Hlavní navigace

Přehled: Kolik toho sní jeden člověk za rok

3. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Denně v České republice sníme přes 2 000 „tatrovek“ jídla. Za rok jsou to statisíce kilogramů jídla na člověka.

To, co jíme a jak se o sebe staráme, se projeví na kvalitě našeho života a nejvíce pak na zdraví. Podle odborníků i statistik toho v České republice sníme víc, než bychom měli a potřebovali. Než člověk dospěje, sní několik „tatrovek“ jídla. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že ročně každý Čech spotřebuje okolo 785,6 kg potravin, přičemž celková spotřeba potravin v České republice stále stoupá.

Druhá věc je pak kvalita a složení naší potravy. Odborníci Akademie kvality, což je státní projekt na podporu kvality potravin, zpracovali data Českého statistického úřadu a připravili jednoduchý přehled spotřeby vybraných komodit v ČR. Podívejte se, kolik jakých potravin sníme. Například loni byla velkou kauzou cena másla, lidé omezili jeho spotřebu, ale kolik másla tak člověk zkonzumuje? Možná budete překvapeni.

Kolik toho sní jeden člověk za rok
a co byste měli vědět

Mléko

Liší se mezi sebou především v obsahu tuku a ve způsobu ošetření. Ročně vypijeme a využijeme kolem 60 litrů konzumního mléka.

Máslo

Aby se máslo mohlo nazývat máslem, musí obsahovat mléčný tuk v rozsahu 80–90 %. Ročně jej spotřebujeme 5,4 kg.

Ovoce a zelenina

V roce 2016 se u nás sklidilo 126 434 tun jablek. Ročně pak sníme průměrně kolem 23,7 kg. Jahody se pohybují na hranici spotřeby 2,5 kg na osobu. Sníme také 12 kg rajčat na hlavu. Chcete-li kupovat lokální českou zeleninu a ovoce, podívejte se, kdy co roste.

Sýry

Pro výrobu 1 kg eidamu je potřeba celých 10,5 litru mléka. Celkem spotřebujeme 13,3 kg sýru na osobu. Na co si dát při nákupu sýrů pozor? Například na to, jak jsou zabaleny.

Chleba

Ročně se v ČR vyrobí přibližně 300 tisíc tun chleba, což je 1 milion kusů denně. Jeden člověk sní zhruba 40 kg ročně. U chleba záleží mj. na jeho skladování, podívejte se, co udělá s chlebem týden v sáčku a v utěrce.

Vejce

Za jediný rok sníme přes 4 kopy vajec, konkrétně 249 kusů. Na vajíčkách musí být důležité informace o původu a chovu.

Obiloviny

Obilovin v podobě mouky, krup, vloček či rýže, která je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin světa, sníme 114,9 kg.

Maso

Celkově každý z nás sní 80,3 kg masa – od vepřového přes hovězí, skopové, zvěřinu až po drůbeží. Drůbežího masa pak zkonzumujeme téměř 27 kg. O mase koluje řada mýtů, například že je plné přidaných antibiotik a růstových hormonů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).