Hlavní navigace

Kvůli ledvinám nemusel na vojnu, kameny se ale vrátily. Moderátor se s nimi potýká dodnes

20. 3. 2024

Sdílet

 Autor: B. Braun Avitum
O tom, že onemocnění ledvin začíná často bezpříznakově a pacient o něm dlouho neví, se sám přesvědčil i moderátor Alexander Hemala. Problémy, konkrétně ledvinové kameny, mu lékaři objevili úplně náhodou, když mu bylo 18 let. A protože ani po operaci jeho potíže úplně neskončily, vyzývá bývalý hlasatel k prevenci a pravidelným kontrolám.

Že má ledvinové kameny, zjistil Alexander Hemala při odvodu na vojnu. Úplnou náhodou je diagnostikoval lékař při prohlídce. „Byla to jedna z prvních chvílí, kdy jsem si uvědomil, že zdraví je skutečně to nejcennější, co máme. V 18 letech jsem podstoupil operaci, při které mi byly ledvinové kameny vyjmuty přímo z ledviny,“ popisuje situaci z roku 1970 bývalý televizní hlasatel.

Celá peripetie však pro něj byla trochu štěstím v neštěstí. Na základě této operace totiž dostal modrou knížku.

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně Přečtěte si také:

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně

Hemala měl následně, co se týče zdraví, dlouhá desetiletí klid. V roce 2003 se mu však potíže vrátily. Nejprve prodělal srdeční příhodu, která skončila bypassem, a v roce 2014 přišel o žlučník.

Další kamínek odešel samovolně

Ledviny mu daly pokoj na více než půl století, před několika lety se mu ale kameny objevily znovu. Přišlo se na to při pravidelné preventivní kontrole v nefrologické ambulanci.

„Drobná kalcifikace byla objevena u pana Hemaly v ledvinách při ultrazvukovém vyšetření. Šlo ale opravdu o malý kamínek, který z těla zřejmě odešel samovolně, aniž by to pacient pociťoval. Pan Hemala patří mezi vzorné pacienty. Má jen zvýšenou hladinu kreatininu v krvi, která značí mírně porušenou glomerulární filtraci ledvin,“ vysvětluje jeho ošetřující lékařka z B. Braun Avitum v pražské Nemocnici Na Homolce Jana Pafčugová.

Prevence je důležitá, vzkazuje

Nyní ho lékaři preventivně kontrolují jednou ročně. „To, že si tělo dokázalo tentokrát poradit s kameny samo, považuji za zázrak. Já tomu pomohl jen pitím doporučených čajů a správnou životosprávou. Onemocnění ledvin je zákeřné v tom, že nijak extra nebolí, pokud tedy zrovna nemáte ledvinovou koliku. Proto je prevence tak důležitá a já bych chtěl vyzvat širokou veřejnost, aby se svým ledvinám věnovala. Preventivní vyšetření je opravdu jednoduché, ale může se tím předejít velkým komplikacím,“ apeluje Alexander Hemala.

Pokud jsou ledvinové kameny malé, nemusíte o nich vědět. Větší už způsobují bolest Přečtěte si také:

Pokud jsou ledvinové kameny malé, nemusíte o nich vědět. Větší už způsobují bolest

Proč a jak vznikají ledvinové kameny

Ledvinové kameny vznikají kvůli přílišné koncentraci minerálů a solí v moči. Většinou se tak děje z několika důvodů. Mezi ty nejčastější patří nedostatečný pitný režim, kdy je moč koncentrovanější a tím je vyšší i riziko tvorby kamenů, dietní chyby (zejména u stravy složené převážně z bílkovin, sodíku a cukru), nebo užívání některých léků, konkrétně se zmiňuje dlouhodobé užívání medikamentů proti migréně nebo projímadel. 

Jak předejít problémům s ledvinami? Poslechněte si podcast s nefroložkou:

Dále pak riziko vzniku ledvinových kamenů zvyšují močové infekce a nízké pH moči a také nedostatek pohybu a některá metabolická a další závažná onemocnění (například cystická fibróza nebo Crohnova nemoc).

Jak se kamenů zbavit?

U léčby ledvinových kamenů záleží především na tom, jak jsou útvary velké a jestli kvůli nim má pacient potíže. Malé kamínky mohou odejít samy spolu s močí, případně je možné tento proces podpořit podáním léků na uvolnění svalstva. 

Možností je i operativní léčba, a to buď rozbíjení rázovou vlnou, nebo přímo vlastní odstranění velkých kamenů z ledvin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).