Hlavní navigace

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně

13. 3. 2024

Sdílet

Onemocnění ledvin je často chronické. Říká se mu tichý zabiják, protože dlouho není poznat a prakticky o něm nevíme. Přitom postihuje až každého desátého člověka. Co můžeme udělat pro to, abychom se mu vyhnuli a jak vlastně podpořit zdraví ledvin celkově?

„Kromě obecných doporučení se v péči o zdraví ledvin velmi vyplatí pravidelné preventivní prohlídky u praktických lékařů spojené se základním vyšetřením moči na přítomnost bílkovin či červených krvinek. Řada onemocnění ledvin totiž nebolí a jejich záchyt v časném stadiu je možný jen díky preventivním prohlídkám,“ vysvětluje profesor Karel Krejčí, vedoucí nefrologického oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc, při příležitosti Světového dne ledvin, který letos připadá na čtvrtek 14. března.

Jak předejít problémům s ledvinami? Poslechněte si podcast s nefroložkou:

Co se dozvíte v článku
  1. Komu hrozí chronické onemocnění ledvin?
  2. Hlavní je pitný režim
  3. Minerálky ano, ale ty kupované
  4. Alkohol odvodňuje, pozor na něj
  5. Pozor na sůl a jídelníček obecně
  6. Co do stravy zařadit?
  7. Léky užívejte s rozvahou
  8. Deset rad pro zdraví vašich ledvin

Komu hrozí chronické onemocnění ledvin?

„Pokud je nám diagnostikováno onemocnění, které je často spojeno s poškozením ledvin, například cukrovka nebo vysoký krevní tlak, je nezbytná jeho správná léčba. Celkově mají nejvíce problémů s ledvinami a poškozením jejich funkce právě diabetici a lidé, kteří mají dlouhá léta vysoký krevní tlak,“ dodává.

Kromě vysokého krevního tlaku a cukrovky patří k hlavním rizikovým faktorům chronického onemocnění ledvin ještě nedostatek pohybu, stres a obezita.

Jak se liší akutní a chronické selhání ledvin? Jedno překvapí náhle, o druhém léta nevíte Přečtěte si také:

Jak se liší akutní a chronické selhání ledvin? Jedno překvapí náhle, o druhém léta nevíte

„Dobrou zprávou je, že mu můžeme do značné míry sami předejít. Pravidelný pohyb, vyloučení kouření a umírněnost ve spotřebě alkoholu je základ. Starší lidé by si měli nechat pravidelně měřit hodnotu krevního tlaku a hladinu cukru v krvi,“ doplňuje primářka dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Praze 9 – Vysočanech Petra Ronová.

Hlavní je pitný režim

Zásadní doporučení pro ochranu zdraví ledvin je jednoduché a asi každý si ho umí domyslet: musíte pít dost tekutin. Nejjednodušší a vlastně i nejlepší je orientovat se podle barvy moči, která má být světle žlutá.

Nedostatečný pitný režim, kdy je barva moči tmavě žlutá až oranžová, vede k dehydrataci organizmu a negativně ovlivňuje funkci ledvin. Na druhou stranu nadměrný příjem tekutin (moč je průhledná, bezbarvá) může organizmus i ledviny zatěžovat.

Ale co vlastně pít? Skladba pitného režimu by měla být pestrá, z poloviny tvořená vodou, nejlépe přírodní, bez obsahu cukru a chemických přídatných látek. „Nemyslíme tím minerálky z pramenů v lázních, ale klasické minerální vody dostupné v obchodech,“ upřesňuje Silvie Rajnochová Bloudíčková, vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Minerálky ano, ale ty kupované

Slabě i středně mineralizované vody doplňují tělu důležité minerální látky (vápník, hořčík, draslík aj.), aniž by ho zatěžovaly. „Odborné práce dokazují, že voda s obsahem minerálních látek preventivně působí proti tvorbě ledvinových kamenů. Například vyšší obsah hořčíku nebo draslíku ve vodě vede k alkalizaci moči a zvýšenému vylučování citrátu, což brání vzniku kamenů. Není tedy pravda, že by minerální vody přispívaly ke vzniku ledvinových kamenů,“ vyvrací stále přetrvávající mýtus Miroslava Karbanová, nutriční terapeutka se specializací na výživu při onemocnění ledvin ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Druhou polovinu pitného režimu mohou tvořit bylinné čaje, 100% pomerančová a jiné ovocné šťávy (jablečná a grapefruitová raději ne, zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů) nebo mléko. Často diskutované pivo mezi vhodné tekutiny nepatří, protože zvyšuje podíl kyseliny močové a nepříznivou kyselou reakci v moči, podporující vznik ledvinových kamenů. Navíc obsahuje velké množství sacharidů, které přispívají ke zvyšování tělesné hmotnosti.

Hrozí vám chronické onemocnění ledvin? 

  • Máte vysoký krevní tlak? 
  • Trpíte cukrovkou? 
  • Máte nadváhu? 
  • Kouříte? 
  • Je vám více než padesát let? 
  • Máte v rodině onemocnění ledvin? 
  • Trpíte nějakým onemocněním ledvin? 

Pokud jste v jednom nebo více případech odpověděli ANO, měli byste si o zdraví svých ledvin promluvit se svým praktickým lékařem a nechat si zkontrolovat funkci svých ledvin. 

