Hlavní navigace

I chlupatí muži ztrácejí testosteron

2. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Testosteron je pohlavní hormon vnímaný jako jakýsi symbol mužství. Je spojován s dominancí, libidem, agresivitou a sexuální výkonností. To všechno je pravda, ale ne celá.

Hormonální nerovnováha ovlivňuje komplexně naši osobnost, ženy v přechodu by mohly vyprávět… I mužský pohlavní hormon testosteron má vliv nejenom na fyzickou, ale také psychickou kondici člověka. Nejen muži, ale i ženy mají testosteron, nicméně jeho vliv není tak podstatný jako u mužů. „Každý z nás má v sobě mužské i ženské pohlavní hormony, ale u každého pohlaví jsou v jiných hodnotách a v jiném poměru,“ vysvětluje sexuolog Pavel Turčan z olomouckého Centra Mediol.

Hladina testosteronu se začíná snižovat již ve třiceti, od padesátky je to sešup

Úbytek testosteronu přichází s věkem. Jeho množství v mužském těle výrazně roste v období puberty a dosahuje vrcholu kolem pětadvaceti let. Ale pro mnohé možná překvapivě už po třicátém roce života začíná hladina testosteronu klesat, a to přibližně o procento ročně. Tento pokles může být významně urychlen mnoha faktory, například nezdravým životním stylem.

„S roky úbytek pokračuje a po padesátce již každý pátý muž trpí výraznějším nedostatkem testosteronu,“ uvádí Libor Zámečník, primář Urologické kliniky VFN a 1. LF UK. U mužů sice pokles pohlavních hormonů a související změny nejsou tak zjevné a rychlé jako u žen v klimakteriu, to ale neznamená, že by se měly přehlížet. Naopak: „Dnešní muž po padesátce je, spíše musí být, jak pracovně, tak společensky aktivní. Se snižující se hladinou testosteronu se ale začínají objevovat různé nepříjemné příznaky, od snížení libida až po nespavost a návaly pocení, a zároveň se zvyšují zdravotní rizika. Účinná léčba formou substituce testosteronu může omezit obtěžující příznaky a zároveň snížit riziko výskytu závažných onemocnění,“ říká Libor Zámečník.

Nízká hladina testosteronu se ale týká stále častěji i mladších mužů. Sexuolog Turčan vidí důvody, proč se s tímto problémem v posledních letech potýkají již třicátníci, zejména ve špatném životním stylu, stresu a pracovní vytíženosti. „Testosteron se totiž nejvíce tvoří v noci a brzkých ranních hodinách ve fázi hlubšího spánku. Proto jeho nedostatek ohrožuje mimo jiné workoholiky a muže ve stresu, kterým mozek i v noci pracuje na plné obrátky,“ vysvětluje.

TIP: Workoholik není člověk, kterého práce baví

Co se děje, když testosteron ubývá

Snížená hladina testosteronu negativně ovlivňuje celkový zdravotní stav, může vést k vyššímu výskytu závažných onemocnění, a dokonce až k předčasnému úmrtí. „Muži s nedostatkem testosteronu mají vyšší výskyt cukrovky, vysokého krevního tlaku, závažných onemocnění srdce a cév a různých dalších,“ vyjmenovává Libor Zámečník.

Příznaky nedostatku testosteronu
Autor: Primulus.cz

Příznaky nedostatku testosteronu

Hormonální změna se projeví i způsobem, který považujeme za nezvratný projev stárnutí, přitom při vhodné substituci lze tyto změny ovlivnit. Jde o celkovou vitalitu, kdy nízký testosteron může mít vliv na zvýšenou únavu a celkovou výkonnost. A také na tloustnutí, typické je ukládání tuku v oblasti břicha, kterého se těžko zbavuje. „Únava, snížená výkonnost, ztráta svalové hmoty a vyšší sklon k obezitě patří ke známkám nedostatku testosteronu. Výjimkou není ani podrážděnost, horší soustředění, nervozita, deprese a nespavost,“ popisuje Libor Zámečník a dodává, že tyto projevy si s nedostatkem testosteronu spojuje málokdo. „Když se podobné změny objeví u padesátileté ženy, okolí začne její chování hned vysvětlovat tím, že ‚je v přechodu‘, u muže nás nic podobného nenapadne.“ Mužský přechod má i své jméno, andropauza.

