Hlavní navigace

Kojení bolet nemusí

21. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ženy v období těhotenství a kojení musí být obezřetné na užívané léky. Mnohé vyřeší režimová opatření, někdy jsou doporučována homeopatika. V čem mohou pomoci? Ptáme se odborníků.

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá Romana gogelová, porodní asistentka.

Těhotenství

Které klasické léky se dají během těhotenství nahradit homeopatiky? 

Ráda bych úvodem zmínila, že homeopatické léky jsou vůči lidskému organismu velmi šetrné a fungují bez vedlejších účinků. Stimulují tělo k vlastní úzdravné reakci, nemají lékové interakce, tedy neovlivňují nijak ani působení jiných léků.

Mezi léky, které v těhotenství nejčastěji doporučuji, patří léky na těhotenskou nevolnost, pálení žáhy, nadměrné slinění, léky na podporu psychiky, proti dráždivé děloze, občasnému zakrvácení např. v I. trimestru, kvasinkovému výtoku, léky na podporu imunity – např. v chřipkovém období, na opary rtů, sezonní alergie, na nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, léky pro přípravu na porod a porodu k samotnému…

Které zdravotní problémy může těhotná řešit pomocí homeopatie, a co naopak není vhodné?

Homeopatické léky není vhodné použít v případech, kdy je nutné aplikovat antibiotika nebo je třeba řešit operací (například zánět slepého střeva v těhotenství), dále stavy intenzivního krvácení v těhotenství či jiné akutní porodnické situace… Můžeme je při těchto stavech jen přidávat jako léčbu podpůrnou, například na posílení imunity.

Přesto je spektrum těhotenských potíží, které se dají homeopatickými léky řešit, dosti široké. Není možné zde vyjmenovat zcela všechny potíže, ty nejčastěji řešené jsou vyjmenovány již v předchozí otázce. Podstatné je, aby žena v případě potíží vyhledala erudovanou pomoc, homeopata, nejlépe odborníka v oboru porodnictví, tedy vyškolenou porodní asistentku nebo lékaře. Pro rychlou pomoc v neakutních případech se případně ženy mohou obracet na odbornou poradnu – jedna taková je např. na portálu www.svethomeopatie.cz, kde se maminky mohou nejen poradit zcela bezplatně a anonymně v poradnách, ale najdou tam i spoustu zajímavých doporučení právě pro období těhotenství, porodu a šestinedělí.

Poradíte, jak zvládnout těhotenské ranní nevolnosti?

Homeopatie preferuje vždy individuální přístup a velmi důležité jsou pro ni jednotlivé příznaky dotyčné maminky, z tohoto ohledu je vaše otázka až příliš zobecňující. V řešení ranních nevolností se velmi dobře uplatňuje především klid při vstávání; choďte dříve spát a vstávejte s předstihem… zůstaňte ležet déle v posteli a polenošte si… Než se nasnídáte, užijte lék Sepia officinalis 15 CH – 5 granulí. Lék nechte pomalu rozpustit v ústech, protože homeopatické léky se nejlépe vstřebávají sliznicí dutiny ústní. Lék užívejte pravidelně, 3×5 granulí denně po dobu, kdy trpíte ranními nevolnostmi. Pokud vás navíc hodně stresuje přesun do práce, je vhodné přidat lék Gelsemium sempervirens 30 CH 2× denně 5 granulí, obě dávky nejlépe dopoledne. Zhruba s půlhodinovým odstupem po užití léků se ještě v posteli nasnídejte – piškoty, sušenky a čaj (zkrátka malou snídani) a chvilinku polehávejte, přečtěte ještě kousek knížky, než vstanete…

V těhotenství mě hrozně dráždí pachy, třeba u řezníka, ačkoli nikdy dřív mi to nevadilo. Dělá se mi špatně, je mi na zvracení. Dá se tomu nějak zabránit (kromě toho, že nebudu chodit k řezníkovi)?

Lék Sepia officinalis 15 CH je základem v případě nevolností – užívejte 3×5 granulí denně. A v tomto případě doporučím přidat lék Colchicum 9 CH 3×5 granulí denně, a to po dobu, kdy budete trpět nevolností.

Porod a šestinedělí

Četla jsem, že homeopatika pomáhají i u porodu, dá se s nimi „připravit na porod“. Co si pod tím mám představit? Bude pak porod snadnější?

Homeopatie před porodem napomůže připravit porodní cesty a zlepší jejich tzv. dozrávání, je rovněž skvělá pro hormonální ladění organismu a podporu psychiky ženy v tomto období. Při porodu se její působení promítá do dobré koordinace děložních stahů a otevíraní porodních cest, samozřejmě do psychiky ženy. Homeopatické léky může na zklidnění užívat i manžel – pohodu a klid by měl mít každý účastník týmu – nevnášet k porodu chaos a stres je stěžejní.

Pomůže nějak homeopatie s tzv. baby blues nebo poporodní depresí? Máte nějaké další tipy pro zvládnutí těchto stavů?

