Hlavní navigace

Kolik můžete v roce 2022 získat od své zdravotní pojišťovny? Přehled bonusů

29. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Všechny zdravotní pojišťovny nabízejí příspěvky na prevenci. A všechny jejich výčet pro rok 2022 obměňují. Vitalia.cz přináší přehled hlavních novinek.

Kromě toho, že zdravotní pojišťovny proplácejí nasmlouvaným poskytovatelům zdravotní péči i část léků, pojištěncům už řadu let nabízejí každý rok peníze ve formě bonusů. Tedy alespoň těm, kteří si o ně požádají.

A nejde o malé částky, protože příspěvky se mohou sčítat. Od pojišťovny proto její pojištěnec může získat i několik tisíc korun ročně. Pokud splní podmínky a doloží, že zaplatil za zdravotní prohlídku, pomůcku či sportování, pojišťovna mu část peněz nebo celou částku zašle zpět, většinou na bankovní účet.

Obvykle jde o příspěvky, které pomáhají předcházet rozvinutí nemocí, jakými jsou cukrovka a rakovina, či stavů jako obezita nebo zubní kaz. Peníze pojišťovny proplácejí i na aktivity s nejmenšími dětmi či na pomůcky spojené s mateřstvím.

Každý rok se tyto bonusové programy obměňují, server Vitalia.cz přináší seznam některých novinek. Pojištěnec ale může vždy čerpat jen z programu jedné zdravotní pojišťovny. A to té, u které je přihlášený. 

Názvy pojišťoven by se ale zájemci o změnu neměli nechat mást. „Naše zdravotní pojišťovna je otevřena naprosto všem zájemcům o registraci, nejsme tedy pojišťovnou pouze pro zaměstnance společnosti Škoda Auto,“ upozorňuje například Petr Kvapil, asistent ředitelky Zaměstnanecké pojišťovny Škoda.

Co se dozvíte v článku
  1. Všeobecná zdravotní pojišťovna
  2. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR
  3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna
  4. Oborová zdravotní pojišťovna
  5. Vojenská zdravotní pojišťovna
  6. RBP, zdravotní pojišťovna
  7. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Na finanční příspěvky pro klienty hrazených z fondu prevence je vyčleněno pro rok 2022 až 868,5 milionu korun. „Oproti roku 2021 dochází především ke změnám v příspěvcích poskytovaných na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění. V plánu jsou i pilotní projekty zaměřené na prevenci civilizačních onemocnění,“ upozorňuje Viktorie Plívová.

VZP je největší zdravotní pojišťovna v ČR a přehledu jejích novinek je věnován samostatný text.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR

Podle ZP MV ČR může čerpat čtyřčlenná rodina jen na příspěvcích na očkování až 8000 Kč za rok. Tuto částku si může navíc navýšit o sezónní akce a bonusové programy.

„Prodloužili jsme například lhůtu pro podání příspěvku na tři měsíce od úhrady (termín 31. prosince zůstává), příspěvek lze čerpat online. Dále jsme zvýšili příspěvky na některé programy, které pokládáme za obzvláště důležité (očkování, duševní zdraví), a zavedli jsme příspěvky nové, které cílí zejména na prevenci komplikací u chronicky nemocných. Také zůstávají příspěvky v souvislosti s nemocí covid-19, jako je příspěvek na rekondiční pobyty pro klienty s přetrvávajícími následky,“ vyjmenovává mluvčí pojišťovny Jana Schillerová.

Nově bude pojišťovna přispívat například na kurzy správné péče o dětské zuby, vybrané logopedické pomůcky nebo na online logopedickou pohotovost, vyšetření u dopravního psychologa, léčbu popálenin po ozařování či přístrojovou pedikúru pro diabetiky.

Zvýšení příspěvků u ZP MV ČR pro rok 2022

  • Očkování až 2000 Kč pro děti i dospělé
  • Duševní zdraví (klinický psycholog a klinický logoped) až 2000 Kč
  • Těhotné a ženy po porodu až 3000 Kč
  • Příspěvek na paruku pro onkologické pacienty a pacienty s alopecií až 2000 Kč
  • Odvykání kouření až 2000 Kč
  • Telemedicína až 2000 Kč
  • Příspěvek na specifické diety až 4000 Kč pro děti i dospělé
Zdroj: ZP MV ČR

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

U ČPZP lze čerpat příspěvky jednoduše. Pojištěnec vyfotí doklad o úhradě a případně i další požadované doklady, v mobilní aplikaci Zdraví v mobilu nebo v Elektronické přepážce zadá své číslo bankovního účtu a odešle svůj požadavek ke zpracování.