Role testosteronu je často – a nesprávně – spojována jen a pouze se sexuální výkonností. Ovšem je pravda, že snižující se hladina testosteronu se hlásí sníženým libidem a počtem ranních erekcí, což jsou zpravidla první příznaky. A taky je fakt, že nedostatek testosteronu coby důvod poruch erekce je to, co muži na celém tomhle problému nesou nejpalčivěji. „Jsme ješitní, nechceme si připustit, že bychom i my mohli být v přechodu,“ říká Libor Zámečník. Podle zkušeností lékařů ale přeci jen ubývá mužů, kteří si odmítají přiznat problém, naopak přibývá těch, kteří odbornou pomoc nakonec vyhledají.

Testosteron u mužů

  • ovlivňuje fyzické i psychické zdraví, vitalitu a sexuální funkce,
  • hladinu testosteronu lze jednoznačně zjistit jen ze vzorku krve,
  • odběr krve na množství testosteronu se provádí u lékaře (urologa, praktika) nebo v laboratoři,
  • doplnění testosteronu lze řešit formou gelu, injekcí nebo tablet,
  • vyšší riziko nedostatku testosteronu mají muži nad 50 let, s nadváhou, cukrovkou, vysokým cholesterolem či tlakem,
  • pokles hladiny testosteronu podporuje kouření, nedostatek pohybu, nadváha a chronický stres.

U mladších mužů se lékaři nejčastěji setkávají s nedostatkem testosteronu v souvislosti s poruchami plodnosti. „Dostatečná hladina pohlavního hormonu je totiž nezbytná pro správnou tvorbu spermií a nedostatek testosteronu může být příčina neplodnosti. Doprovodné příznaky, jako jsou vyšší únava, nižší chuť na sex nebo slabší erekce, muž obvykle přisuzuje přepracování a stresu a nikoli nedostatku testosteronu,“ popisuje sexuolog Pavel Turčan.

Test hladiny testosteronu: začněte klidně na internetu, léčbu svěřte doktorovi

Muži spíše než lékaře vyhledávají různé testy hladiny testosteronu. Odborníci pro ně proto na webu Mužveformě.cz připravili online test ke zhodnocení příznaků nedostatku testosteronu. Nicméně přestože je lékařsky schválený a certifikovaný, stále je to jen orientační test. Posoudit situaci a případně navrhnout vhodnou léčbu testosteronem by měl lékař, který dané problematice rozumí, což je obvykle androlog či urolog. „I mezi lékaři jsou totiž stále rozšířené mýty, například o substituční léčbě testosteronem a její bezpečnosti. Pokud je ale léčba testosteronem indikovaná (je prokázáno lékařským vyšetřením, že je pro pacienta vhodná a doporučená), je rovněž i bezpečná a její přínos pro pacienta je významný,“ zdůrazňuje Pavel Turčan.

Jedním z mýtů, se kterými se často setkává, je domněnka zjednodušeně vyjádřená takto: Mám vousy a chlupy – mám hodně testosteronu. „Mnohý muž si myslí, že pokud má na těle poměrně hustý porost ochlupení a dobře mu rostou vousy, má dostatek testosteronu. Tato mylná představa je bohužel často zakořeněná i mezi lékaři. Tvrzení však platí pouze částečně. Růst vousů a tělesného ochlupení je ovlivněn více faktory a jedním z nich je i genetika, citlivost cílových tkání na testosteron, množství receptorů pro testosteron a další,“ vysvětluje lékař. Poměrně často se tak stává, že i muži s dobrým růstem vousů a ochlupení mohou mít nízkou hladinu testosteronu a potřebují pomoc odborníka.

Ať už muže varují jakékoli příznaky, může navštívit urologa nebo praktického lékaře a nechat si hladinu testosteronu vyšetřit formou krevního testu. Pokud bude potřeba, domluví se pak spolu na vhodném postupu léčby. „Na trhu jsou dostupné doplňky stravy obsahující vitaminy, minerály a různé přírodní složky, které zdánlivě nabízejí jednoduché řešení jak sexuálních, tak dalších tělesných obtíží. Jedná se ale o přípravky, u nichž nebyla klinickými studiemi prokázána účinnost,“ říká Libor Zámečník. Z přírodních zdrojů testosteronu se nejčastěji setkává s kotvičníkem. „Další možností jsou léky na předpis na podporu erekce. Ty ovšem neřeší nedostatek testosteronu. Navíc problémy s erekcí mohou mít i zcela jinou než hormonální příčinu. Moderní léčebné postupy léčby nedostatku testosteronu jsou založené na pravidelném dodávání chybějícího hormonu. To je možné orálně – formou tablet, injekčně nebo aplikací gelu na kůži,“ popisuje lékař. A kondice muže k tomu vždy ještě pomůže – nekouřit, mít dostatek pohybu a správnou váhu, zdravě spát a jíst.

Odborná spolupráce:

MUDr. Pavel Turčan

Odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.


MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM

Androlog, urolog, je primářem Urologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).