Hlavní navigace

Zlodějky placenty

10. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Číňané placentu zpracovávají od 14. století. I v jiných zemích světa má využití plodového lůžka dávnou tradici. Není divu, je to zázračný orgán nabitý hormony. U nás si ženy placentu někdy musí dokonce ukrást.

Placenta je dočasný orgán. Slouží k vyživení dítěte v děloze, má imunologický význam a je zdrojem hormonů potřebných k udržení těhotenství. Po porodu ji tělo matky obvykle vypudí – a placenta, stále nabitá látkami k nezaplacení, končí někde ve spalovně.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Mnozí rodiče (a nejsou to jen samotné ženy) si myslí, že je to škoda. A chtějí sílu placenty využít pro zdraví rodičky i dítěte, připravují z placenty koktejly či ji polykají zpracovanou ve formě kapslí. „Jedna žena placentu snědla úplně syrovou, po kouskách,“ šokuje hned na začátku (minimálně ty, kdo tuší, jak taková placenta vypadá) Michaela Kalusová, „Placenta totiž ženám voní jako hlavička dítěte.“

Michaela Kalusová stála u zrodu asociace pro zpracování placenty (www.zpracovaniplacenty.cz) a vyrábí pro ženy po porodu z jejich vlastního plodového lůžka kapsle, tinkturu či esence. „Placenta obsahuje obrovské množství hormonů, tvoří je během těhotenství, a i po porodu je jich plná,“ říká.

Jsou to tedy hormony vytvořené vlastním tělem, které si žena dodává po porodu?

Ano, hormony vyráběla placenta a ta odejde, proto jejich hladina v těle po porodu klesne. Kvůli tomu ženy často upadají do „baby blues“ (pozn. lehká přechodná poporodní deprese), týká se to až osmdesáti procent rodiček. A pokud měly traumatický porod, mají větší riziko poporodní deprese. Než tělo začne produkovat potřebné hormony, nějakou dobu to trvá. Takže placenta vyrovná hormony, které tělo po porodu potřebuje. Ty ženy bývají šťastné.

Jak dlouhou dobu po porodu by se placenta měla užívat?

Určitě v šestinedělí, ale některé ženy ji užívají po celou dobu mateřství. Záleží, kolik zpracované placenty mají.

Kolik tobolek se dá z jedné placenty udělat?

Záleží na její velikosti. Čím větší dítě, tím větší placenta. V průměru se udělá osmdesát až sto padesát kapslí. Hodně lidí si nechává připravit tinkturu, ta vydrží nadosmrti. Používá se při krizích, kdy má žena třeba obavy, že ztratí mléko, prochází psychicky náročným obdobím apod., tím vyrovnává hormony.

Užívá se pravidelně?

V šestinedělí se kapsle užívají denně, obvykle tři za den. Některé ženy nemohou užívat tři denně, protože je to na ně příliš…

To poznají samy?

Ano, cítí, že nemohou večer usnout. Placenta totiž u mnoha žen nabudí velký nával energie. Jedna klientka mi psala, že už užívá jen jednu kapsli ráno a cítí se, jak kdyby vypila velké kafe.

Kromě tohoto „nabuzovacího“ efektu placenta významně podporuje hojení. Obsahuje totiž kmenové buňky a růstové hormony. Nedávno jsem měla klientku, která měla natržení, při zpracování jsem kousek placenty uřízla, daly jsme ho na ránu a ta se velmi rychle zahojila.

Proč se to tedy běžně nevyužívá u porodních poranění?

Nevím, co s tím dělají. Placenta se běžně nechává v nemocnici a žena z ní nemá nic. Přitom je to naprosto fascinující dar těla matce. Jednou z nejúčinnějších možností zpracování je koktejl, protože se dělá několik hodin po porodu, přibližně za tři hodiny. Jedna žena, která ho pila, měla podle názoru lékařky po třech dnech tak zavinutou dělohu, jako by byla měsíc po porodu.