„Pro rok 2022 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zařadila do nabídky preventivních programů dva nové příspěvky pro dospělé pojištěnce, a to příspěvek až 500 Kč na terapii rázovou vlnou a příspěvek až 1000 Kč na zakoupení sportovního zboží pro pojištěnce, kteří budou zaznamenávat své kroky v krokoměru v mobilní aplikaci Zdraví v mobilu,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Zvýšení příspěvků u ČPZP pro rok 2022

  • ze 2000 Kč na 2500 Kč u programu Manažerka mateřství
  • ze 400 Kč na 500 Kč u programu Doplňky stravy (od 65 let)
  • z 500 Kč na 1000 Kč u programu Rovnátka
  • z 300 Kč na 500 Kč u programu Školky a školy v přírodě

Rozšíření příspěvku u programů:

  • Žena po porodu – příspěvek lze nově využít i na zakoupení dětských inhalátorů.
  • Laserové operace očí – rozšíření možností čerpání i na operaci katarakty (šedý zákal) laserem.

Zdroj: ČPZP

Oborová zdravotní pojišťovna

U této pojišťovny lidé čerpají bonusy například prostřednictvím Vitakarty nebo mohou využívat online medicínskou poradnu.

„V roce 2021 vynaložila OZP na preventivní programy165 milionů korun. Náklady na jednoho pojištěnce činily 223 Kč. V roce 2022 je ve fondu Prevence 190 milionů korun, náklady na jednoho pojištěnce se tak zvýší na 257 Kč,“ uvádí mluvčí OZP Nicol Lenertová.

Novinky chce OZP oznamovat příští rok postupně v kampani, v níž budou vystupovat herci Lucie Benešová a Tomáš Matonoha. Ti jsou již delší dobu tváří pojišťovny.

Dosud zveřejněné novinky v příspěvcích u OZP pro rok 2022

  • Prodloužení období pro čerpání nejvíce žádaného příspěvku, tzv. Kuponu na dentální hygienu, ve výši až 2000 Kč na celý kalendářní rok.
  • Nový Kupon na sportovní aktivity ve výši 500 Kč.

Zdroj: OZP

Vojenská zdravotní pojišťovna

VoZP sice poslala médiím tiskovou zprávu s informací, že představila novinky v preventivních programech, ale neuvádí, jaké konkrétně budou. Jmenuje jen ty již zaběhnuté.

„Dlouhodobě přispíváme například na preventivní vyšetření karcinomu prsu či prostaty, na vyšetření kožních znamének, ale také na odvykání kouření,“ uvádí Josef Diessl, generální ředitel VoZP.

„Pro ty nejmenší nabízíme příspěvky na pohybové aktivity, sportovní přilbu či na dioptrické brýle. Jsme rádi, že díky preventivním programům můžeme v dnešní nelehké době podat pomocnou ruku celé rodině,“ dodává Josef Diessl.

VoZP také nabízí příspěvky na prevenci zubního kazu u dětí, zubní rovnátka nebo očkování. Přispívá také na prevenci v těhotenství a po porodu až ve výši 1500 Kč. Příspěvek ve stejné hodnotě mohou klienti čerpat také na následnou péči o narozené dítě.

RBP, zdravotní pojišťovna

Tato zdravotní pojišťovna vyčlenila na preventivní a bonusové programy pro rok 2022 částku téměř 100 milionů korun.

Novinky v bonusových programech RBP pro rok 2022

  • Opětovné zařazení příspěvku na vysokohorský, lázeňský nebo přímořský ozdravný pobyt pro děti, který může dosáhnout až 10 000 korun. 
  • Opětovné zařazení příspěvku až 1000 korun pro diabetiky na senzor pro okamžité monitorování glukózy.
  • Nový příspěvek pro uživatelé aplikace my213 v kategorii do 18 let na nákup brýlových obrub do výše 500 Kč, které budou zakoupeny v optice nebo v prodejně zdravotnických prostředků.
  • Příspěvek až 10 000 korun na lázeňský pobyt určený k redukci nadváhy. Požádat o něj mohou pojištěnci, kteří v době podání žádosti dosáhnou věku minimálně 19 let, mají index tělesné hmotnosti (BMI) nad 30 a současně mají přidruženou diagnózu diabetes 1. typu či 2. typu nebo hypertenzi.
  • Speciální bonus pro děti a mládež do 18 let ve výši až 500 korun bude výhradně určen na dvě ochranné sportovní pomůcky – chránič páteře nebo ochrannou přilbu/helmu. Speciální bonus bude platit jen od 1. do 31. března 2022, přičemž účtenka o zakoupení nesmí být starší než dva měsíce.

Zdroj: RBP, zdravotní pojišťovna

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

U této pojišťovny mají pro své klienty na čtyřicet různých bonusů. Například matky s novorozenci mohou získat příspěvky či dárky v hodnotě až 7700 Kč.

Pojištěnci, kteří mají zřízenu elektronickou Kartu mého srdce, v ní naleznou personifikovanou nabídku zdravotních programů, které jsou určeny na míru jeho osobě, včetně přehledu těch, které již čerpal. 

Zvýšení příspěvků u ZP Škoda pro rok 2022

  • V roce 2021 zavedený příspěvek zaměřený na podporu péče o duševní zdraví bude příští rok navýšen na 2000 Kč.
  • K navýšení na 1000 Kč dochází v případě příspěvku na podporu nutričního poradenství.
Zdroj: Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).