Zapomeňte v horku na ledové nápoje, vsaďte na chilli, ochladí vás mnohem lépe

Sdílet

Autor: Depositphotos
Ochladit tělo jídlem či nápoji není tak jednoznačné, jak se může zdát. Právě zmrzlina a ledové nápoje, po nichž jako po prvních saháme, nejsou tou nejlepší volbou. Zajímavou možností jsou polévky a mléčné nápoje. A chilli.

S letním počasím hledáme způsob, jak se osvěžit. Nejsnazší cestou, jak dosáhnout ochlazení, je upravit jídelníček a obohatit ho o potraviny, které mají ochlazující efekt, dodají nám tekutiny i energii. Zkuste ale zapomenout na led a vychlazené nápoje, zajímavou volbou je například chilli. Překvapivě.

Zmrzlina může zadržovat vodu v těle

„Mezi potraviny vhodné v letních dnech nepatří u mnohých tolik oblíbená zmrzlina či ledové nápoje. Tyto potraviny oslabují trávení a působí adstringentně (svíravě). Tělo se stahuje, což může vést k zadržování tekutin v těle,“ upozorňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. 

Když už ale zmrzlinu, zaměřte se na její složení a nutriční hodnoty. Vyvarujte se produktů s vysokým podílem rostlinného tuku a sorbetů s vysokým podílem cukru. Pokud si zvolíte zmrzlinu z mléka, tvarohu, jogurtu, ovoce, kakaa či ořechů, může zmrzlina nutričně nahradit svačinku.

Zmrzlina oslabuje trávení a působí svíravě.

Autor: Depositphotos

Ani při pití ledových nápojů na tom nebudeme nejlépe, při něm dochází k rychlému překrvení tkání jícnu a nabýváme falešného dojmu, že jsme dostatečně hydratovaní, proto nemáme potřebu doplňovat tekutiny, což je nežádoucí.

Voda a čaj jsou správnou cestou

Vhodná je čistá voda doplněná citrónem a mátou, slabé ovocné čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky. Pocením dochází totiž nejen ke ztrátě tekutin, ale i minerálních látek.

Nápoje by měly mít teplotu okolo 16–18 °C. „Namísto odšťavněného ovoce a zeleniny je vhodnější sáhnout po smoothie, protože nejsou tolik kalorická a mají i vlákninu. Pokud navíc využijeme ovoce a zeleninu bohatou na vodu, tím lépe. Mezi ně patří meloun, rajčata, jablka, okurky, jahody, ananas, maliny, borůvky, špenát nebo grep,“ říká Kateřina Šimková. 

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli? Přečtěte si také:

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli?

Jako tekutina se počítá i polévka

Tekutiny můžete dodat i formou polévek, ať už vývarových, cibulového základu, nebo zeleninových. V létě jsou hodně oblíbené studené polévky, jako je například španělské gazpacho z rajčat nebo řepová polská polévka chłodnik litewski. 

Hodně lidí řeší, kolik tekutin je dost. Optimální je vypít minimálně 40 mililitrů tekutiny na 1 kilogram své tělesné hmotnosti. Při vysokých teplotách, sportovní aktivitě i více.

Mléčné výrobky v létě ochladí nejlépe

Své místo v letním jídelníčku mají i živočišné mléčné produkty, jako jsou jogurty, mléko, kefíry či sýry. „Konzumací studeného podmáslí nejen snížíte tělesnou teplotu, ale i zlepšíte metabolismus a mikroflóře dodáte přínosná probiotika,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Ze sýrů vyzkoušejte v letních měsících ovčí či kozí (např. feta, halloumi, pecorino), které mají na náš organismus chladivý efekt. Feta bude perfektní do salátů nebo pro naplnění paprik, halloumi zpestří vaše grilování. Jogurty a tvarohy můžete využít do smoothie, dezertů nebo i pro přípravu dresinků.
Bílkovinné složky mléčných výrobků jsou navíc snadno stravitelné a dodávají tělu energii, aniž by ho přetěžovaly.

Jakou zmrzlinu máte nejraději?

Léto jako stvořené pro luštěniny

Vyšší podíl rostlinné stravy přináší mnoho benefitů a organismus nebude muset vynakládat úsilí na zpracování potravy, při kterém by se jinak pořádně zapotil. Luštěniny jako cizrna, fazole, čočka a pseudoobiloviny jako teff, pohanka či amarant poslouží jako příloha nebo surovina pro přípravu salátů. Kaši můžete připravit nejen z brambor, ale i batátů, kukuřice či hrachu, z cizrny během mžiku vykouzlíte hummus.

Luštěniny a pseudoobiloviny se skvěle hodí do letních salátů

Autor: Shutterstock

Luštěniny se mohou stát základem pro přípravu luštěninových pomazánek, které poslouží jako chutná, osvěžující a zdravá svačinka. Pokud vás trápí při jejich konzumaci nadýmání, máme pro vás jednoduchou pomoc. Jednoduše luštěniny namočte. „Luštěniny obsahují více nestravitelných oligosacharidů, které organismus nedokáže zpracovat v tenkém střevě, a tak jsou rozkládány až ve střevě tlustém za vzniku plynů. Zbavit se oligosacharidů můžeme namáčením luštěnin, protože jsou rozpustné ve vodě,“ vysvětluje Kateřina Šimková.

Proto luštěniny před vařením namočte v čisté vodě, klidně i opakovaně, následně slijte a poté vařte v čisté vodě. Další možnou variantou je klíčení, při kterém dochází ke vzniku vysoké koncentrace vitamínů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin, enzymů a také bílkovin.

Pálivé na ochlazení? Čili se hodí chilli?

Zařazením čerstvých bylinek dodáme jídlům pokaždé jinou chuť, omezíme nadměrné používání soli, ale dokonce se i ochladíme. Ačkoliv by se mohlo zdát, že pálivé chilli v horkých dnech do jídelníčku nepatří, opak je pravdou. 

Chilli papričky umí zahřát i ochladit

Autor: Depositphotos
„Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, což je rostlinný alkaloid obsažený v chilli papričkách, který je zodpovědný za pálivou chuť. Konzumací dojde k přenosu signálu, že je tělo přehřáté, a organismus zareaguje ochlazením,“ dává tip Kateřina Šimková. 

Pálivé koření ale rozhodně není pro ochlazení všespásné a lidem s citlivým žlučníkem může přivodit perné chvíle.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).