V poporodním období by mělo vše směřovat k brzké rekonvalescenci maminky a podpoře laktace – pak je žena spokojena a zřídka nastane taková situace.

Rekonvalescenci podpoříte těmito léky:

  • Arnica Montana 15 CH (2× denně 5 granulí): napomáhá úzdravě porodních traumat
  • Staphysagria 9 CH (3×5 denně): při nástřihu hráze nebo císařském řezu – podpora hojení jizev
  • Phosphoricum acidum 30 CH (2×5 denně): je-li velká únava a vyčerpání pečující maminky
  • Ricinus communis 5 CH (3–5×5 granulí denně): podpora laktace kdykoliv v jejím průběhu
  • Sepia officinalis 30 CH: podpoří hormonální ladění ženy, přímo pozitivně působí na smutky
  • Gelsemium sempervirens 30 CH: pomáhá v situacích, kdy má žena obavy a strach například o zdraví miminka či své, nebo z toho, jak situaci zvládne

Léky je možné vzájemně kombinovat a užívat společně.

Slyšela jsem o homeopaticích z placenty. K čemu jsou dobré, užívá je matka, nebo dítě?

Nemám bohužel dost informací, ani vlastní zkušenost. U nás se nevyrábějí, myslím, že se na to specializuje rakouská firma HOMEOCUR – léky se, pokud vím, využívají zejména pro dítě na nejrůznější zdravotní potíže, například opakované bronchitidy, dermatitidy, chronické alergie, posílení imunity atd.

Kojení

Dětští lékaři prý doporučují homeopatika při problémech s kojením, např. když ubývá mléko. Jaká jsou vhodná? Je nutná návštěva lékaře? 

V podpoře laktace je důležité správné přikládání dítěte k prsu a ostatní režimová opatření.

 

Homeopatickou podporou laktace číslo jedna je lék Ricinus communis 5 CH – v tomto nízkém ředění 5 CH skvěle stimuluje tvorbu mateřského mléka. Užívá se 3–5×5 granulí, nejlépe v období kojení nebo stimulace bradavek. Využít jej může žena v úvodu laktace, stejně jako v období laktační krize, když je mléka najednou méně.

Užívat jej může také maminka, která porodila předčasně a laktaci si musí spustit sama stimulací bradavek, Ricinus 5 CH laktaci podpoří. Užívá se jen po dobu nedostatečné laktace, poté se postupně vysadí 2×5, 1×5… Lék se neužívá nepřetržitě! Lék není vázán na lékařský předpis, je možno jej zakoupit ve většině lékáren nebo objednat do druhého dne. Doporučují jej především porodní asistentky, pediatři i mnohé laktační poradkyně.

Jak lze podpořit dostatečnou tvorbu mléka?

To je téma na samostatný článek, ale pokusím se v několika bodech:

  • Usilujte o včasné první přiložení dítěte k prsu – nejpozději cca do dvou hodin po porodu.
  • Matka a dítě patří k sobě, vyberte si porodnici, která vám takový přístup nabízí!
  • Přikládejte dítě každé 2–3 hodiny, zpočátku i v noci, k oběma prsům.
  • Nechte si poradit, požádejte přidělenou porodní asistentku nebo dětskou sestru, aby zkontrolovala, zda je dítě správně přiloženo k prsu, aby zbytečně nedocházelo k poraněním bradavek.
  • Pečujte o bradavky, potírejte je mateřským mlékem a krémy na bradavky (vždy po kojení), bradavky větrejte.
  • Noste kojící podprsenku, drží prsy ve správném postavení a napomáhá jejich rovnoměrnému a nebolestivému nalévání.
  • Naučte se různé polohy při kojení; kam směřuje brada a nožky miminka, z té strany prsu dítě vypije více mléka (to je dobré vědět, když se tvoří na nějakém místě prsu „zatvrdlinky“).
  • Pokud je i přesto vyprazdňování prsu nelehké a bolestivé, použijte homeopatický lék Phytolaca decandra 9 CH 3×5 granulí denně – podporuje jednodušší vyprázdnění mléčné žlázy.
  • Ke správné technice kojení patří i to, že dítě přikládáme k prsu zcela bdělé a aktivní.
  • Po kojení prsy vyprázdněte – zvýšíte tvorbu mléka a předejdete zánětu.
  • Velmi šetrné je ruční ostříkávání, je to však dovednost, kterou se musíte naučit – požádejte personál, aby vás edukoval.
  • Jakmile nastoupí plná laktace, snažte se kojit při jednom kojení z jednoho prsu.
  • Nezapomeňte na dostatečný přísun tekutin a živin a na odpočinek.
  • Pokud je i přesto laktace nedostatečná, použijte homeopatický lék Ricinus communis 5 CH 3×5 granulí denně.

 

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? V příštích článcích se budeme věnovat následujícím tématům:

  • homeopatie a malé děti
  • poštípání hmyzem, svědění, otoky, drobné úrazy

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Romana Gogelová, porodní asistentka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).