Hlavní navigace

Hemoroidy: kola se bojíme zbytečně, zásadní je ale hygiena

22. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Že se z cyklistiky „vyrobí” hemoroidy, je zažitý mýtus, kola se opravdu nikdo bát nemusí. Nejen na něm, ale obecně při každém letním sportu se ale vyplatí dodržovat určitá pravidla, která působí jako prevence proti nepříjemnému onemocnění.

Hemoroidální onemocnění je typickým civilizačním problémem. A sport jednou z možností, jak proti němu preventivně bojovat. Pomáhá především zdravému pohybu střev. Kdo si myslí, že má před onemocněním „vyhráno“ díky 2,5 litrům vody denně, je na omylu. Každý totiž potřebuje jiné množství tekutin. Ale všichni shodně bychom měli spíš pečlivě dbát na „před“ i „po“ sportovní hygienu intimních partií.

Co se dozvíte v článku
  1. Sport ano. Ale jaký?
  2. Co jsou hemoroidy a jejich onemocnění
  3. Na kolo se správným sedlem
  4. Rizikové faktory vzniku hemoroidů
  5. Ošetření před i po sportu jako prevence
  6. Jak si ulevit při akutních potížích s hemoroidy
  7. Pití: 2,5 litru jako mantra

Sport ano. Ale jaký?

„Sport je obecně jako prevence hemoroidálního onemocnění velmi vhodný,“ říká proktoložka Soňa Hořínková. „Sport totiž rozhýbe střeva a napomáhá pravidelnému vyprazdňování. Trávicí trakt poté pracuje tak, jak je třeba. To ovšem neznamená, že každý, kdo sportuje, se automaticky vyhne onemocnění hemoroidů.“

Podle lékařky je rizikový zvýšený tlak na malou pánev. Neměli bychom se tedy věnovat sportům, které jej podporují.

„Častými návštěvníky mé ordinace jsou muži, kteří v posilovnách zvedají těžké činky,“ popisuje Soňa Hořínková. Podle lékařky je to pochopitelné, protože tato cvičení využívají tzv. Valsalvův manévr – techniku zadržení dechu a zároveň tlak na výdech (a do malé pánve), tedy přesně to, co je třeba při vzpírání činek.

Jako vhodné sporty, které nejsou rizikem pro rozvoj hemoroidů, doporučuje třeba chůzi, běh, plavání nebo míčové sporty.

Co jsou hemoroidy a jejich onemocnění

  • Hemoroidy neboli hovorově řečeno hemeroidy jsou žíly v oblasti konečníku. Jejich úkolem je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice.
  • Hemoroidy máme všichni, problém nastává v případě zánětu a jejich zvětšení. 
  • Hemoroidální onemocnění nepředstavuje ohrožení života, souvisí s ním ale významné zhoršení jeho kvality v průběhu akutní fáze. 
  • Vzhledem k chronické podstatě je nutná odborná léčba. 
  • Více se dozvíte na www.konectabu.cz.

Na kolo se správným sedlem

Ten, kdo má dispozici k hemoroidálnímu onemocnění, se obvykle obává cyklistiky. Obecně zažitým mýtem je, že tento druh sportu by měl být pro rizikové skupiny zapovězeným. Ale Soňa Hořínková kolo za významně nebezpečné nepovažuje:

„Cyklistiku bych z hlediska rizikovosti rozvoje onemocnění brala tak padesát na padesát,“ říká. „Dnes jsou běžně k dostání anatomicky tvarovaná sedátka, která minimalizují kontakt podložky s řitní oblastí.“

I cyklistické kalhoty mají svou funkci díky výztuži. Vlivem vypodložení sedací kosti je pak cyklista ve zvýšeném polosedě.

