Hlavní navigace

Trik: Jak se dostat do manga, abyste ho mohli pohodlně sníst

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Exotické ovoce mango už řada lidí poměrně běžně zařazuje do svého jídelníčku a zkouší nejrůznější recepty. Mnohdy si ale nevíme rady s tím, jak ho snadno naporcovat a jíst.

Ovoce bohů s nepopsatelně jemnou sladkou chutí nás už několik měsíců láká ke koupi. Mango má na řadě míst planety sezonu, takže i cena za kus je příznivější. Abyste nekoupili zajíce v pytli, je dobré dát na tipy Barbory Skřivanové, produktové manažerky společnosti Titbit, která nám před časem radila, jak vybrat zralé mango.

Ideální je podle ní sázet na mango označené jako RTE, tedy „ready to eat“ – připraveno k jídlu. Koupit si ale můžete i zralé mango bez tohoto označení, poznáte ho často podle měkčí dužniny. Dnes nám odbornice poradí, jak tohle zralé mango naporcovat.

Mango nekrájejte na půl, narazíte na „kost“

Jen se zralým mangem zažijete explozi chutí, a když se nikdo nebude dívat, klidně ho sníte na posezení. Tedy pokud se do něj dostanete. Zase taková brnkačka to není, hlavně když vůbec netušíte, jak na něj.

Obvykle lidi napadne rozkrojit ho napůl jako například avokádo. Ale takhle se moc daleko nedostanete. Uprostřed manga je totiž pecka, které se říká mangová kost. Je pevná tak, že ji domorodci dokonce používali jako zbraň. Má nepřesný plochý tvar a je velmi pevně srostlá s dužninou. Rozhodně ji z manga nevyloupnete. Můžete z ní dužninu maximálně ojíst, nebo okrájet. Tohle není ideální cesta…

Jak správně naporcovat mango

Barbora Skřivanová nám ukázala, jak na to. Stačí následovat její postup ve videu, které jsme pro vás natočili.

K naporcování manga budete potřebovat ostrý nůž. Ten do manga zakrojíme asi centimetr od stopky a podélně rozkrajujeme dužninu podél ploché pecky ve středu manga. Pokud narazíte na něco tvrdého, jde o pecku, mírně změňte směr krájení a pokračujte. To samé uděláte z druhé strany pecky, která vám zůstane v tenkém plátku z prostředka plodu. Zbytek dužniny kolem pecky odkrojíte, nebo z něj škrabkou oloupete slupku a dužninu okoušete, což mají rády hlavně děti.

Jak jíst mango? Z dužniny vytvořte ježka

Aktuálně máte dvě poloviny manga s dužninou a slupkou. Buď slupku oškrábete škrabkou a mango si nakrájíte na libovolné tvary, nebo uchopíte polovinu manga do dlaně a menším nožíkem v dužnině nakrájíte mřížku. Nedokrajujete, nožíkem zajíždíte zlehka ke slupce. Jde to velmi snadno.

Ježek z manga
Autor: Depositphotos

Ježek z manga

Polovinu manga chyťte oběma rukama, palce jsou na dužnině, prsty vespod na slupce a tlakem prstů protlačte dužninu tak, aby se mango otočilo do tzv. ježka.

V této fázi je snadné kostky manga okrájet do salátu, smoothie nebo jen tak do misky. Podrobné vysvětlení k porcování najdete ve videu výše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).