Hlavní navigace

Léčebné konopí lidé chtějí a přeceňují, říká lékař

27. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Photo by Shane Rounce on Unsplash, podle licence: Public domain
Bolest při léčbě rakoviny, po operacích, neuropatická bolest, nechutenství, špatný spánek – od těchto potíží může lidem pomoci léčebné konopí. Nejde ale o všespásnou léčbu.

O léčebné konopí je zájem, pomáhá od nechutenství a uleví od bolesti. Počet těch, kteří si zajdou pro recept na tuto rostlinu, rok od roku stoupá, přesná čísla nejsou lékařům známá, ale jde podle nich o desítky lidí. Očekávají, že zájem se bude zvyšovat.

Léčebné konopí – skvělá další možnost, ale ne víc

Marek Hakl, primář Centra léčby bolesti, působí na Klinice algeziologie a preventivní péče a Chirurgické klinice FN Brno a LF MU Brno. Svým pacientům konopí běžně předepisuje. „Jsme moc rádi za další možnost, jak ulevit pacientům od trvalé bolesti, a předpokládáme, že se počet těch, kteří tuto možnost úlevy využijí, bude navyšovat. Setkáváme se často s tím, že bolest limituje pacienty v práci, a léčebné konopí rozšiřuje možnosti, jak je nenechat zbytečně trpět,“ říká MUDr. Hakl, v jehož ordinaci dostává tuto léčebnou látku přibližně třicet pacientů.

Galerie: Pěstování konopí pro léčebné účely a kosmetiku

Bohužel podle něj někteří schopnosti konopí přeceňují. „Nejde o všespásnou léčbu, spíše doplněk současné standardní léčby,“ vysvětluje lékař, který o tomto úlevovém prostředku přednáší praktickým lékařům na právě probíhající Jarní interaktivní konferenci v Praze pod záštitou Společnosti všeobecného lékařství.

Konopí k léčbě předepisují jen specialisté

V tuzemsku je využití konopí pro léčebné účely legální od dubna 2013 a ČR patří mezi první země, kde se rostlina pro léčbu legálně využívá. Reálně se však konopí dostalo mezi pacienty později, spuštění systému brzdily problémy s elektronickými recepty, nezájem lékařů o jeho předepisování i vysoké ceny léčiva. V posledních letech se počet lékařů, kteří konopí mohou předepisovat, znásobil a je jich kolem šedesáti. Marek Hakl na uvedené konferenci přiblíží možnosti využití konopí v léčbě bolesti více než tisícovce praktických lékařů, což možná v důsledku povede k většímu využívání této látky. Nahrává mu i cena.

Cena léčebného konopí postupně klesala a nyní se pohybuje kolem dvou set korun za gram. Levnější než tuzemské je konopí z dovozu. Podle odhadů odborníků se v ČR ročně vypěstuje přibližně dvacet tun nelegálního psychotropního konopí, pro srovnání legálního léčebného konopí se od roku 2014 prodalo asi sedm kilogramů.

Nejvhodnějším způsobem podávání konopí je podle MUDr. Hakla kapsle (neboli tobolky), protože umožňuje konopí přesně dávkovat a každá kapsle má stejnou účinnost. Konopí pacienti mohou užívat i jinými způsoby: v čokoládě, inhalací pomocí vaporizéru nebo perorálně.

Galerie: Vaporizace – inhalace léčebného konopí

V současné době mohou tuto léčbu psát specialisté, kteří se zaregistrují ve Státní agentuře pro konopí pro léčebné použití a zřídí přístup do systému předepisování léků s omezením. Přehled onemocnění a specializací, kdy lékaři smí předepsat konopí, najdete na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Odborná spolupráce:

MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Primář Centra léčby bolesti, působí na Klinice algeziologie a preventivní péče a Chirurgické klinice FN Brno a LF MU Brno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).