Hlavní navigace

„Jarní“ homeopatické léky pomohou při očistě i únavě

18. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Slunce a barevné květy lákají vyběhnout, ale my bychom raději zůstali v peřinách. Očistěte organismus a zbavte se jarní únavy. Kromě změny jídelníčku pomohou i homeopatika.

Po zimě je naše tělo unavené. Nemusíme to hned svádět na moderní dobu. Na vině je i nedostatek slunečního světla, přirozené omezení konzumace kvalitního ovoce a zeleniny a vyčerpání imunitního systému po boji s infekčními nemocemi.

Pochopitelně neseme svůj díl viny i my sami. Na přelomu roku se více stresujeme, jíme sladké a tučné potraviny, mnohdy i více holdujeme alkoholu. Pohybu naopak méně.

Jaro tedy nabádá k nejrůznějším očistám těla a půstům. Někdo dodržuje tradiční masopust, jiný se na přechodnou dobu vzdá sladkostí a průmyslových výrobků nebo zásadně omezí bílou mouku.

Ať už si pro sebe vyberete cokoli, můžete svůj „půst“ doplnit vhodnými bylinkami, například popíjením čajů z mladé kopřivy, pampelišky nebo sedmikrásky. Očistné účinky má i vojtěška, medvědí česnek, petržel nebo bodlák ostropestřec mariánský.

Detoxikační kúru lze podpořit i vhodnými homeopatiky.

Pečujte o svá játra

Největším detoxikačním orgánem jsou játra. Zejména díky nadbytku kyselinotvorných potravin, jako jsou například jednoduché cukry, sýry, bílá mouka nebo i alkohol, káva a černý čaj, dochází k jejich přetížení.

Homeopatickým lékem číslo jedna na játra je Nux vomica. „Kromě léku Nux vomica na jaře často doporučuji vlaštovičník v homeopatickém ředění Chelidonium. Oba homeopatické léky podporují činnost jater a stimulují látkovou výměnu,“ říká lékařka-homeopatka Eva Kettmannová a dodává: „Je třeba užívat je alespoň tři týdny, během kterých zvýšíte příjem tekutin.“

Dbát bychom měli rovněž na dostatečný přísun železa, zinku, hořčíku a vápníku. Hořčík a vápník najdeme například v ořeších, zejména mandlích, dále v máku nebo špenátu.

Bylinkářka Simona Procházková na posílení jater doporučuje užívat vylisovaný olej z ořechů a semínek. „Místo chroupání ořechů můžeme konzumovat přímo z nich vylisovaný olej, doporučuji toto množství: lžičku mandlového a lžičku makového oleje denně. Zinek a železo obsahují zase dýňová semínka, užívejte tedy lžičku dýňového oleje denně. Čím zodpovědněji budeme tyto pokyny dodržovat, tím rychleji se nám játra zotaví.“ (Více v článku Játra milují hořké bylinky.)

Nejčastější jarní homeopatické léky:

  • Detoxikace organismu: Nux vomica 9CH a Chelidonium 9CH. Dávkování: pět granulí 2× denně. Užívat alespoň tři týdny, během kterých je potřeba zvýšit příjem tekutin.
  • Únava po opakovaném nachlazení v zimním období: China 9CH pět granulí 2× denně pět kuliček a obden tubu Oscillococcinum. Užívat dva týdny.
  • V popředí je psychická únava z přepracování nebo nedostatečného spánku a následně i bolesti hlavy: Kalium phosphoricum 9CH pět granulí 9CH 2× denně (před snídaní a před obědem). Užívat dva týdny, nebo podle potřeby před zkouškou.
  • U výrazného duševního vyčerpání, které se projevuje zapomínáním a nechutí k intelektuální práci až lhostejným chováním, někdy až nechutenstvím a depresivní náladou: Phosphoricum acidum 15CH. Dávkování pět granulí 2× denně. Užívat dva až tři týdny.

Jarní únava

Jarní únavu vnímá každý s trochu jinou intenzitou a nevyhýbá se ani dětem, které mohou být v tomto období mrzutější.

Při homeopatické podpoře je vždy lepší obrátit se na lékaře a odborníka v homeopatii, který doporučí individuální lék a jeho dávkování.

Někdo se může cítit unaven po častém marodění. „U pacientů, kteří jsou po zimě unavení po opakovaném nachlazení, doporučuji začít s přípravky China a k tomu obden tubu Oscillococcina,“ říká lékařka.

Když je v popředí psychická únava z přepracování nebo nedostatečného spánku a následně i bolesti hlavy, Eva Kettmannová doporučuje Kalium phosphoricum. „Tento homeopatický lék je velmi vhodný také pro studenty – a to nejen na jaře, ale i během zkouškového období jim pomůže lépe se koncentrovat a udržet pozornost. Doporučuje se užívat jej dva týdny, nebo podle potřeby před zkouškou. U výrazného duševního vyčerpání, které se projevuje zapomínáním a nechutí k intelektuální práci až lhostejným chováním a někdy i nechutenstvím a depresivní náladou, doporučuji Phosphoricum acidum.“

Samozřejmě myslete na to, že nikdy nestačí užívat pouze homeopatii nebo bylinky, případně léky a potravinové doplňky, ale vždy je potřeba změnit i jídelníček a přidat do denního režimu pohyb, ideálně na čerstvém vzduchu.     

Odborná spolupráce:

MUDr. Eva Kettmannová

Alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii.

Členka rady Homeopatické lékařské asociace a odborná garantka Světa homeopatie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).