Hlavní navigace

Ledviny mu onemocněly kvůli cukrovce. Teď zvládá dialýzu doma, zatímco spí

14. 3. 2024

Sdílet

 Autor: B. Braun Avitum
Jakmile se chronické onemocnění ledvin rozvine do pokročilé fáze, je zapotřebí přistoupit k dialýze, nebo i transplantaci. Dnes už naštěstí dialýza automaticky neznamená pravidelné dlouhé pobyty v nemocnici, pacienti si ji někdy mohou provádět i sami doma. Dvaaosmdesátiletý Eduard Doubek to například zvládá přes noc, zatímco spí.

První potíže začal Eduard Doubek pociťovat před několika lety. Chodil často na toaletu, především v noci ho to obtěžovalo. Jako pacienta s cukrovkou ho proto lékař poslal do nefrologické ambulance, kde mu diagnostikovali chronické onemocnění ledvin na podkladě diabetické nefropatie. Zjednodušeně řečeno za jeho ledvinové potíže mohla cukrovka.

„Bylo to dost nepříjemné období, jak fyzicky, tak také psychicky,“ vzpomíná pacient.

Co se dozvíte v článku
  1. Dojíždění stálo plno sil
  2. Břišní domácí dialýza jako ideální řešení
  3. Dialýzu zvládá přes noc
  4. Zdravotní stav i zázemí
  5. Co je to chronické selhání ledvin?

Dojíždění stálo plno sil

Do nefrologické ambulance docházel mnoho let, stav jeho ledvin se také postupně zhoršoval natolik, že v roce 2023 musel zahájit pravidelnou dialyzační léčbu. „Docházet třikrát týdně na středisko bylo dost namáhavé. Velmi brzo vstávat, hlídat spoje tramvají, být už v půl sedmé převlečený a nachystaný na křesle. Nic moc,“ popisuje.

Ne úplně dobře snášel i takzvané mezidialyzační výkyvy, kdy během hemodialýzy ztratil až tři kilogramy tekutin.

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně Přečtěte si také:

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně

Břišní domácí dialýza jako ideální řešení

Vzhledem k jeho dobrému rodinnému zázemí a ochotě spolupracovat mu pak lékaři nabídli možnost břišní – peritoneální – dialýzy. Tu si pacienti provádějí sami doma v čase, který jim vyhovuje. Princip spočívá v odstraňování odpadních látek a vody z krve přes peritoneum neboli pobřišnici do dialyzačního roztoku napuštěného do dutiny břišní.

Dialýzu zvládá přes noc

„Začátky této domácí dialýzy byly složitější, ale teď už máme vše zajeté a jsme moc spokojení. Manželovi pomáhám, dialyzuje se každý den, ale máme to nastavené tak, že se napojí na přístroj přes noc, spí a ta chytrá mašinka si vše řídí sama. Dávat musíme pozor hlavně na hygienu, protože přes katétr má stále břicho, dá se říci, otevřené. S personálem jsme v kontaktu denně, každý den hlásíme váhu, tlak a také jak se manžel cítí a podle toho dostáváme pokyny,“ vysvětluje manželka pana Eduarda Marcela Doubková.

Zdravotní stav i zázemí

Věk není překážkou pro provádění břišní metody, velkým profitem je pomoc rodiny a dostatečné domácí zázemí. „Při zvažování peritoneální dialýzy u starších pacientů musíme zohlednit nejen jejich fyziologický stav, ale i stav kognitivních funkcí, sociální stav, křehkost pacienta a samozřejmě jeho kvalitu života,“ vysvětluje primářka pražské dialýzy B. Braun Avitum v pražských Nuslích Kristýna Michalíčková.

Na péči střediska Doubkovi oceňují především flexibilitu a ochotu. „Můj stav je nyní mnohem lepší než před pár lety. Musím moc poděkovat celému personálu. Péče sestřiček i lékařů je úžasná. Nikdy jsme neslyšeli, že voláme nevhod nebo že něco nejde. A to se ozýváme i v sobotu nebo v neděli,“ uzavírá Eduard Doubek.

Jak předejít problémům s ledvinami? Poslechněte si podcast s nefroložkou:

Co je to chronické selhání ledvin?

Chronické onemocnění ledvin (CKD) je dlouhodobý stav, kdy ledviny ztrácejí svou funkci. To může vést k hromadění odpadních látek a tekutin v těle, nerovnováze elektrolytů a vysokému krevnímu tlaku. CKD je progresivní onemocnění, to znamená, že se časem zhoršuje.

„Onemocnění je zákeřné tím, že v počátečních stádiích většinou nemá příznaky, ty se objevují až později, kdy se onemocnění hůř léčí. Proto je důležité jej diagnostikovat v počátečních stádiích. Příznaky mohou zahrnovat únavu, otoky, nevolnost, zvracení a změny v močení,“ uvádí Silvie Rajnochová Bloudíčková, vedoucí Nefrologické a Transplantační ambulance IKEM.

V raných stádiích je možné další rozvoj onemocnění efektivně zpomalovat pomocí moderních léků, které pacient užívá dle doporučení lékaře.

Kdy je nutná dialýza nebo transplantace?

Terapie nezvratného selhání ledvin je nezbytná v okamžiku, kdy ledviny již plně nezvládají očišťovat tělo od odpadních látek a nadbytečné vody. K tomu dochází v případě, že ledviny fungují na méně než 15 %. Tato terapie spočívá v zajištění náhrady funkce ledvin ve smyslu odstraňování zplodin metabolismu a nadbytečné vody z organismu.

V současné době existují dvě léčebné metody: dialýza (hemodialýza, peritoneální dialýza), které zastanou funkce ledvin jen částečně, a především transplantace ledviny, která plně funkce ledvin nahrazuje.

V České republice žije asi 11 200 lidí, kteří jsou v důsledku vážného onemocnění životně závislí na náhradě funkce ledvin. U 55 % z nich nahrazuje funkci tohoto párového orgánu hemodialýza – mimotělní přístrojové očišťování krve od zplodin metabolismu.

Zdroj: Silvie Rajnochová Bloudíčková, odborná garantka webové stránky Transplantacenenitabu.cz, která má informovat pacienty s nemocnými ledvinami a potenciální dárce o možnostech transplantace

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).