Hlavní navigace

Jak moc kouření marihuany zpomaluje spermie

15. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mezi nejčastější konzumenty marihuany patří nejen v České republice především muži v plodném věku. Pozornost vědců se tak často zaměřuje na to, nakolik „kouření trávy“ ovlivňuje jejich reprodukční možnosti.

Možnému vlivu marihuany na plodnost se věnuje materiál kliniky Repromeda, která se zaměřuje na reprodukční medicínu a preimplantační genetické diagnostiky. Odborníci sledují dopad kouření trávy na různé aspekty – od kvality spermií a jejich schopnosti oplodnit ženské vajíčko až po případný vliv na ženino těhotenství.

Konopí sice léčí, ale rozmnožování neprospívá

Konopí je jednou z nejstarších kulturních plodin, kterou lidstvo využívá přinejmenším 12 000 let. Vyvinula se na jihozápadních svazích Himaláje, odkud se rozšířila prakticky do celého světa. Marihuanu prokazatelně znali již naši dávní předkové, od pravěkých sběračů a lovců až po neolitické zemědělce. Zmiňuje se o ní dokonce Bible i staroindické védy.

„Marihuana se po tisíciletí široce používala pro své léčebné a ‚spirituální‘ účinky. V Evropě již Řekové, severské i jiné národy v historii používali konopí ke zmírnění bolesti při porodu, zranění či při bolestech zubů,“ říká Kateřina Veselá, ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

„Nebezpečnou drogu z konopí udělala až hysterie v postmoderní době. Teprve v posledních letech se konečně lékařské použití marihuany opět objevuje u nejrůznějších diagnóz. Ačkoliv její používání není zcela bez rizika, víme, že je její společenská škodlivost ve srovnání s alkoholem nesrovnatelně nižší,“ poukazuje lékařka, ale upozorňuje, že v jejím oboru konopí spíše škodí, než pomáhá:

„Co se však týká lidského reprodukčního zdraví, objevují se důkazy o tom, že pro něj pravidelné užívání marihuany může mít závažné negativní důsledky.“

Kouření marihuany má na svědomí pomalé spermie i vyšší riziko potratu u partnerky

Pravidelné kouření marihuany může dle odborníků zpomalit a poškodit spermie natolik, že nejsou schopny oplodnit vajíčko, současně zvyšuje riziko potratu až dvojnásobně.

Znepokojivé výsledky přinesl loňský výzkum univerzity v Bostonu, který ukázal, že konzumenti marihuany mohou mít s reprodukcí závažné potíže. Do studie se zapojilo na 1400 dvojic, které se rozhodly počít dítě. Bylo přitom zjištěno, že muži, kteří si dopřávají konzumaci marihuany alespoň jednou týdně, vystavují své partnerky až dvakrát vyššímu riziku samovolného potratu. Hlavním důvodem těchto potratů byla pravděpodobně degenerace spermií v důsledku kouření konopí. Poškozená spermie vajíčko sice dovede oplodnit, její vady ale zabrání správnému vývoji plodu a dojde k potratu.

Vědci z římské Univerzity Tor Vergata vydali koncem roku 2019 studii, která popisuje působení kanabinoidů, látek obsažených v rostlinách konopí, na lidský kanabinoidní systém. Ten má klíčový vliv na celou řadu životních funkcí včetně příjmu potravy či rozmnožování. Během výzkumu se zjistilo, že kanabinoidy hrají zásadní roli při vzniku nových spermií a každé narušení systému tvorby spermií vede k poruše mužské plodnosti.

„U pravidelných uživatelů marihuany může docházet k potratům. K početí často ale vůbec nedojde, neboť je snížena jak pohyblivost spermií, tak i jejich schopnost přežívání. Pravidelným kuřákům proto doporučujeme se proti početí chránit a snahu o dítě zahájit až po určité době abstinence,“ uvádí Kateřina Veselá.

Na kvalitu spermií a schopnost reprodukce má samozřejmě vliv více faktorů, mimo jiné nadváha, věk či genetika.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Odborná spolupráce:

MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.

Ředitelka kliniky Repromeda patří mezi přední odborníky v oblasti reprodukční medicíny a preimplantační genetiky. Je gynekologem a porodníkem, má specializační atestaci z oboru reprodukční medicíny. Doktorát složila v oboru molekulární biologie a genetiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).