Hlavní navigace

Jak se zbavit celulitidy? Její vznik ovlivňují fascie

18. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Trápí vás tzv. pomerančová kůže? Už jste vyzkoušeli nejeden krém, prostředek na automasáž či jinou metodu, která vás měla celulitidy s jistotou zbavit – ale nezbavila? Toto jsou důvody a možná cesta, jak na celulitidu.

Celulitida má mnoho příčin a různé mechanismy vzniku. Trápí skutečně velké procento zejména žen v populaci, které se s ní často těžko vyrovnávají. Omezuje je v sociálních kontaktech, některé si kvůli ní neobléknou sukni, další by v životě nejely na dovolenou k moři. Co s tím?

Co se dozvíte v článku
  1. Přijměte své tělo – to se snadno řekne, ale hůře udělá
  2. Celulitida – příčiny vzniku
  3. Jak fascie souvisí s pomerančovou kůží?
  4. Terapie celulitidy kombinuje ošetření a zásady životního stylu
  5. Obdarujete své tělo
  6. Užitečný pomocník: válec neboli roller
  7. Celulitida se léčí komplexně

Přijměte své tělo – to se snadno řekne, ale hůře udělá

V našem terapeutickém centru jsme postupem času došly k tomu, že ruku v ruce s lymfodrenáží, ošetřením fascií, diagnostikou jídelníčku, pohybového režimu a jejich úpravy je nezbytné s našimi klientkami pracovat na přijetí tohoto procesu jako součásti života ženy a nebojovat s ním. Přijetí vlastního těla ve všech etapách života je pro nás v rámci léčebného procesu vždy na prvním místě.

Galerie: Strie a povolené břicho – projekt Tělo s příběhem ukazuje realitu

Nicméně i tak samozřejmě děláme vše proto, aby se ženy cítily dobře ve svém těle – zdravě, krásně, plné energie a síly. A proto zkoumáme všechny možné cesty, které k tomu mohou přispět.

Práce s fasciemi je jedna z cest, které pomáhají redukovat vzniklou „pomerančovou kůži“ nebo jejímu vzniku přímo předchází. V následujícím článku vysvětlím, jak tento proces vzniká, jak souvisí s fasciemi a jak s tím vším může pracovat fyzioterapeut.

Celulitida – příčiny vzniku

Celulitida jsou změny na podkožním vazivu a tukové vrstvě, které vytváří ďolíčky na povrchu kůže. Nejčastěji se s ní setkáváme v oblasti pánve, stehen a břicha. Potýká se s ní většina žen. Tukové buňky mění svůj tvar, jsou vytlačovány na povrch, čímž se tvoří tyto estetické nedokonalosti. V místě je mimo jiné omezen průtok krve a lymfy.

Důvodů, které stojí za jejím vznikem, je nespočet – dědičnost, strava, toxiny, sedavé zaměstnání, dlouhé stání nebo hormonální změny či těhotenství. A proto i její řešení musí být v první řadě komplexní.

Sebelepší peeling či jakákoliv jiná kosmetická procedura nevyřeší celulitidu nadobro, včetně její příčiny. Také je nutno upozornit na to, že s ní můžeme bojovat jen do určité míry. A jak píšu výše, vše jde ruku v ruce s přijetím svého těla, jeho uvědoměním a oceněním. Nicméně je dobré se podívat na to, jak žijeme, jak jíme, pijeme, hýbeme se a přemýšlíme sami o sobě. V praxi fyzioterapeuta je celulitida víc než častým tématem. V centru Namao k ní přistupujeme nejčastěji metodou ošetření fascií a lymfodrenážemi. A tyto dvě možnosti doplňujeme komplexním psychosomatickým či ájurvédickým poradenstvím.

Jak fascie souvisí s pomerančovou kůží?

Fascie mají dvě vrstvy, povrchovou a hlubokou. Pokud proti sobě vzájemně nekloužou, nastává problém; jak hlouběji ve svalech, a tedy pohybovém aparátu, tak povrchově na kůži. Právě změny v oblasti povrchové fascie přispívají ke vzniku celulitidy. Dnes existují ve fyzioterapii metody, které dokáží s touto vrstvou velmi cíleně pracovat. A jsou neustále posouvány kupředu, znovu a znovu podrobovány výzkumu.

