Hlavní navigace

I dva roky po krachu firmy JSG se její falšované medy našly v obchodech

24. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ročně každý z nás sní skoro kilogram medu, jeho kvalita ale není vždy taková, jakou bychom si představovali. Zejména medy firmy JSG se dlouhodobě řadí mezi medy falšované či nejakostní. A to už firma JSG přes dva roky neexistuje.

Jen za poslední tři měsíce našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce pěknou řádku falšovaných, nejakostních či nebezpečných medů. (Nahlédněte do galerie.) Když začneme pátrat po tom, jaké medy se v hledáčku inspektorů nejčastěji objevují, narazíme na medy firmy JSG. Navzdory tomu, že má tato firma od září 2015 pozastavenou činnost (byť na trhu existovala přes dvacet let a medy i vyvážela za hranice), v tržní síti se kontrolorům za posledních pět let podařilo najít téměř šedesát falšovaných či nejakostních medů z jejich produkce.

„Za zjištěné závady týkající se jakosti nebo falšování medu byly uloženy sankce. Jednalo se nejméně o deset případů. Pokuty v jednotlivých případech dosáhly desítek, v jednom případě dokonce stovek tisíc korun,“ uvedl pro server Vitalia.cz Petr Majer ze Státní veterinární správy ČR. Nejvyšší pokuta činila čtvrt milionu korun.

Přestože firma JSG neexistuje, i tak se její medy ještě v závěru roku 2017 na českém trhu objevily a inspektoři s nimi nebyli spokojeni. Jak už lze dle data zániku firmy odvodit, nejčastějším prohřeškem taktového medu byla nižší aktivita enzymu diastázy, než je stanoveno v příslušném právním předpise, což je dáno většinou stárnutím medu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).