V espresso baru si můžete dát rychlé kafe i sednout v klidu s notebookem, vysvětuje majitel pražírny

Sdílet

Espresso bar LOKA
Autor: Doubleshot
V čem se liší espresso bar od kavárny? Jak se liší nabídka i servis? A kde všude už espresso bary LOKA najdete? Nejen na to jsme se ptali spolumajitele kaváren a espresso barů Jaroslava Tučka, spoluzakladatele české pražírny výběrové kávy Doubleshot.

Espresso bar LOKA má v areálu pražské Masaryčky otevřeno od loňského léta. Netradiční koncept se ujal, a proto se pod tuto značku nově přesunul i espresso bar ve výdejní hale Alzy v Holešovicích. Značka LOKA se tak stala jednotnou platformou pro všechny budoucí espresso bary společnosti Doubleshot. V čem se LOKA liší od ostatních běžných kaváren? Server Vitalia se ptal přímo spoluzakladatele pražírny Jaroslava Tučka. 

Proč LOKA?

Proč ten název? Protože zveme na loka výběrové kávy a sousty dalšího. A protože si vybíráme lokality, kde si myslíme, že na loka něčeho dobrého budete mít nejspíše chuť. A jsme lokální pražírna!

Jak se váš espresso bar liší od standardní kavárny?

Obecně jsou espresso bary bez obsluhy a jejich nabídka je omezená. Jak přesně, záleží na každém espresso baru. Může to být klidně opravdu jen výdejní okénko pro nápoje s sebou, v Česku je to často spíše maličký prostor s pár barovými židličkami a pultíkem, kde zákazník čeká na svůj nápoj. Základem ale je, že objednáváte přímo na baru nebo u kávovaru a zde i rovnou platíte. 

Co se týče nabídky, tak základem je, jak už je jasné z názvu, espresso a nápoje na něm založené, standardem espresso barů s výběrovou kávou je dnes většinou i káva filtrovaná. A pak může a nemusí nabízet jednoduché občerstvení a pečivo do ruky, které si můžete vzít s sebou. Naše LOKA espresso bary mají oproti zvyklostem u tohoto typu podniků nabídku občerstvení z vlastní pekárny i kavárenské prostory k sezení. Nemáme u nich ale kuchyň, proto nenabízíme teplá jídla a není zde obsluha. A není možné si tu ani udělat rezervaci.

Doubleshot je česká pražíran výběrové kávy, kterou majitelé od roku 2010 nakupují osobně z rukou farmářů a každý den praží. Doubleshot provozuje v Praze i kavárny Místo, Můj šálek kávy a espresso bary LOKA v Alza.cz a v Masaryčce.

V čem je to výhoda pro provozovatele a v čem pro zákazníka?

Pro zákazníka je výhodou to, že v LOKA bude spokojený, ať už spěchá a chce rychlé kafe a sendvič do ruky, tak když naopak hledá místo, kde si může sednout, vypít kávu a mít klid, protože ho nebude “otravovat” ani obsluha. Takže jsou to taková ta místa, kdy si mezi schůzkami můžete otevřít počítač a vyřídit nejurgentnější poštu.

Pro nás jako provozovatele je koncept espresso baru méně náročný na prostor i na zaměstnance a je i výrazně jednodušší na provoz. Jakmile neřešíte teplou kuchyň, nemusíte mít kompletní gastronomické zázemí a místo desetičlenné směny máte dvoučlennou, takže je to provozně levnější a výrazně jednodušší. Tady je ale třeba říct jedno ale. 

Aby espresso bar ekonomicky dobře fungoval, musí být na opravdu frekventovaných místech. Zatímco na snídani do útulné kavárny si rádi zajdete do klidné uličky, tak kávu, kterou si dáváte každý den po cestě do práce, opravdu musíte mít naprosto po cestě. A na takto frekventovaných místech jsou pronájmy samozřejmě násobně dražší.

Galerie: Espresso bary LOKA

Máte propočítáno, kolik času zaměstnance, respektive kolik peněz ušetříte na samoobslužném provozu oproti Místu nebo Kavárny můj šálek kávy, což jsou vaše další kavárny? 

Pokud bych počítal opravdu jen, o kolik zaměstnanců potřebujeme méně než v Šálku, tak to je o sedm denně. V LOKA espresso barech, stejně jako v kavárnách pracují kvalifikovaní baristé, ale není tam obsluha a klasický servis je velmi omezený. 

Nemůžu však říci, kolik ušetříme, protože samozřejmě je to úplně jiný koncept – objednávky v LOKA jsou i řádově nižší. Tou nejběžnější je opravdu káva s sebou a abyste se dostali na tržbu, kterou uděláte s teplou snídaní pro jednoho zákazníka Šálku, tak takových káv s sebou musíte prodat osm až deset. Takže to nejde úplně říct, kolik ušetříme, protože těch faktorů je tam hodně. Espresso bary jsou ale obecně jednodušší na provoz, zkrátka se toho může výrazně méně zkomplikovat. A při stávajícím nedostatku zaměstnanců v servisu je to podle mě už prostě nutnost. Je to vidět třeba i v Esce od Ambiente, která se také proměnila v koncept bez obsluhy. Mladí lidé už nechtějí být full time v servisu a běhat mezi stoly. 

Automatické mlýny

Brouk a Babka, Orion, Světovar. Poznejte slavné české obchody, pivovary a továrny podle fotografií

Je vám budova na titulní straně povědomá? A víte, kde stojí? Tak směle do našeho kvízu, ptáme se ni v jedné z dvanácti otázek.

Jakou máte na nový koncept odezvu od zákazníků?

Po roce fungování LOKA Masaryčka se tam baristé nezastaví, což doufám můžu brát za to, že odezva je skvělá. Máme stálé zákazníky, kteří si u nás kávu dávají opravdu pokaždé, když jsou do práci a právě pro ně, i když nejen, spouštíme věrnostní program. Na to jsou totiž espresso bary také o něco vhodnější než kavárny. Ten náš tedy platí i v kavárnách, ale spustili jsme ho až právě po otevření LOKA. A věřím, že přebudování espresso baru v holešovické Alze na LOKA jen zpříjemní zážitek zákazníkům, kteří tam chodí už víc než 11 let.

Chystáte se otevřít i další pobočky, když jdou obchody dobře?

Zatím jednáme o jednom zajímavém místě, ale zatím nemůžeme říct víc, než že doufáme, že to vyjde. Máme ale hodně míst, kde bychom otevřít chtěli, jen čekáme na příležitost a prostor. Hledáme takový, který bude dávat ekonomicky smysl a nebude konkurovat našim velkoobchodním patrnerům, tedy jiným kavárnám, které nabízejí naši kávu.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).