Hlavní navigace

Krevety před grilováním neloupejte, jinak se rozpadnou

20. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/eak_kkk
Krevety se dají dnes již poměrně dobře sehnat, a to buď mražené nebo čerstvé. Hodí se jako zpestření do salátů, do polévek, do rizota, ale skvěle chutnají i grilované, máčené do různých druhů omáček.

Jedním z kulinářských zážitků při návštěvě přímořských letovisek, který nelze vynechat, je konzumace mořských potvor všeho druhu. Významnou roli v tom hrají krevety, asi nejoblíbenější z celé široké škály mořských produktů.

Krevety neobsahují tuk

Krevety si ovšem samozřejmě nemusíme dopřát jen u moře, ale díky možnosti koupit si různé druhy krevet v tuzemském maloobchodu je lze v různých úpravách konzumovat i u nás. Jednou z možností, která není příliš často zmiňována, ale do současného letního grilovacího období se velmi dobře hodí, je grilování krevet. Na rozdíl od různých druhů klobás a tradičních uzenářských produktů, které se v našich zemích grilují od nepaměti, jde o zdravější variantu tvořící kolorit letních společenských akcí.

Stejně jako jiné mořské plody obsahují i krevety omega tři a omega šest mastné, tělu prospěšné kyseliny či jód, ale také stopové prvky, jako je zinek nebo vápník, hořčík, fosfor a draslík. Velkým kladem je prakticky absence tuku a naopak množství bílkovin a vitamínů skupiny B. Vůbec nejlepší je ale typická jemná „krevetová“ chuť, což v praxi znamená, že krevety lze konzumovat i jen tepelně opracované, bez dalších doprovodných ingrediencí. Nicméně, v rámci grilovacích rituálů se ke krevetám hodí i různé dresinky a několik tipů na ně také přinášíme.

Krevety loupejte až po grilování

Vše ale začíná výběrem vhodných krevet v obchodech. Na grilování se samozřejmě hodí větší neloupané krevety a loupat bychom je neměli ani bezprostředně před grilováním, aby držely při grilování pohromadě. V ČR se dostaneme především k mraženým krevetám, takže prvním krokem je jejich rozmrazení (nutno podotknout, že mražené krevety se do ČR dováží prakticky on-line, takže nebezpečí „starých“ krevet je minimální).

Jak oloupat krevetu

Odlomíme hlavu, kterou obvykle už dále nevyužijeme. U břicha krevetu nastřihneme, aby se nám snáze loupal zbytek krunýře. Ocas na krevetě můžeme nechat, dobře se nám za něj bude držet. Důležité je vyjmout střívko. Buď krevetu po celé délce rozřízneme a prsty ho odstraníme, nebo si k ruce vezmeme pinzetu a v části, kde jsme odlomili hlavu, najdeme tmavé střívko a pinzetou vytáhneme.

Následně je vhodné krevety naložit (stačí na několik hodin) do směsi oleje a bylinek dle vlastního výběru, případně ještě nálev obohatit česnekem. Krevety grilujeme doslova jen několik minut a můžeme je konzumovat bez jakýchkoli doplňků. Pro labužníky ale přece jen přinášíme tři příklady dresinků, kterými si lze každé jednotlivé sousto zpestřit a od sebe odlišit.

Sýrový dresink

200 gramů plísňového sýra typu Niva nastrouháme, přidáme 2 rozmačkané stroužky česneku, 1 kávovou lžičku cukru moučka, ½ kelímku zakysané smetany a stejné množství majolky. Vše smícháme. Množství volíme podle toho, kolik omáčky potřebujeme připravit.

Kečupový dresink

Stejné množství majolky a bílého jogurtu (nebo kysané smetany) smícháme s kečupem a lžičkou moučkového cukru, vše podle chuti a podle toho, kolik omáčky potřebujeme připravit.

Hořčicový dresink

Menší cibulku nakrájíme najemno, přidáme polévkovou lžíci plnotučné (nebo francouzské) hořčice, 1 kávovou lžičku cukru moučka, majolku a zakysanou smetanu ve stejném poměru podle připravovaného množství.

Nechcete krevety loupat? Dejte si polévku

Další možností je udělat si z krevet chutnou, zdraví prospěšnou a na délku přípravy nenáročnou krevetovou polévku. K její přípravě použijeme naopak loupané a klidně i menší mražené krevety. Pokud seženeme skutečně čerstvé krevety, měli bychom vědět, že ty vydrží v lednici maximálně tři dny, ideální je skladovat je na ledu, ale vůbec nejlepší je použít je na přípravu pokrmu co nejdříve.

Krevetová polévka – 4 porce

Suroviny:

  • máslo
  • polohrubá mouka
  • 1–2 cibule
  • česnek – půlku hlavičky nebo více
  • 4 velká rajčata
  • mražené krevety
  • sladká smetana
  • polévkové koření

Postup:
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a česnek (ne rozetřený, ale na kostičky). Cibuli smažíme nejprve samotnou, protože česnek se dříve připaluje, takže ten přidáme až později. Následně přidáme mouku a připravíme si cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, rozšleháme metličkou, aby nebyly hrudky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájené na kostičky dáme vařit do polévky. Krevety vaříme celé, pokud jsou předvařené, stačí zhruba deset minut, jinak maximálně patnáct až dvacet minut. Na konci vaření přidáme polévkové koření nebo sůl, zalijeme sladkou smetanou a ještě krátce povaříme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).