Hlavní navigace

Kdy máte nárok na lázně po covidu a co pro to udělat

27. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Léčebné Lázně Luhačovice
Onemocnění covid-19 vyvolává nejen velkou únavu těla, bolesti hlavy či svalovou slabost. Jeho nejčastějším důsledkem jsou postižené plíce. Znovu chytit „ten správný dech“ mohou pacienti v lázních. Co pro to udělat, radí odborníci z Lázní Luhačovice a Jáchymov.

„Mnohdy se obtíže s plícemi v různé síle objevují i u těch, kteří měli nekomplikovaný průběh vlastní nemoci a často bohužel i s odstupem času,“ říká Eduard Bláha, generální ředitel Lázní Luhačovice, a. s., a Léčebných lázní Jáchymov, a. s. Co a jak podniknout na cestě za uzdravením?

Co se dozvíte v článku
  1. Prostudujte lékařskou zprávu
  2. Na co máte jako pacient nárok
  3. Do lázní jeďte co nejdříve
  4. Léčba trvá 3–4 týdny
  5. Procedury, které vaše plíce „nastartují“

Prostudujte lékařskou zprávu

V případě, že jste měli těžký průběh tohoto onemocnění a skončili jste v péči lékařů v nemocnici, podívejte se pozorně do své propouštěcí zprávy. Měli byste v ní nalézt jasné doporučení k doléčení v lázních, které se na problematiku dýchacích onemocnění specializují. Pokud vám toto doporučení chybí, navštivte svého obvodního lékaře. 

„Pacienti po komplikovaném zápalu plic, který covid-19 způsobuje a kteří byli hospitalizováni v nemocnici, mají jasný nárok na lázeňskou péči hrazenou pojišťovnou. Obvykle nastupují nejpozději do čtyř měsíců od hospitalizace,“ vysvětluje primář Petr Pšenica, lékař Lázní Luhačovice, a. s., které se na postcovidové doléčení specializují. „Doléčení po covidu neoddalujte, včasný začátek rehabilitace dýchacího ústrojí dává naději na zlepšení výkonnosti až na úroveň před samotným onemocněním.“ 

Na co máte jako pacient nárok

Požádejte svého obvodního lékaře o vypsání návrhu co nejdříve po svém návratu z nemocnice. Máte právo si zvolit nejen lázeňskou společnost, ve které se chcete rehabilitovat, ale i přímo konkrétní lázeňský dům, ve kterém chcete být ubytováni.

Vypsaný návrh na lázeňskou péči od obvodního lékaře odešlete nebo osobně doručte do vaší zdravotní pojišťovny. Dnes vše běží velice rychle a první postcovidoví pacienti potvrzují, že jim byl návrh schválen dokonce za týden.

Do lázní jeďte co nejdříve

„Obecně platí, že od odeslání návrhu na lázeňskou péči na pojišťovnu běží doba maximálně tří měsíců, do které pacient musí nastoupit, jinak poukaz pozbývá platnosti,“ uvádí Jindřich Maršík, vedoucí lékař společnosti Léčebné lázně Jáchymov.

Petr Pšenica dodává: „U postcovidových pacientů určitě doporučujeme nastoupit co nejdříve, protože čím dřív po prodělané nemoci nastane doléčení v lázních, tím je větší šance, že se tělo dostane zpátky do své původní zdravotní kondice bez dlouhodobých následků.“ 

Nemůžete do lázní? Odborníci radí dodržovat tyto zásady

  • Choďte často na procházky do přírody a postupně zvyšujte jejich intenzitu i náročnost.
  • Dbejte na správnou stravu bohatou na vitamíny a minerální látky s vysokým podílem ovoce a zeleniny.
  • Pomozte si i různými doplňky stravy, a to především těmi, které obsahují antioxidanty a vitamíny C a E.
  • Nezanedbávejte spánek a pravidelný denní režim. Toto pomáhá nejen tělu, ale i naší psychice.
  • Nezlepšuje-li se postupně váš zdravotní stav po prodělaném onemocnění, navštivte svého lékaře.

Léčba trvá 3–4 týdny

Lázeňská léčba hrazená pojišťovnou, laicky řečeno tak zvaně „na křížek“, trvá tři až čtyři týdny.

„I u klientů přijatých s diagnózou způsobenou onemocněním covid-19, stejně jako u všech ostatních pacientů, je provedena komplexní vstupní lékařská prohlídka. Na základě anamnézy, vyšetření a potíží daného pacienta je stanoven vždy individuální léčebný rehabilitační plán, takže postcovidovým pacientům neřešíme jen dýchací problémy, ale například i problémy pohybového aparátu,“ vysvětluje Petr Pšenica.

Lázně i pro samoplátce

  • Pro ty, kdo se necítí stále fit, ale na lázeňský pobyt „na pojišťovnu“ nemají nárok, jsou pobyty pro samoplátce.
  • I na nich jsou předepisovány stejně kvalitní procedury, které se individuálně stanovují po vstupní prohlídce.
  • Pobyt může trvat i jeden nebo dva týdny – už to má léčebný význam, minimálně v rámci rekonvalescence po prodělané chorobě.

Procedury, které vaše plíce „nastartují“

Složení procedur se v každé lázeňské společnosti liší v závislosti na přírodním léčebném zdroji, který mají dispozici. V případě onemocnění dýchacího ústrojí se k léčbě využívají pitné kúry a inhalace přírodními minerálními vodami

„Mezi ty nejdůležitější procedury bych zařadil inhalace přírodní minerální vodou, které mají tzv. ‚mukolytický‘ efekt. To znamená, že rozpouštějí hlen v dýchacích cestách. Umožňují lidem pročistit dýchací cesty, odkašlat a tím se zvětšuje funkční kapacita plic. U nás v Luhačovicích využíváme Janovu vodu a Vincentku, které mají vysoký obsah oxidu uhličitého. Dále je to celá škála fyzioterapeutických metod, při kterých s klienty cvičíme či trénujeme dechovou gymnastiku. Při ní fyzioterapeut instruuje pacienta ke správnému dýchání a plnému bráničnímu dechu, který umožňuje prodýchat všechny plicní laloky, zkvalitní okysličení krve a umožní tak zbavit se zbytku zánětu v plicních tkáních,“ popisuje Petr Pšenica. V průběhu pobytu si tak pacient osvojí nejen dechovou gymnastiku, ale i léčebný tělocvik, tedy rehabilitační techniky, díky kterým pak může v regeneraci plic pokračovat i v domácím prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).