Hlavní navigace

Je bezpečné koupit kapra na ulici?

20. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Filip Singer
Pracovníci veterinárního dozoru nemají volno ani v posledním období roku. V předvánočních dnech dohlížejí zejména na sezónní prodej kaprů v ulicích.

Státní veterinární správa (SVS) jako každý rok prověřuje, zda je při pouličním prodeji ryb vše v pořádku. Kontroluje, zda mají prodejci doklady o původu ryb, kde byli kapři sádkováni, jestli jsou prodejní místa vybavena tak, jak mají, a jak s rybami zacházejí.

Prodejci sedm dní před zahájením prodeje oznamují veterinárním správám, kde bude stánek umístěn a také zda budou kapry usmrcovat a porcovat na přání zákazníků, popřípadě zda budou prodávat ryby pouze živé. „Kdo ryby usmrcuje, kuchá a porcuje, popřípadě jinak upravuje, musí mít na tomto místě také dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.),“ vyjmenovává povinnosti prodejců mluvčí SVS Josef Duben. Musí mít také zdravotní průkaz, ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice) a samozřejmě musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Přitom letité zkušenosti ukazují, že kapra týrají spíš zákazníci než prodejci.

Nechte to na odbornících

Prodej kaprů na ulici probíhá obvykle podle zjištění veterinářů bez větších závad. „Předpokládáme, že ani letos nezjistíme žádná závažná pochybení,“ říká ze zkušenosti mluvčí veterinární správy. Loňské předvánoční kontroly zaměřené na sezónní prodej ryb například ukázaly na velmi slušnou úroveň prodejců. Podle informací SVS se 568 kontrolních akcí týkalo ryb a produktů rybolovu a z toho bylo uloženo šest pokut.

Kdo kapra usmrcuje, musí jej nejdříve omráčit tupým předmětem na temeno, tj. kousek nad očima, a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutí míchy a cév těsně za hlavou. „Že se nesmí kapr za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele, to je snad již dostatečně známo,“ říká Josef Duben.

Zdá se to jasné, ale kapra můžete týrat i jinak, aniž si to uvědomíte. Pokud si rybu vezmete domů do vany, budete ji zabíjet amatérsky nebo kapra v dobré vůli či pro dobrý pocit dětí vypustíte zpět do přírody. „Nejlepší je usmrcení kapra nechat na odbornících a nepůsobit mu zbytečný stres tím, že si jej někdo živého odnese domů a posléze je často dost nešikovně usmrcuje. Darovat život kaprovi vypuštěním do rybníka či do řeky je velmi diskutabilní, neboť takto ´obdarovaní´ v minimálně 70 % uhynou. Vylačněný kapr většinou není s to po vypuštění přežít,“ připomíná Josef Duben. Ryba je totiž po několikaměsíčním hladovění v sádkách a neustálých transportech zcela vyčerpaná. V tomto stavu má pouze minimální šanci na přežití ve volné přírodě. Nemá dostatečné zásobní látky a nenajde potřebné množství potravy. Více: Kapr ve vaně: největší stres v jeho životě.

Použité zdroje: TZ SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).