i osvěžit dech.
Skořice
Skořice se získává z kůry tropického stromu a oplývá nezaměnitelnou vůní, na základě níž ji lze bezpečně rozpoznat a díky níž se řadí mezi oblíbené druhy koření. Často se přidává do sladkého pečiva a dezertů, teplých nápojů nebo k dochucení pečeného ovoce či granoly.
Stejně jako některé výše uvedené druhy koření sestává z antioxidantů a pojí se s ní protizánětlivé účinky. Zároveň může vést k lepšímu trávení a přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi a redukci cholesterolu.
Tymián
Tymián je nedílnou součástí sady koření, které doma běžně používáme. Málokdo však tuší, jaký poklad v sobě skrývá. Ulevuje například od kašle a bolesti v krku.
Na škrábání v krku je proto ideální si z tymiánu připravit čaj a osladit ho medem, případně inhalovat esenciální olej s tymiánem. Tymián rovněž posiluje imunitu, prospívá dýchacímu systému a nadto má podněcovat dobrou náladu.
Česnek
Pokud se zabýváme kořením s hřejivými účinky, nelze vynechat česnek. Jako mnoho z výše uvedených podporuje vaši imunitu. Je totiž bohatý na antioxidanty a allicin, látku pojící se s antibakteriálními a antivirovými účinky.
Konkrétně má příznivý vliv na srdce, mozek a trávení, je také účinný při nachlazení. Nejvíce z něj vytěžíte, pokud ho konzumujete syrový, můžete ale samozřejmě zvolit i jinou formu jeho úpravy. Co vás nicméně zaručeně vzpruží, je česnekový extrakt.
Recepty na zahřívací čaje
Čaj zahřeje sám o sobě, jestliže do něj však přidáte některé z již zmíněných koření, jeho účinek se ještě znásobí. Navíc tak do sebe dostanete látky, jež vás chrání před infekcemi a nemocemi. I zde však platí, že všeho by se mělo užívat s mírou. V nadměrném množství by totiž toto koření mohlo působit vysušujícím účinkem.
Čaj plný hřejivého koření
Ingredience:
- 1 kus skořice,
- 3 kusy hřebíčku,
- 3 rozdrcené lusky kardamomu,
- 1 lžička strouhaného zázvoru,
- 3 semínka koriandru,
- 1 lžička černého čaje,
- špetka černého pepře.
Postup:
Koření se vloží do hrnce, nalije se k němu 250 ml vody a celá směs se vaří zhruba 15 minut. Následně se k ní přidá černý čaj a dalších 5 minut směs louhujeme. Na závěr se směs scedí, může se dosladit či dodat mléko a pak už nic nebrání tomu, abyste si čaj vychutnali.
Masala chai
Jedná se o populární nápoj v Indii, na oblibě však získává i u nás. Je pro něj charakteristická kořeněná vůně a chuť. Není divu, prolínají se v něm různé druhy koření, a to skořice, zázvor, kardamom, ale také černý pepř. Kromě tepla s sebou nese určité zdravotní přínosy, jako je posílení imunity a snížení zánětu. Každý ho přitom připravuje trochu jinak, my zvolili tento recept:
Ingredience:
- 4 kusy hřebíčku,
- 7 až 10 kusů zeleného kardamomu,
- 1 až 2 kusy skořice,
- 5 kuliček černého pepře,
- půl lžičky drceného či mletého zázvoru,
- 1 lžíce sypaného černého čaje,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- 1 hrnek mléka (plnotučné či sójové),
- 2 hrnky vody.
Postup:
Nejprve se koření rozdrtí v hmoždíři, eventuálně lze použít již rozdrcené. Do hrnce se poté nalije voda a přisype směs koření, kterou přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na mírný ohřev a vaříme cca 10 až 15 minut. Dále přisypeme lžíci černého čaje a ještě 5 minut povaříme. Následně přilijeme mléko, směs dosladíme cukrem a znovu ji přivedeme k varu. Prohřátou směs scedíme a můžeme rozlévat do hrnků.