Hlavní navigace

Jste smutní, unavení? Zažalujte podzim

29. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Smutek, nedostatek energie, někdy se přidává i beznaděj a pocity úzkosti. Jak se cítíte na podzim? Pokud jste více unaveni než jindy, nejste sami.

Podzimní splíny se vyznačují smutkem, nedostatkem energie a celkovým vyčerpáním. Ještě neudeřila osmá hodina večer a vám už se chce spát. Splín se střídá s úzkostí a vnitřním neklidem. Může se přidávat nervozita i poruchy spánku.

Lékař a odborník na zvládání stresu Vinzenz Mansmann to vysvětluje následovně: „Za podzimní vyčerpání je zodpovědný především nedostatek světla, snížená tvorba melatoninu ve spánku, výkyvy počasí a změny tlaku.“ Dobrou náladu si však může každý sám zkusit vyrobit. Zabírá co nejvíce slunce a světla, ale také pohyb a dobré jídlo. (Více v článku Na světle jsme „happy“.)

Odlehčené jídlo odlehčí i mysl

Špatné nálady mnohdy řešíme špatnou stravou. („Zvyk utěšovat své pocity jídlem se často vyvíjí již v dětství,“ říká v rozhovoru o emočním přejídání psycholožka Jitka Herlesová.) Upřednostňujeme těžká, tučná a energeticky náročná jídla, což je zátěží pro játra. Není bez zajímavosti, že podle čínské medicíny vznikají deprese právě přetížením jater, která nedokážou dobře odvádět toxické emoce. Ať už tomu věříte, či nikoli, jistě svému tělu i mysli prospějete tím, že mu dopřejete i na podzim odlehčená jídla plná vitaminů a omezíte pití alkoholu.

Galerie: Stopněte stres – 7 aktivit, které vás zabaví

Lékařka a homeopatka Magdalena Záchová doporučuje pro podpoření činnosti jater „homeopatický detox“: „2× denně budeme po dobu jednoho měsíce užívat 5 granulí od každého léku: Chelidonium majus 9CH, Taraxacum 9 CH a Carduus marianus 9CH (poslední dva zmíněné léky jsou v ČR momentálně dostupné pouze na lékařský předpis).“

Třezalka tečkovaná

Bylina se žlutými květy, s níž se běžně setkáváme na loukách, mezích a okrajích lesů, může být třezalka tečkovaná (zda jde skutečně o třezalku, poznáte podle toho, že z rozmáčknutého květu vyteče červená šťáva). Tato rostlina je považovaná za přírodní antidepresivum. Podporuje emoční rovnováhu, zmírňuje napětí i stres a potlačuje poruchy spánku.

„Na běžné podzimní propady nálady u lidí, kteří preferují slunce, mám osvědčenou kombinaci homeopatických léků: Dopamine 9CH ráno 5 granulí a Kalium Phosphoricum 15CH večer 5 granulí. Podávat tři až čtyři týdny a pak v průběhu zimního období zopakovat dle potřeby (například v období předvánočního shonu),“ doporučuje lékařka a homeopatka Hana Váňová a dodává, že homeopatika je možné užívat i preventivně.

Homeopatických léků, které mohou zmírnit depresivní stavy, je hned několik a se správným typem by vám měl poradit lékař-homeopat. „Homeopatické léky působí komplexně a harmonizují hlavně funkční psychosomatické poruchy. Poznat, který z homeopatických léků je pro daného člověka vhodný, vyžaduje pohovor, při kterém se zjistí jednak charakteristika konstituce a konkrétní psychosomatické příznaky a jejich zvláštnosti,“ dodává lékařka.

Únava a vyčerpání na podzim

  • Kalium phosphoricum 15CH: K únavě se přidávají i bolest hlavy a je zvýšená chuť na sladké. Dávkování: 5 granulí 2× denně.
  • Ruta graveolens 9CH: Kromě bolestí hlavy nás trápí únava očí. Dávkování: 5 granulí 2–3× denně.
  • Oscillococcinum: Pro posílení organismu na podzim. Dávkování: Preventivně 1 tubičku 1× týdně celý podzim.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).