Hlavní navigace

Léčba hemoroidů hrazená pojišťovnou

29. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaké způsoby chirurgické léčby hemoroidů existují a které z nich hradí pojišťovna? Odpovídá Oldřich Tichý z Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Chirurgických metod ošetření hemoroidů je více a s tím souvisí skutečnost, že ani jedna metoda není univerzálně „ta pravá“. Jejich použití závisí na rozsahu postižení – velikosti uzlů, přítomnosti komplikací ve smyslu trombotizace, zánětu, prolapsu apod.

Záleží samozřejmě i na celkovém stavu pacienta a také na praxi a vybavení konkrétního pracoviště. „Výběr vhodné metody, a to ve spolupráci s pacientem a na základě jeho dostatečné informovanosti, je vždy předmětem vstupního vyšetření,“ uvádí Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP.

Léčba hemoroidů hrazená zdravotní pojišťovnou

Chirurgickou léčbu hemoroidů je možno rozdělit na „krvavou“ a miniinvazivní. Principem „krvavých“ metod je chirurgické odstranění objemných hemoroidálních uzlů III. a IV. stupně, podvaz jejich cévní stopky a rekonstrukce (sešití) defektu jednotlivými vstřebatelnými stehy. Tento výkon – hemoroidektomie – se provádí za hospitalizace na chirurgickém oddělení. Hospitalizace obvykle trvá tři až čtyři dny a pacient je následně několik týdnů v pracovní neschopnosti.

Vnitřní hemoroidy

  • I. stupeň: mírně zvětšené hemoroidální uzlíky, projevují se občasným nebolestivým krvácením
  • II. stupeň: uzlíky už při vyprazdňování občas vyhřezávají ven, ale samy se vrátí zpět
  • III. stupeň: výhřezy se musí ručně reponovat (vracet zpět do konečníku)
  • IV. stupeň: vyhřezlé hemoroidy již nelze zatlačit zpět, trvale vlhká řiť

Více v článku Hemoroidy: S tímhle příroda nepočítala.

Relativně nová, tzv. Longova operace s použitím staplerů je oproti klasickému vyříznutí hemoroidálních uzlů šetrnější, zejména s ohledem na riziko vzniku jizev a poškození svěračů konečníku. Ani zde ale nejsou vyloučeny komplikace, hlavně krvácení, inkontinence, zúžení konečníku atd. Longovou metodou se mohou operovat hemoroidy II. a III. stupně. Tento způsob léčby vyžaduje jedno- až třídenní hospitalizaci a cca dvoutýdenní pracovní neschopnost.

Galerie: Hemoroidy – s tímhle příroda nepočítala 

Miniinvazivní metody jsou prováděny zpravidla ambulantně. Jedná se o ošetření jednotlivých hemoroidálních uzlů kryokauterem či elektrokauterem nebo jejich sklerotizaci (uzavření) pomocí injekce sklerotizačního roztoku.

K miniinvazivním metodám patří dále podvaz hemoroidálního uzlu s aplikací Barronových ligatur. Tato metoda je často používaná a je vhodná pro II. a III. stadia hemoroidů. V průběhu jednoho ošetření se může aplikovat i několik Barronových ligatur (gumových kroužků), které zamezí přístupu krve do hemoroidu a po pěti až deseti dnech společně odpadnou. Ošetření se provádí bez anestezie, ambulantně a bývá doprovázeno jen mírně bolestivým tlakem v konečníku.

Všechny výše zmíněné postupy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a pojišťovně se vykazují k úhradě podle seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Můžeme připomenout, že tento seznam vydává formou obecně závazné vyhlášky ministerstvo zdravotnictví.

Léčebné postupy, které hradí pacient

Řada dalších výkonů patří mezi oficiální léčebné postupy, ale nejsou obsaženy v seznamu zdravotních výkonů a hrazeny nejsou. Platí si je sám pacient. Nejnovější je zřejmě metoda ošetření hemoroidů laserem pod ultrazvukovou kontrolou HeLP – HALO Laser. Ultrazvukem je při ní vyhledána přívodná tepna a následně je laserem uzavřena, což vede ke smrštění hemoroidálních uzlů. I princip dalších metod je podobný.

Léčba hemoroidů

1. konzervativní:

  • pro hemoroidy 1. stupně
  • masti, čípky

2. semikonzervativní:

  • na pomezí mezi operačními a neoperačními technikami
  • pro 1.–2. stupeň hemoroidů
  • mražení neboli kryoterapie
  • Barronova metoda – podvazování elastickými kroužky
  • elektrokoagulační metody
  • ošetření přívodných cév stehem nebo laserem atd.
  • všechny uvedené metody se provádějí ambulantně, bez hospitalizace, pacienti obvykle nepotřebují žádné léky na bolest během zákroku

3. operační:

  • pro vyšší stupně hemoroidů
  • klasická operace v různých variacích
  • Longova operace
  • laserová operace atd.

Více v článku Hemoroidy: S tímhle příroda nepočítala.

Jedná např. o HeLP metodu – laserové ošetření hemoroidů vhodné pro I. a II. stupeň postižení, kdy se laserem uzavřou drobné cévy, které vyživují hemoroidy. Výkon se dělá ambulantně a po zákroku není nutná pracovní neschopnost. LHP metoda je vhodná pro pokročilejší stadia hemoroidálních uzlů, provádí se v krátkodobé celkové anestezii většinou v rámci jednodenní chirurgie. HAL metoda užívaná k odstranění hemoroidů II. a III. stupně zase spočívá v podvázání hemoroidálních tepének pod kontrolou ultrazvukem, RAR metoda je obdobný rozšířený zákrok u hemoroidů III. a IV. stupně. Hemoron aplikuje na cévy hemoroidů za účelem jejich uzavření monofazický proud o intenzitě 8–16 mA, při koagulační léčbě hemoroidů infračerveným světlem se využívá tepelného efektu světla.

„S cenami těchto výkonů není VZP obeznámena a na jednotlivých pracovištích se mohou lišit. Připomínáme proto, že ke svému kvalifikovanému rozhodnutí má být pacient seznámen nejen s možnostmi léčby, ale i s jejich cenou,“ uzavírá Oldřich Tichý.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).