Hlavní navigace

Je novoroční detox nutnost, nebo nesmysl?

3. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
K nejčastějším novoročním předsevzetím patří „být zdravý“. Mnoho lidí se tak pouští do nejrůznějších očistných kúr a detoxikací, které jim mají pomoci ke štíhlejší postavě, mladistvějšímu tělu nebo krásnější pokožce.

Je však tento každoroční trend po Vánocích opravdu nutný a dokáže jeden měsíc šťáv a zeleniny napravit hřešení celého roku? Na to, jak je to s novoroční očistou těla, se zaměřila česká značka KetoDiet a její hlavní výživová specialistka Martina Dvořáková.

Co se dozvíte v článku
  1. Očista těla za cenu jeho podvýživy
  2. Zima se pro změnu stravování vůbec nehodí
  3. Máme skutečně tělo plné toxinů?
  4. Zapomeňme na klystýry
  5. Detox nezvrátí měsíce špatné stravy, kvalita je důležitá po celý rok

Očista těla za cenu jeho podvýživy

Svátky plné smaženého jídla, pokrmů s majonézou spolu s horami cukroví zmůžou nejeden žaludek. Pocit plnosti se tak záhy dostaví a chvíli trvá, než se dá trávení zase do pořádku. Mnozí se proto cítí provinile a pod vlivem společnosti si myslí, že svému tělu ublížili, měli by to napravit co nejrychleji a nejefektivněji. Z toho důvodu nakoupí odšťavňovač, spoustu zeleniny a ovoce, zázračné čaje a vrhají se na očistnou kúru.

„Často ti lidé hladoví, protože jsou pouze na džusech, čajích a čerstvé zelenině a ovoci. Z toho sice dostanou dostatek vitaminů a vlákniny, ale chybí jim bílkoviny a tuky. Logicky začnou být vyhladovělí a po několika dnech či pár týdnech se s kručícím žaludkem vrhají na rohlík se šunkou. A jsou v tom znovu,“ přibližuje běžný průběh detoxu Martina Dvořáková.

Zima se pro změnu stravování vůbec nehodí

Podle výživové specialistky navíc leden není ani nejvhodnějším obdobím, pokud chce někdo měnit svůj obvyklý jídelníček.

„Chcete-li začít jíst zdravěji, dejte se do toho hned, jak se odhodláte. Nicméně vzhledem k dostupnosti lokální zeleniny a bylinek je vhodnou dobou obzvláště jaro. I díky zvyšujícímu se počtu hodin denního světla tělo lépe reaguje na změnu. V zimě naopak potřebuje zahřát a dodat bílkoviny pro správné fungování imunitního systému,“ dodává.

Máme skutečně tělo plné toxinů?

Jak je to vlastně s toxiny v našem těle? Kdybychom byli opravdu tak zamoření, jak mnozí lifestyloví influenceři a celebrity tvrdí, cítili bychom se opravdu špatně.

„Nejspíš by nás bolela játra, byli bychom stále nemocní, měli průjem nebo zácpu, problémy s častým močením a taky bychom rapidně tloustli,“ usmívá se Martina Dvořáková a pokračuje: „Naše játra a ledviny čistí krev a fungují skvěle jako filtr na možné škodliviny. Dokud netrpíme chronickým onemocněním těchto orgánů, není nutné se pouštět do drastických diet, jež by nás měly ‚očistit‘.“ Nevhodná detoxikace nám může naopak uškodit, jak popisuje v článku Neubližujte svému tělu: jak se vydělává na detoxikaci nutriční terapeutka Veronika Pourová, zakladatelka poradny Ne hladu.

Zapomeňme na klystýry

Podle odborníků není vhodný ani klystýr, po němž často sahají někteří nadšenci s vidinou čistých střev. Žádný efekt totiž prokázaný nebyl, vyjma možného poranění sliznic střeva a konečníku. Podávání projímadel a klystýrů bylo kdysi pokládáno za významnou léčebnou metodu, ale tento trend byl již dávno přehodnocen.

Galerie: Historie klystýrů

Naopak vhodné může být podle Martiny Dvořákové pití čaje z ostropestřce mariánského nebo zeleného ječmene.

Detox nezvrátí měsíce špatné stravy, kvalita je důležitá po celý rok

Podle hlavní výživové specialistky KetoDiet je důležité volit kvalitní potraviny během života tak, abychom neměli potřebu tělo detoxikovat každý leden

„Postupné a nenásilné zařazení zeleniny, luštěnin nebo semínek do stravy je daleko příjemnější pro naši psychiku i tělo, než si se sebezapíráním dát týden jen na šťávách z celeru a mrkve. I do našeho dietního plánu postupně zařazujeme další složky potravy, aby si na ně tělo zvyklo. Jednak tím předejdeme jojo efektu, jednak tím lidi učíme dlouhodobě udržitelné, zdravější životosprávě. Jakmile lidé o své tělo pečují delší dobu, mají k němu lepší vztah, což se pozitivně odráží i na jeho fungování. Navíc si pak rozmyslí, jestli ho trápit hladem,“ uzavírá Martina Dvořáková.

Odborná spolupráce:

Martina Dvořáková

Výživová specialistka a dietní koučka, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).