Jednou z nich, kterou velmi rádi využíváme v Namao, je ošetření fascií. Tato metoda dokáže uvolnit tukové buňky, které klesají do hlubších vrstev kůže, kam patří, a nevytvářejí tak nerovnosti na jejím povrchu. Ukazuje se na základě výzkumů, že taková práce s fasciemi zjemňuje jednotlivé vrstvy kůže, zpevňuje ji, posiluje její vlákna, čímž celou pokožku vypíná.

Galerie: Jak probíhá ošetření fascií

Terapie celulitidy kombinuje ošetření a zásady životního stylu

Fascie ošetřujeme vždy komplexně po detailním vyšetření, kdy bereme v úvahu anamnézu zranění, operací, veškerých onemocnění a dalších zdravotních událostí klienta. Lze tak léčit nejen bolest pohybového aparátu, ale také potíže s dechem, trávením atd. Pole působnosti metody je široké a jde opravdu do hloubky. V poslední době ji využíváme pro zmírnění otoku, celulitidy a dalších kožních a vazivových změn.

Terapii celulitidy ošetřením fascií je dobré podstoupit v týdenních intervalech po dobu 4–8 týdnů. Doprovázena musí být úpravou životního stylu, klient by měl zařadit pravidelný a vhodný pohyb a k celému procesu patří pomoc terapeuta klientovi s přijetím a citlivějším vnímáním vlastního těla. Tak, abyste jej lépe cítili a byli schopni dát mu to, co potřebuje.

Po této kůře je dobré pokračovat v úpravě životního stylu a celý proces opakovat nejpozději za půl roku. Osvědčuje se nám kombinovat metodu ošetření fascií s klasickou lymfodrenáží. Vznikne tím velmi intenzivní terapeutické období na několik týdnů.

Obdarujete své tělo

Snažíme se, aby klienti toto brali jako takový dárek pro své tělo, kdy o něj pečují, učí se, jak s ním pracovat, aby po jeho ukončení mohli celý proces podpořit vhodným bytím ve svém těle, dobře jedli, hýbali se, přiměřeně pracovali a dostatečně odpočívali.

Případně je možné terapii rozdělit na dvě části, nejprve rozpohybovat lymfu lymfodrenáží (3 týdny, v každém týdnu 2 návštěvy) a následně se vhrnout do hlubších vrstev za pomoci práce s fasciemi (další 3 týdny s jednou návštěvou).

Užitečný pomocník: válec neboli roller

Mimo výše uvedené je možné fascie uvolňovat rollerem. Tato hluboká, plošná masáž má velmi podobné účinky těm, které mají ruce terapeuta. Samozřejmě není tak cílená a individuální, ale i tak u celulitidy velmi nápomocná. Doporučuji takovou automasáž provádět alespoň 5 minut každý den. Plošně rozklouzává obě vrstvy fascií, zlepšuje jejich posunlivost, a tedy umožňuje uvolnění tukových buněk.

Stejně dobře jako na celulitidu pomáhá roller na zatuhlé svaly, doporučujeme ji všem běžcům a sportovcům, ale i těm, kteří sedí dlouho u počítače. Skvěle poslouží celkové regeneraci.

Celulitida se léčí komplexně

Tímto článkem jsem se mimo jiné snažila vysvětlit, že problém s pomerančovou kůží není jen problém tloušťky, jídla, dědičnosti a podobně, ale velmi úzce souvisí s tím, jak o sobě člověk (většinou se problém týká žen) přemýšlí, jak se vnímá a jak přistupuje ke svému tělu.

Tedy to, že celulitidu umíme léčit fasciemi, což je méně známý nástroj nežli lymfodrenáž, ale léčíme ji vždy komplexně, s náhledem na celý život klienta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Klára Tuzarová

Fyzioterapeutka, celostní terapeutka. V centru Namao uplatňuje celostní, holistický přístup ke klientům; propojuje práci fyzioterapeuta s prací psychoterapeuta či kouče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).