Alkohol odvodňuje, pozor na něj

„Nealkoholické pivo nám lékařům u pacientů nevadí, to si klidně dát mohou. Jde ale opravdu o nealko,“ podotýká doktorka Rajnochová Bloudíčková.

Klasické pivo by se ale v nadměrném množství pít nemělo. Kvůli močopudným účinkům alkoholu totiž může dojít k dehydrataci a nerovnováze elektrolytů, a tím i k zatěžování ledvin.

„Pivo a alkohol obecně může vést nejen ke vzniku ledvinových kamenů, ale také k rozvoji dny a zvyšování krevního tlaku, což časem přispívá k poškození ledvin. V kombinaci s některými léky nebo například při podchlazení pak existuje riziko i náhlého selhání ledvin. Druhotné postižení ledvin lze očekávat také tehdy, pokud si pitím alkoholu poškodíme játra,“ dodává profesor Krejčí.

Uvažujete o preventivním vyšetření ledvin?

Pozor na sůl a jídelníček obecně

Nejde ale jen o pití, zaměřit bychom se při prevenci nemocí ledvin měli i na stravu. Měla by být střídmá a pestrá, s optimálním příjmem energie a omezeným příjmem soli a bílkovin.

„Pokud přijímáme nadměrné množství bílkovin, roste koncentrace močoviny a ledviny musí hodně pracovat, aby došlo k jejímu vyloučení. Vysoké množství bílkovin ledviny zároveň přímo poškozuje, a urychluje tak postup jejich chronického onemocnění. Zvláště opatrní na příjem bílkovin by měli být lidé s diagnostikovaným onemocněním ledvin nebo s dědičnou zátěží,“ varuje spolupracovnice AquaLife Institutu Miroslava Karbanová.

Věděli jste o ledvinách? 

  • Ledviny zhruba o velikosti pěsti jsou umístěny hluboko v břiše, pod hrudním košem. 
  • Jejich hlavním úkolem je odstranit toxiny a přebytečnou vodu z krve. 
  • Pomáhají kontrolovat krevní tlak, produkovat červené krvinky a udržovat zdravé kosti. 
  • Kontrolují hladinu minerálů v krvi, a to včetně sodíku a draslíku. 
  • Pomáhají kontrolovat kyselost krve. Regulují sůl a vodu v těle.

Soli bychom měli přijmout asi 4–5 gramů denně. „To odpovídá jedné zarovnané lžičce soli. Je to množství, které najdete už v potravinách, přitom Češi jsou známí přisolovači, a to je špatně,“ říká nefroložka Rajnochová Bloudíčková.

Co do stravy zařadit?

Co je naopak vhodné do jídelníčku zařadit? „Luštěniny, které stejně jako přírodní minerálky snižují díky obsahu minerálních látek riziko vzniku ledvinových kamenů. Brusinky při zánětlivých onemocněních ledvin a močových cest, protože redukují odpadní látky v moči, a tím i tvorbu ledvinových kamenů, zabraňují přilnutí bakterií na sliznici močového měchýře, dezinfikují močové cesty," upřesňuje nutriční terapeutka Karbanová

Dále pak odbornice doporučuje olivový olej, který má protektivní účinek na ledviny a dokonce zmírňuje příznaky chronického onemocnění, a také cibuli a česnek, protože jsou bohaté na velmi silné antioxidanty, chránící ledvinové buňky před poškozením.

Bolest ledvin: akutní zánět i dlouhodobé zanedbávání. Takhle ji poznáte od bolesti zad Přečtěte si také:

Bolest ledvin: akutní zánět i dlouhodobé zanedbávání. Takhle ji poznáte od bolesti zad

Léky užívejte s rozvahou

S rozvahou bychom ovšem měli užívat také léky. Celá řada z nich totiž může navodit akutní či chronické poškození ledvin, zejména ty volně dostupné, které bývají často nadužívané. 

"K nejběžnějším rizikovým volně prodejným lékům patří léky proti bolesti (analgetika), protizánětlivé léky (nesteroidní antiflogistika) a léky proti pálení žáhy. Obzvláště analgetika, často užívaná jako kombinace několika léků, mají při dlouhodobém podávání vyšších dávek velmi nepříznivé účinky na ledvinovou tkáň a mohou vést k poškození ledvin i k jejich selhání,“ upozorňuje profesor Krejčí.

Deset rad pro zdraví vašich ledvin

  • dostatečný příjem tekutin, především čisté vody v čele s přírodními minerálkami (slabě i středně mineralizované vody lze pít dlouhodobě) 
  • umírněná konzumace alkoholu včetně piva 
  • omezený příjem soli na 4–5 g za den (pozor na potraviny, mohou obsahovat sůl v podobě stabilizátoru, konzervantu, dochucovadla nebo barviva) 
  • vyvážená strava s omezením denního příjmu bílkovin na 0,8–1 g/kg tělesné hmotnosti 
  • optimální energetický příjem jako prevence nadváhy a hlavně obezity (hodnoty BMI by se měly pohybovat v rozmezí 20–25) 
  • pravidelné cvičení nebo jakákoli fyzická aktivita 
  • nekuřáctví 
  • základní vyšetření moči v rámci pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře 
  • správná léčba diagnostikované cukrovky, vysokého krevního tlaku a dalších onemocnění spojovaných s poškozením ledvin 
  • opatrnost v užívání léků, zejména volně prodejných  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).