Hlavní navigace

Hermelín s křupajícím mákem a další novinky našich mlékařů

11. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Nabídka českých mlékárenských produktů se rozšiřuje o zajímavé výrobky. Mnohé z nich jsou letošními novinkami na trhu a některé jsou úplně první svého druhu u nás.

Jedna z mála letošních akcí s prezentací mlékárenských produktů, která se vzhledem ke koronaviru uskutečnila, byl již 29. ročník Mlékárenského dne v Přibyslavi. Nabídl tradičně řadu zajímavých a chuťově i nutričně atraktivních produktů, které jsou k mání na našem trhu.

Ochutnáte na trhu

Kdo má přitom zájem seznámit se s nimi a ochutnat je i za účasti představitelů samotných mlékáren, může se do Přibyslavi vydat tuto sobotu 12. září. Konají se tu mlékárenské trhy spojené s ochutnávkou, oproti předchozím ročníkům jsou ale zrušeny ochutnávky v uzavřených prostorech. Návštěvníci mohou také získat kolekce mlékárenských produktů ze zúčastněných mlékáren v rámci losovací soutěže

Zahájení trhů na přibyslavském náměstí a předání cen oceněným výrobkům je v sobotu v 8.45 hodin, losování výherců pak proběhne ve 14.00 hodin. Do soutěže se přitom přihlásilo šestatřicet výrobků (na trzích jich ale bude samozřejmě mnohem více), letošního Mlékárenského dne se zúčastnilo osmnáct mlékáren, včetně malých výrobců prezentujících výsledky faremního zpracování mléka, a to i ovčího nebo kozího.

Novinky na českém trhu, nejen v Přibyslavi

Mnohé z nich jsou letošními novinkami na trhu a mnohé jsou úplně první svého druhu ve spektru dosud nabízených mlékárenských výrobků u nás. 

Mezi takové produkty patří například hermelín s křupajícím mákem, první sýr s touto složkou na trhu, určený pro „spotřebitele objevitele“. Další netradiční kombinací v tradičním výrobku je například Choceňské pomazánkové (máslo) a skyr. 

Řada mlékáren představila ve svých výrobcích také nové příchutě, speciální sýry na grilování nebo produkty určené dětem, sýr zrající osmnáct měsíců pro obohacení jídelníčků o letošních Vánocích nebo výrobky, které lze snadněji roztírat nebo z nich tvarovat sýrové ozdoby, jako v případě koliby nakrájené na velmi tenké plátky. 

Návrat tavených sýrů

Jistým letošním přibyslavským „fenoménem“ je také skupina tavených sýrů, například tavený ovčí sýr, opět první svého druhu na tuzemském trhu, tavený sýr s nivou a příchutí česneku, cibule a uzené nivy nebo tavený sýr Bambino, známý především ze slovenského trhu. 

Právě tavené sýry byly přitom v minulosti považovány za „méněhodnotné“, a možná právě proto by bylo žádoucí, aby se nejen potenciální návštěvníci přibyslavských trhů přesvědčili, že tomu tak už dávno není. Spotřeba tavených sýrů je ostatně v současné době v ČR 2,1 kilogramu na osobu a rok, což řadí ČR k lídrům ve spotřebě této kategorie sýrů ve světě.

Spotřeba mléka u nás stoupá

Ještě důležitější ale je, jak uvedl na tiskové konferenci k zahájení Mlékařského dne předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, že spotřeba mlékárenských výrobků v přepočtu na mléko činila v ČR v loňském roce 249 kilogramů na osobu a rok, a meziročně se tak zvýšila o 1,3 procenta. 

Kromě toho se podle Jiřího Kopáčka daří v letošním roce držet tuzemskou produkci mlékárenských výrobků v černých číslech, a to ve všech kategoriích produktů, což je potěšitelné právě a zejména v kategorii sýrů. 

Do jisté míry je to i důsledkem již zmiňované pandemie koronaviru a nižšímu dovozu mlékárenských výrobků do ČR kvůli snížené prostupnosti hranic. Na druhou stranu však pandemie také některým našim mlékárnám omezila výrazně možnosti exportu nebo dodávek do gastronomických zařízení.

To vše ale znamená, že se v ČR letos zpracovalo více mléka a s vyšší přidanou hodnotou, která zůstala na tuzemském trhu. A to je zase odraz rostoucího zájmu spotřebitelů o naši mlékárenskou produkci, jejíž sortiment se každoročně rozšiřuje – a zákazníci to oceňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).