Hlavní navigace

Klesající plodnost mužů – realita, nebo fáma?

5. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Brněnské centrum vyšetří ročně 900 spermiogramů. Ano, spermií ubývá; ale stále jsou v normě, říkají odborníci. I když dnešní norma se co do požadavků kladených na množství a kvalitu spermií značně liší od té z poloviny minulého století.

Centrum asistované reprodukce FN Brno řeší problémy při početí již čtyři desítky let. Za tu dobu pomohli odborníci tisícům neplodných párů. Dříve se mluvilo zejména o poruchách plodnosti na straně žen, postupně se pozornost věnuje čím dál více také mužům. Ty trápí především pokles koncentrace spermií.

Úbytek množství spermií v ejakulátu je popisován v řadě studií, na druhou stranu bývá někdy zpochybňován. Podle odborníků z brněnského Centra asistované reprodukce Igora Crhy a Michala Ješety k úbytku reálně dochází.

„V uplynulých desetiletích i v současnosti byla a je plodnosti mužů věnována velká pozornost. V devadesátých letech minulého století to byla slavná studie Carlsenové, která prokázala pokles průměrné koncentrace spermií ze 110 miliónů ve 40. letech na 60 mil./ml během 50. let. Další práce tento výsledek potvrzovaly, některé zpochybňovaly,“ uvádějí specialisté z pracoviště, které ročně vyhodnotí na 900 spermiogramů.

Nepříznivý trend byl potvrzen a trvá

Na webu nemocnice odkazují na rozsáhlou studii Levina a kol. (v roce 2017 vyšla v renomovaném časopise Human Reproduction Update), která vykázala srovnatelné výsledky se zmíněnou studií Carlsenové. Studie shrnula výsledky spermiogramů ze 185 prací z celého světa za období 1973–2011. Jednalo se o analýzy, které se týkaly více než 42 000 mužů a z tohoto pohledu to je dodnes nejrozsáhlejší soubor prezentovaný v jediné souhrnné práci. Ve studii je popisován celkový dlouhodobý pokles koncentrace spermií a ten za sledované období dospěl až na poloviční hodnoty (z 99 mil. na 47,1 mil./ml). Zjištění se týkají mužů západního světa – Evropy, Severní Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu.

Obě velké studie prokazují pokles průměrné koncentrace a pohybu spermií o 1 % za rok. „Dnes tak můžeme s klidem říct, že tento nepříznivý trend byl skutečně potvrzen a trvá,“ říká docent Crha.

Dc. MUDr. Igor Crha, CSc.
Autor: Centrum asistované reprodukce FN Brno

Doc. MUDr. Igor Crha, CSc.

S kolegy z Centra asistované reprodukce zaznamenávají obdobný, i když ne tak razantní pokles. I tak jsou ale výsledky spermiogramů dle doc. Crhy stále v normě.

Dnešní hranice normy spermiogramu:

  • koncentrace spermií vyšší než 15 mil./ml,
  • více než 40 % pohyblivých spermií,
  • 4 % spermií správného tvaru.

Hranice normy spermiogramu v 2. polovině 20. století:

  • koncentrace spermií vyšší než 60 mil./ml,
  • více než 50 % pohyblivých spermií,
  • 50 % spermií správného tvaru.

Do brněnského centra přicházejí každý rok stovky neplodných párů. Velmi častou příčinou potíží s otěhotněním je vyšší věk ženy. „V současné době je nejvíce porodů mezi 30.–35. rokem, v 90. letech 20. století to bylo mezi 20.–25. rokem,“ popisuje doc. Crha. S věkem se snižuje zásoba a kvalita vajíček, u ženy se od narození žádná nová vajíčka netvoří. Přečtěte si k tématu: Dítě do třiceti? Rozhodně ne, tvrdí některé dnešní ženy. Plodnost žen také často poškozuje endometrióza, která se častěji rozvíjí u žen, které nerodily.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Všudypřítomná chemie kolem nás – riziko pro spermie

U mužů nejčastěji bývá problémem nedostatečné množství a kvalita spermií. „V některých případech spermie nedokážou oplodnit vajíčko, protože nejsou schopné proniknout přes ochrannou vrstvu vajíčka. Navíc DNA spermií může někdy být natolik poškozená, že i když dojde k úspěšnému oplození, tak vzniklé embryo nemá šanci na perspektivní vývoj a brzy zaniká,“ říká lékař.

Jednou z hlavních příčin může být podle výsledků mnoha studií poškození varlete již v době jeho vzniku v embryonálním období. Na vině je zřejmě velké množství chemických látek (označují se jako endokrinní disruptory), které může nevratně narušit vznikající semenotvorné kanálky a další struktury varlete. K těmto látkám patří například zplodiny cigaretového kouře, látky používané v chemickém průmyslu nebo i některé přírodní látky, které mají molekuly podobné hormonům. „Výsledek tohoto poškození se projeví s odstupem mnoha let v dospělosti. Těžko se dohledá, zda v kritickém období vzniku varlete byla matka vystavena třeba cigaretovému kouři nebo jiným škodlivinám. Tato poškození mohou vést nejen k nízkým hodnotám spermiogramu, ale také ke zhoubným nádorům varlete nebo zadržení varlete v dutině břišní – kryptorchismu,“ varuje doc. Crha s tím, že podle statistických údajů se výskyt těchto látek v uplynulých desetiletích několikanásobně zvýšil.

Možnosti pomoci

Odborníci upozorňují, že důležité je komplexní vyšetření v centru specializovaném na tuto problematiku. Podle zjištěných příčin potíží je možné využít režimová opatření, medikamentózní léčbu nebo některé chirurgické výkony – například odběr spermií z varlete, odstranění varikokély.

Nejúčinnější jsou podle odborníků výkony asistované reprodukce, které umožní výběr nejlepší spermie a její zavedení přímo do vajíčka. Tímto postupem se současně léčí také velmi časté snížení plodnosti ženy.

Ing. Michal Ješeta
Autor: Centrum asistované reprodukce FN Brno

Ing. Michal Ješeta

Před vlastním použitím spermií pro in vitro fertilizaci (IVF), to znamená pro oplození vajíček mimo organizmus ženy, je velice důležité získat ty nejlepší spermie z ejakulátu. Jak se vybírá ta nejlepší spermie, vysvětluje Michal Ješeta z Centra asistované reprodukce: „Znamená to oddělit životaschopné spermie od nepohyblivých a poškozených. Pro tyto účely v našem centru využíváme šetrný způsob separace spermií na základě jejich pohybu. Nejrychlejší spermie jsou odděleny od ostatních a jsou dále použity pro vlastní oplozování.“ Nicméně tento způsob má své limity. Lékaři již dnes vědí, že existuje celá řada parametrů okem „nepostřehnutelných“, které mohou být klíčové pro úspěch IVF.

„Základní metody selekce mohou u většiny pacientů fungovat velice dobře a jsou často dostatečné pro kvalitní výběr spermií před jejich použitím pro oplozování. U celé řady mužů není ale možné klasickým způsobem spolehlivě vybrat tu nejvhodnější spermii na oplozování. Jedná se především o muže, kteří mají špatný spermiogram, muže starší, kuřáky, diabetiky, muže s varikokélou, chlamydiemi či po chemoterapii.“ V těchto případech, nebo pokud u páru opakovaně dochází k zástavě vývoje embryí či časným potratům, základní metody selekce nestačí, je lepší vybrat tu nejvhodnější spermii na základě pokročilých separačních technik, které již dnes mají specializovaná pracoviště k dispozici.

Zdroj a více informací: Centrum asistované reprodukce FN Brno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).