Hlavní navigace

Fast food je hladové jídlo

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Spěcháme, nestíháme… po cestě odněkud někam do sebe kopneme nějaký ten burger, k tomu hranolky, sladkou limonádu. Je to dobré, je to tučné. Ve fast foodu sníte hodně – a brzy máte stejně hlad.

Nestíháte se najíst v klidu a víte, že obědvání v klidu bude zase velký problém? Pokud se vám nepodařilo připravit si jídlo do krabičky, pravděpodobně bude vaší volbou rychlé občerstvení neboli fastfood. Nejinak je tomu během cestování.

Fastfood je fenomén poslední doby, těmito potravinami se stravují nejen dospělí, ale i děti. Jak vybrat v rychlém občerstvení jídlo, které vašemu tělu neuškodí a na co si dát pozor?

Fastfood je oblíbený - protože je tučný

Potraviny typu fast foodu jsou oblíbené, jsou chutné, což je dané vysokým podílem tuku. Nicméně jejich výživová hodnota je velice nízká, mají vysoký podíl jednoduchých sacharidů, chybí jim vláknina, ale zato mají velký podíl sodíku.

Takový hamburger, hranolky a sladký nápoj mohou mít až 6000 kJ, což by měl být pro některé lidi energetický příjem na celý den. Problém ale je, že byť při takovém obědě přijmete hodně energie, porce jsou malé a brzy dostanete hlad a uspokojení z jídla není tak velké. To je celkový problém fastfoodových jídel, mají totiž velkou energetickou hodnotu při malém objemu potraviny.

Raději wrap než hamburger

Stravování ve fast foodech by mělo být opravdu výjimečné, ale i zde si můžete vybrat jídlo, které nebude příliš kalorické. Takovým příkladem je třeba wrap, který je z fast foodu tou nejpřijatelnější volbou. Je v něm grilované kuřecí maso, zelenina a když si řeknete prodavači, ať vám do něj nedává majonézu, tak je to vcelku vyvážené a málo kalorické jídlo.

Některá rychlá občerstvení nám prezentují své jídlo tak, že je z kuřecího masa, takže by mělo být výživné, zdravé až téměř dietní. Jenže i kuřecí maso se dá upravit tak, aby bylo nezdravé. Například obalovaná kuřecí stehýnka mohou být nasátá tukem (především jejich krusta) a podíl masa nebývá příliš vysoký. Pozor si dávejte i na bagety. Množství pečiva je totiž poměrně veliké a bagety nebývají vyrobené z celozrnné mouky, tudíž brzy dostanete hlad. Chybí v nich zelenina – tedy důležitá vláknina, vitaminy, minerální látky. 

Jídlo z fast foodu je energeticky velmi vydatné a přitom je ho objemově málo. Karolína Hlavatá a Petr Havlíček poradí, jak si vybrat a nachystat zdravější alternativy:

Jídlo si připravte do krabičky

Vždy je ale lepší myslet dopředu a nachystat si jídlo do krabičky. Na cesty si můžete vzít nakrájenou zeleninu a ovoce, sýr, jogurtový nápoj, celozrnné chleby a dostatek vody. Další možnou variantou je obložená bageta, kterou si připravíte z celozrnného pečiva, másla nebo margarínu, 100 gramů šunky, 50 gramů tvrdého sýra a zeleniny. Místo šunky a sýra můžeme dát grilovaný plátek kuřecích prsou. Pokud si chcete dopřát i dresink, můžete ho vyrobit z odlehčené majonézy (1 lžička) a jogurtu. Další variantou je i hořčice nebo bageta lehce namazaná margarínem.

Co na dovolenou?

Málokomu se chce trávit dovolenou u sporáku, proto je dobré vybrat si takové potraviny, které budou rychlé na přípravu, ale zároveň nutričně hodnotné. Pokud cestujete autem a máte malé děti, se kterými se nechcete denně stravovat po restauracích, nachystejte si vlastní konzervy. Dobrou volbou jsou například vepřové plátky pečené se zeleninou, kuřecí maso na paprice, boloňská omáčka nebo hovězí plátky ve vlastní šťávě. Hotový pokrm nezahušťujte, až po okraj jím naplňte čistě vymyté zavařovací sklenice, dobře zavíčkujte a 25 minut nechte vařit. Na místě stačí jen pokrm ohřát a například přidat místní bylinky a uvařit přílohu.

 
Logo Vím, co jím – záruka nutričně hodnotných potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).