Hlavní navigace

Vařené vejce vydrží v lednici i dva týdny, na stole nejvýše tři dny

1. 4. 2024

Sdílet

Dostatečně uvařená vejce s neporušenou skořápkou vydrží v lednici týden až dva. V pokojové teplotě je to výrazně méně. Americký úřad pro kontrolu potravin doporučuje vyhodit je po dvou hodinách. Češi to tak dramaticky nevidí, limit je dva až tři dny.

Zdobená vejce jsou neodmyslitelnou součástí velikonočních svátku. Aby se jejich konzumace obešla bez nepříjemných zdravotních následků, dávejte pozor na skladování. Zvláště letos, kdy mají být sváteční dny opravdu teplé.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal před Velikonoci velice striktní doporučení. Nikdy nenechávejte vařená vejce mimo lednici déle než dvě hodiny. Bakterie se při vyšších teplotách rychle množí, upozornil na svém webu. 

Vzhledem k tomu, jak probíhá tradiční česká koleda, by to prakticky znamenalo všechna darovaná vajíčka rovnou vyhodit. Čeští odborníci ale tak přísní nejsou.

Co jíst před cvičením a co po něm, abyste letos konečně zhubli Přečtěte si také:

Co jíst před cvičením a co po něm, abyste letos konečně zhubli

Podle Hany Střítecké, která působí na lékařské fakultě Univerzity obrany a zároveň je ředitelkou spolku Fér potravina, vydrží vařené vajíčko při teplotě kolem 20 stupňů až tři dny.

Bakterie útočí póry ve skořápce

Pokud vejce dostatečně vaříme, 10 až 15 minut podle velikosti, pozabíjíme všechny choroboplodné zárodky. Skořápka vejce je však pórovitá a částečně propustná. A přestože jsme předchozím varem zabili nežádoucí mikroorganismy, mohou se z okolního prostředí do vejce znovu dostat, vysvětlila Střítecká.

Pokud to jde, měla by proto být vařená vajíčka v lednici. Po nazdobení je uložte do chladu kolem pěti stupňů a tam je nechte nejlépe až do příchodu koledníků.

První řetězec v Česku přestal prodávat klecová vejce. O tři roky dříve, než to bude povinné Přečtěte si také:

První řetězec v Česku přestal prodávat klecová vejce. O tři roky dříve, než to bude povinné

Neloupat a neukládat do dveří

Když všechna nesníte hned, nevadí. V lednici vydrží až dva týdny, doplnila Střítecká.

Lepší je vajíčka před uložením do lednice neloupat. Skořápka jim poskytne lepší ochranu a udrží je déle čerstvá. Nejlépe jim je u zadní stěny lednice. Ve dvířkách při otevírání teplota kolísá.

Namodralý žloutek není nebezpečný

Zkažené vejce poznáte hlavně po čichu. Varováním je také oslizlá skořápka. Občas je na žloutku vidět modrý nebo nazelenalý okraj. To ale s čerstvostí vejce nijak nesouvisí. Zbarvení se může vytvořit po dlouhém vaření.

Na velikonoční výzdobu je lepší používat vyfouknutá vejce. Pokud použijete vařená a necháte je na stole ležet už od prvních svátečních dnů, opravdu je při likvidaci výzdoby raději vyhoďte.

Na Velikonoce pečeme jedině…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psát začala v roce 2006 v Pražském deníku. U regionálního zpravodajství zůstala i později v redakcích MF Dnes a iDNES.cz. Pro ČTK pokrývala dění ve sněmovně. Po mateřské pauze se začala věnovat tématům jako školství, rodina a zdravý životní styl. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).