Poporodní očistky při užívání placenty trvají maximálně deset dní, tělo se rychleji dává do kupy. Ženy mají krásnou pleť, opravdu úplně září, zlepší se jim vlasy, mají hodně mléka. Je to fascinující.

Více o osobní zkušenosti s placentou, přístupu českých porodnic i platné legislativě najdete v článku PORODNÍCI PLACENTU VYDAJÍ. ALE KROUTÍ U TOHO HLAVOU.

Čeští lékaři ale berou třeba pití placentového koktejlu jako velkou podivnost…

Ten koktejl je přitom dobrý. Ženy se mnohdy diví, že by je to nikdy nenapadlo, jak lahodné to je. Pijí ho i muži. (V Číně si můžete koupit placentovou polévku, když někdo chce.)

Někdy, když žena začne po porodu krvácet, kousek placenty se utrhne a přiloží se na rány. Přirozený oxytocin, když se dostane na sliznici, krvácení zastaví. Placenta se přikládá na natržení, a to se rychleji zatáhne. Jenomže v nemocnici jsou všechny ty přístroje, nástroje a léky, a lidé mají pocit, že je hnusné používat svoje vlastní věci, ze svého vlastního těla. Proč by to mělo být něco odporného? Díky placentě se krásně vyživilo dítě, takže asi není tak hnusná. Má tak vysoký obsah hormonů, že když z ní připravujeme kapsle, řada žen z toho dostane menstruaci nebo začne ovulovat.

Naším cílem je zpřístupnit, aby ženy mohly placentu využívat pro sebe. Proč by se měla vyhazovat? Je to součást těla, a když žena chce, proč by si ji nemohla vzít? Dokonce to pomáhá i v přechodu, ženy dávají přípravky ze své placenty matkám, kterým se tím mohou vyrovnat hormony a někdy nejsou třeba hormonální injekce. Dětem to pomáhá při kolikách, holčičkám, když dostanou menstruaci, placenta jim dorovnává hormony.

Jak se placenta zpracovává?

Po porodu se o placentu stará muž, jsou v tom perfektní. Placentu dají do krabičky a do chladicího boxu, v něm ji převezou domů. Domluvíme se a my přijdeme na zpracování. Muži se k placentě chovají jako ke zlatu, slavnostně nám ji přinesou, celý proces fotí. Řada mužů nám říká, že mají pocit, že se tím kruh uzavřel, všechno je hotové.

Za jak dlouho od porodu je třeba placentu zpracovat?

Děláme to do čtyřiadvaceti hodin. Může být v lednici maximálně sedmdesát dva hodin.

Takže matka s dítětem je ještě v porodnici a doma se připravuje placenta…

U porodů v porodnici je mnohdy problém placentu dostat. Je to prý biologický odpad a musí být spálena. Ale zákon to nepodporuje. Placenta není část těla odňatá, ale vypuzená. Nikde ve světě s tím nedělají potíže, je to část těla, na kterou má žena nárok, protože jí patří. Kdyby tady žena podepsala papír, že placentu nebude distribuovat, nevidím absolutně problém. Do toho nikomu nic není.

V České republice je nás nyní šest, kteří placentu zpracováváme. Je o to velký zájem, proto doufáme, že porodnice budou spolupracovat. V Evropě se to dělá, u nás jen někde. V některých porodnicích vám placentu sami nabídnou, jinde ji nevydají za nic na světě. Ženy si placentu musí někdy dokonce ukrást. Někde dají jen kousek. Stalo se nám, že placentu v porodnici schválně naložili do formaldehydu, aby nešla použít. Přitom my jsme jejich klienti, měli by nám vycházet maximálně vstříc.

Více o osobní zkušenosti s placentou, přístupu českých porodnic i platné legislativě najdete v článku PORODNÍCI PLACENTU VYDAJÍ. ALE KROUTÍ U TOHO HLAVOU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).