„Rozhodně neplatí, že pokud někdo jezdí na kole, vyrobí si tím hemoroidy,“ upřesňuje Soňa Hořínková. „Pro rozvoj onemocnění se musí sejít více faktorů – věk, nevhodná strava, nedostatečný pitný režim či potíže s pravidelným vyprazdňováním.“

Rizikové faktory vzniku hemoroidů

  • Rizikovými faktory hemoroidálního onemocnění jsou především dědičnost, věk a těhotenství.
  • K onemocnění přispívají i faktory, související s moderním způsobem života – sedavé zaměstnání, nedostatek fyzické aktivity, kouření a problémy s vylučováním.
  • U posledního ze jmenovaných se může jednat jak o chronickou zácpu způsobenou mimo jiné nedostatkem pohybu a stravou s nedostatkem vlákniny, tak průjem související například se stresem a syndromem dráždivého tračníku

Galerie: Co nevíte o WC – zdravé vyprazdňování probíhá ve dřepu

Ošetření před i po sportu jako prevence

Velmi důležitá jako prevence rozvoje hemoroidů je i hygiena, a u sportu to platí dvojnásob. Každý důkladnější sport znamená také pocení. „Pot se dostává mimo jiné do těsné blízkosti řitního otvoru, kde působí dráždivě na kůži,“ vysvětluje proktoložka. Ihned po sportu by tedy měla následovat důkladná sprcha. 

Stejně tak si sportovci mohou preventivně pomáhat použitím různých mastí k ošetření citlivé oblasti kolem konečníku. Před plánovanou několikahodinovou jízdou doporučuje lékařka namazat se mastí se stahujícím účinkem a ideálně i dezinfekční složkou.

„Léta osvědčeným používaným standardem je gel s výtažky z dubové kůry, je chladivý a příjemný,“ říká Soňa Hořínková s tím, že mazat bychom se měli jen v tenké vrstvě. „Hodně vžitá a oblíbená je také mast Faktu, ale ta asi třetinu lidí na kůži dráždí. Oboje je vhodné i jako prevence, ostatní masti – například Hemagel či Hemostop – nacházejí využití spíše už v okamžiku, kdy je hemoroidální onemocnění rozvinuté. Novinkou na trhu je nyní například Alfalex.“

Jak si ulevit při akutních potížích s hemoroidy

  • V případě akutních příznaků, jako je bolest, svědění, pálení, krev na toaletním papíře, uleví čípky nebo mast. 
  • Moderní přípravky vytvářejí na pokožce ochrannou vrstvu, přispívají k hojení a snižují riziko vzniku prasklin, pomáhají i od svědění, pálení a ekzému. 
  • Z dlouhodobého hlediska je vhodné i užívání léků posilujících žilní stěnu (venofarmaka), která doporučí praktický lékař nebo proktolog. 

Pití: 2,5 litru jako mantra

Soňa Hořínková se v ordinaci běžně setkává s tím, že po obecném nabádání k dostatečnému pití mají pacienti pocit, že když vypijí 2,5 litru tekutin denně, jsou před rozšířenými hemoroidy dostatečně chráněni. Nad příjmem tekutin jako další prevencí je ale třeba zamyslet se důkladněji.

„Neplatí obecně pravidlo, že právě 2,5 litru tekutin zajistí dostatečně měkkou, vláčnou a lehkou stolici,“ upozorňuje Soňa Hořínková. „Každý z nás má jinou spotřebu tekutin, někdo se také více potí, více potu vydáme ve stresu, jiná potřeba tekutin je také u pacientů s přidruženými chorobami, například u diabetiků.“

Pití je tedy dalším ze základních opatření, jak se hemoroidálnímu onemocnění bránit, ale je třeba sledovat, kolik vody potřebuje vypít každý z nás. A mělo by to být právě tak, abychom chodili pravidelně na záchod a vyprázdnění probíhalo rychle, bez bolestí a přílišného tlačení. Právě to jsou totiž zásadní rizikové faktory.

Odborná spolupráce:

MUDr. Soňa Hořínková

Proktoložka, Nemocnice Hodonín. Zaměřuje se na problematiku konečníku. Věnuje se převážně diagnostice a konzervativní i operační léčbě konečníkových trhlin, hemoroidálním onemocněním, zánětům konečníku atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).