Hlavní navigace

Kolena jsou překvapivě křehká. Jak předejít problémům s těmito klouby

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kolena jsou jedny z největších a nejsložitějších kloubů v těle. Zároveň kvůli své anatomii patří k nejzranitelnějším. Mohou snadno utrpět poranění či jiná poškození nebo se na nich podepíše onemocnění. Proč je vlastně právě koleno tak náchylné k problémům a jak se jim dá předcházet?

Na rozdíl třeba od kyčelního kloubu má koleno zcela odlišnou stavbu, kdy dvě sousedící části do sebe nijak nezapadají. Spodní část stehenní kosti přiléhá k holenní kosti a kloub drží pohromadě vazy a svaly, které lze snadno poškodit. Kolena se navíc musí vypořádat s váhou horní části těla, což k jejich zranitelnosti také přispívá.

Kolenní kloub má svá omezení

Koleno se musí pohybovat dopředu a dozadu, mírně se kroutit a otáčet, často vše ve velmi rychlém sledu za sebou. Na kolenní kloub jsou tak přes jeho určitou křehkost kladeny vysoké nároky. 

Přetrhnuté vazy v koleni u ženy vyústily v panické ataky Přečtěte si také:

Přetrhnuté vazy v koleni u ženy vyústily v panické ataky

Kromě toho, že je strukturálně méně stabilní, je také mnohem omezenější, protože se může pohybovat jen v určitém rozmezí. Někdy však může být na vazy a šlachy vyvíjen takový tlak, že se dostanou do nepřirozené polohy a dojde ke zranění. A tak je to právě složitost tohoto kloubu, která ho činí tak vysoce náchylným ke zranění.

Anatomie kolene je složitá

Koleno je choulostivé i přes to, že jde o jeden z největších kloubů v těle. Jak už bylo řečeno, spojuje stehenní kost s kostí holenní. 

  • Menší kost, běžící podél holenní kosti (lýtková kost), a kolenní čéška v přední části jsou další kosti, tvořící kolenní kloub. 
  • Šlachy pak spojují kosti se svaly nohou, které pohybují kolenem. 
  • Vazy spojují kolenní kosti a poskytují kolenu stabilitu, tvoří také kloubní pouzdro.

Dva kusy chrupavky ve tvaru půlměsíce (menisky) vyrovnávají nerovnost, vzniklou tím, že do sebe styčné plochy holenní a stehenní kosti nezapadají. Jsou tak umístěny mezi těmito kostmi a působí jako tlumiče nárazů. Bursy neboli vaky naplněné tekutinou pomáhají kolenu k hladkému pohybu a snižují tření.

Nejčastější problémy s koleny

Vzhledem k tomu, že kolena hrají klíčovou roli v mobilitě těla, je důležité udělat vše proto, aby zůstala zdravá. Mnoho problémů s koleny je důsledkem procesu stárnutí a neustálého opotřebovávání kolenního kloubu. Jiné obtíže bývají důsledkem zranění nebo nadměrného namáhání kolen. 

Trpíte osteoporózou? Čím dřív začnete cvičit, tím lépe Přečtěte si také:

Trpíte osteoporózou? Čím dřív začnete cvičit, tím lépe

Mezi běžné problémy patří poranění nebo namožení vazů, poranění chrupavky, zánět šlach po námaze nebo artritida. V závislosti na druhu problému může pomoci odpočinek, léky proti bolesti, ledové či teplé obklady a v některých případech nošení ortézy. 

Pokud jde o vážnější zranění, pak může přijít na řadu operace, lékaři však často používají minimálně invazivní typy zákroků. V případě závažných problémů však může dojít až k tomu, že je doporučena náhrada kolenního kloubu. Pokud jde o artritidu, pak pacienti užívají léky a docházejí na fyzioterapii. Ta bývá nicméně doporučována při většině problémů s koleny.

Předejděte poškození kolenních kloubů

Možností, jak předcházet zranění a opotřebení kolenního kloubu, je celá řada. Které jsou ty hlavní? Udržování zdravé tělesné hmotnosti: nadváha či obezita klade na kolena zvýšené nároky. Získání správné váhy nejenom zmírní namáhání kolenních kloubů, ale jde také o to, že vyšší procento tělesného tuku přispívá k zánětům v těle, které mohou napadat klouby.

Cvičení: je třeba najít správnou míru. Zatímco nadměrné zatěžování kolen a opakování stejných pohybů může vést k problémům, nedostatek tělesné aktivity také není ideální. Rozumná dávka správně provedených cviků pomáhá posilovat a protahovat svaly, vazy i šlachy v koleni, což podporuje udržení stability a pohyblivosti. Cvičení také pomáhá při chronickém zánětu, který bývá příčinou bolesti kloubů.

Máte problémy s koleny?

Zlepšení techniky při pohybu: nejčastější příčinou zranění při sportovních aktivitách je špatná technika. Dokonce i malá chyba může mít velký dopad, a to nejenom ve sportu, týká se to i jednoduchých věcí při běžných denních činnostech, jako je přenášení břemen.

Střídání různých pohybových aktivit: vyhýbání se stále stejným druhům pohybu také pomáhá předcházet problémům s koleny. Například místo běhání několikrát týdně je vhodné vystřídat více činností, třeba běh v pondělí, posilovna v úterý, jóga ve středu a turistika o víkendu.

Zahřívání před námahou: nejenom před sportem, ale například i před přesunutím nábytku je dobré uvolnit svaly, vazy, šlachy a klouby. Jedním ze snadných způsobů je „pochodovat“ na místě a zvedat střídavě obě kolena 5 až 10 minut. Taková chvilka stojí za to, abyste se vyhnuli zranění!

Pozvolné začátky: pokud začínáte s novým druhem tělesné aktivity, tělo si na ni potřebuje zvyknout. V průběhu týdnů až měsíců v závislosti na tom, do čeho se pouštíte, můžete postupně přidávat rychlost, zátěž, intenzitu nebo vzdálenost. V opačném případě to mohou kromě jiného odnést i vaše kolena.

Zdroje:

Hopkins Medicine: Knee Pain and Problems

Cleveland Clinic: Knee Pain

Web MD:  Easy Ways to Protect Your Knees

Mayo Clinic: Diseases & Conditions Knee pain

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).